BASINDAN YAZILAR
Yeni Düzenlemelerdeki Sermaye Koşulları Yüksek - MuhasebeTR

Yeni Düzenlemelerdeki Sermaye Koşulları Yüksek

 TSPAKB Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasasında Gündem’in Ağustos sayısında, içinde bulunduğumuz dönemde sermaye piyasalarına ilişkin önemli düzenlemelerin yapıldığını belirterek, sektörün geleceğini değerlendirdi.

 

 

Attila Köksal, Sermaye Piyasasında Gündem’in Ağustos 2013 sayısında sermaye piyasalarında yapılan düzenlemeler sayesinde daha güçlü bir sistemin oluşturulacağına dikkat çekiyor.

Dünyada yapılan düzenlemelere paralel olarak, Türkiye sermaye piyasasında da önemli değişimler yaşandığını belirten Köksal, Temmuz ayında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan tebliğleri değerlendirdi: “Aracı kurumların faaliyet alanlarını geliştirmeye yönelik getirilen olanakları memnuniyetle karşılıyoruz. Öte yandan düzenlemelerde öngörülen sermaye tutarları, benzer ülke örnekleriyle karşılaştırıldığında ve piyasalarımızın boyutu düşünüldüğünde çok yüksek görünüyor. Yeni düzenlemeler, dar yetkili aracı kurumların 2 milyon TL, kısmi yetkili aracı kurumların 10 milyon TL ve geniş yetkili aracı kurumların 25 milyon TL asgari özsermayeye sahip olmasını öngörüyor. Bu durumda, üyelerimizin bir kısmının sermaye artırımına giderek faaliyetlerine devam edebileceğini, bu yolu tercih etmeyenlerin ise faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacağını düşünüyoruz.” TSPAKB Başkanı, asgari sermaye tutarlarının yapılacak faaliyet türlerine göre kademeli olarak artırılmasını önerdiklerini vurguladı. Ayrıca düzenlemelerin yürürlük tarihinin bir yıl sonraya ertelenmiş olmasının da konunun tekrar değerlendirilmesi açısından önem taşıdığını dile getirdi.

Sermaye Piyasasında Gündem’de Köksal’ın mesajlarının dışında ABD, İngiltere ve Avrupa Birliğindeki yeni düzenleme ve reform tasarılarında öngörülen mevduat ve yatırım bankacılığı faaliyetlerinin ayrılması konusu ele alınıyor.

Mevduat ve Yatırım Bankacılığının Ayrılması

Finansal krizin ardından; ABD, İngiltere ve AB düzeyinde yapılan reform çalışmaları, bankaların mevduat ve ödeme hizmetlerini, finansal piyasalardaki oynaklıktan korumayı amaçlıyor. Bankaların sermaye piyasası faaliyetlerine yönelik çeşitli kısıtlamalar getirilirken, ülkeler arasında kısıtlanan faaliyetler farklılaşıyor. ABD gibi bazı ülkelerde yeni kanunlar onaylanmışken, diğer ülkelerde reformlar henüz müzakere aşamasında. Kanun ya da tasarılarda pek çok uygulama ikincil düzenlemelere bırakıldığı için, global finansal mimarinin ancak 2014 yılı sonrasında şekillenmesi bekleniyor.

ABD’de Reform Çalışmaları Yasalaştı: Volcker Kuralı

Krizin çıkış kaynağı olan ABD’de finansal sistemi yeniden yapılandıran ve pek çok alanda yenilik getiren Dodd-Frank Kanunu, Temmuz 2010’da yasalaştı. Volcker kuralı olarak anılan kanunun 619. maddesi; banka ve iştiraklerinin kurum portföylerine yaptıkları işlemlerle beraber serbest yatırım fonu ve girişim sermayesi işlemlerine yönelik önemli kısıtlamalar getiriliyor. 2012’de ikincil düzenlemelerin tamamlanması beklenirken, 2 yıllık geçiş süreci ile uygulamalar Temmuz 2014’e uzatıldı. Ancak merkez bankası FED’in bu tarihi de ileri alma yetkisi var.

İngiltere’de Bankacılık Reform Tasarısı Alt Meclise Sunuldu

İngiltere’de bankacılık reformu çalışmalarına danışmanlık yapmak üzere Bağımsız Banka Komisyonu oluşturuldu. Komisyon başkanının ismiyle anılan Vickers Raporu, Eylül 2011’de yayınlandı. Raporda, Volcker kuralına benzer şekilde bankaların mevduat hizmetlerinin diğer yatırım faaliyetlerinden ayrıştırılması gerektiği vurgulanıyor. ABD’deki Volcker kuralında banka iştirakleri bankalarla benzer kısıtlamaya tabi iken, Vickers raporunda banka iştiraklerinin yatırım faaliyetleri yapabilmesi öngörülüyor. Vickers tavsiyelerini benimseyen Bankacılık Reformu Tasarısı, Şubat 2013’te alt meclise sunuldu. Tasarıda, uygulamaya geçişin 2019’a kadar tamamlanması planlanıyor.

AB’de Bankacılık Reformu İçin Liikanen Raporu Tartışılıyor

Krizin ardından, AB bünyesinde düzenleme çalışmaları (Sermaye Yeterliliği Direktifi, yeni AB Banka Kurtarma ve Tasfiye Direktifi vb.) devam ederken, Şubat 2012’de bankacılık reformunun yapılanmasına ilişkin Üst Düzey Uzman Grubu oluşturuldu. Grup, başkanın ismiyle anılan Liikanen raporunu, Ekim 2012’de yayınladı. Raporda daha etkili bir bankacılık sektörü için hali hazırda Basel, AB ve ulusal düzeyde otoritelerin sunduğu tasarı ya da kurallara yönelik tavsiyeler ve eklemeler bulunuyor. Raporda verilen öneriler arasında mevduat ve yatırım bankacılığı faaliyetlerinin zorunlu olarak ayrıştırılması var. Ağustos 2013 itibariyle AB kapsamında henüz bankacılık reformuna ilişkin düzenleme taslağı yayınlamamışken, taslağın Kasım 2013’te çıkarılması planlanıyor.

Diğer Haber Başlıklarından Seçmeler

Attila Köksal, AFIE Yönetim Kurulu Başkanlığına Seçildi

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, Uluslararası Yatırımcı Eğitim Forumu’nun bölgesel bir alt komitesi olan Asya Yatırımcı Eğitimi Forumu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Köksal, bu göreve seçilmekten mutluluk duyduğunu belirterek görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Dünya finans piyasalarının yeniden yapılandığı bu dönemde, finansal eğitim konusu da giderek önem kazanıyor. Birlik olarak, yatırımcı eğitimi konusunda uluslararası çalışmalara yön veren kurumların karar alma mekanizmalarına, yönetimlerine aktif olarak katılıyoruz. Edindiğimiz global tecrübelerden yararlanarak kendi programlarımızı oluşturuyoruz. Kendi tecrübelerimizi de diğer ülkelerle paylaşıyoruz. Bu çalışmalarımız neticesinde Temmuz ayında, Asya Yatırımcı Eğitimi Forumu’nun (Asia Forum for Investor Education-AFIE) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine layık görüldüm. Birlik olarak, başkanlık dönemimizde Forumun çalışmalarını daha da ileriye taşımayı amaçlıyoruz.”

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 02.08.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM