Ramazan Bayramının yaklaşması ile birlikte bayramda çalışacak olanlar, bayrama çalışacak olmanın verdiği bir buruklukla giriyor olabilirler. Ancak bayramda çalışacak olanlara bir müjdemiz var. Bayramda çalışacak olan işçilere bayram günleri için ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bu zamlı ücret ödemesi 3 günlük ramazan bayramı süresi ile arife günü öğleden sonraları yapılacak çalışmaları kapsıyor.
Örnek: Günlük 50 TL ücretle çalışan işçi Ahmet Bey ramazan bayramında bir gün çalışmışsa 50 TL+50TL olmak üzere 100 TL ücret alması gerekiyor.
Örnek: Günlük Ücreti 60 TL olan Ayşe Hanım, ramazan bayramında 3 gün çalışırsa üç günlük zamlı ücretle birlikte alması gereken ücreti 360 TL'dir.
ÇALIŞMAYABİLİR
İsteyen Çalışmayabilir: Ramazan bayramında isteyen işçi çalışmayabilir. Çalışmak istemeyen işçi işverenin talebine olumsuz cevap vererek bu konudaki işverenin çalışma talebini onaylamaz. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi bayram günlerinde işverenin istemesi durumunda çalışmak zorundadır.
Çocuklar Çalıştırılamaz. Çalışma mevzuatına göre çocuk işçi, 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi, genç işçi15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, ifade etmektedir. Çocuk ve genç işçiler, bayramlarda çalıştırılamazlar. Bayramlarda çalıştırılamayan çocuk ve genç işçilerin bugünlere ilişkin ücretler bir iş karşılığı olmadan ödenir.
OKUR SORULARINA CEVAPLAR:
ASKERLİK BORÇLANMASI
Soru: 21 Nisan 1966 doğumluyum. 2 Aralık 1987 de askere gittim. Mayıs 1989 da askerden geldim. 5 Haziran 1989 SSK' lı oldum. Askerlik süremi borçlanarak ödedim. 8185 gün prim ödedim. 02.08.2012 de işten ayrıldım. Ne zaman emekli olabilirim? G.Öz
Cevap: Sayın öz, prim ödeme gün sayınız ve sigortalılık süreniz konusunda sorun yoktur. 50 yaşında emekli olabilirsiniz. Emekli olabilmek için yaşı beklemeniz gerekiyor.
Soru: Cam sanayi sektöründe çalışıyorum. Normalde7.5saat çalışmamız gerekirken 10 saat çalışıyoruz. Aylık 60-65saat 10 saat çalışma harici mesai yapıyoruz. Bordroda asgari ücretli gösteriliyorum. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz? H.Aruk
Cevap: Fazla çalışma ücretlerinin de ücret bordrolarında gösterilerek tahakkukunun yapılması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde prim ve vergi kaybına neden olunuyor. Ayrıca işçinin emekli maaşının düşük olmasına neden olunuyor.
Sayın Aruk, bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüklerine bir dilekçe ile bildirin. Buradan sonuç alamazsanız iş mahkemesine dava açabilirsiniz.
DESTEK PRİMİ
Soru: Babam emekli fakat ticari aracımız ile halen çalışıyor ve çalıştığı için emekli aylığından kesinti oluyor. Yeni torba yasa içinde bu kesintinin belli bir yaş üzerine artık olmayacağı söyleniyor. Böyle bir şey var mı? Eğer var ise yaş sınırı nedir? D.Ergül
Cevap: Sayın Ergül, torba kanun ile getirilen düzenleme 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 5434 sayılı Kanuna göre vazife malullüğü aylığı alanlardan çalışmaya devam edenler ile sonradan çalışmaya başlayacaklar için sosyal güvenlik destek primi uygulanmayacağı düzenlemesidir.
Bu düzenleme de yaş ile ilgili bir hüküm bulunmuyor.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 05.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.