Torba Kanun (6495 sayılı) TBMM tarafından kabul edildi ve halen Cumhurbaşkanımızın masasında onay bekliyor biz de sizlere bu Kanun ile hayatımızda neler değişecek onları sıralayacağız…
--Kamuda ve belediyelerde çalışan Sözleşmeli memurlar kadroya alınacak;
Çeşitli kamu Kurum ve kuruluşları ile Belediyelerde sözleşmeli memur olarak işe alınanlar da artık kadrolu memur olacaklar, bunlardan bazıları dilekçe vererek kadroya geçirilecek bazıları da talepleri olmasa da kadroya alınacaklar. Değişik kurum ve kuruluşların isimleri ise Kanun’da ayrıntılı olarak listelenmiştir.
--SGK Müfettiş yardımcılarına ikinci bir sınav hakkı
Torba Kanun’un 38. maddesi ile gelen fıkraya göre;
“Birinci fıkraya göre müfettiş yardımcısı olarak atananlar, en az üç yıl fiilen çalışmak ve Kurumca belirlenen konuda tez hazırlamak kaydıyla açılacak yeterlik sınavına girme hakkını kazanırlar. Yeterlik sınavında başarılı olan müfettiş yardımcıları müfettiş kadrolarına atanırlar. Müfettişlik yeterlik sınavında başarı gösteremeyenlere yeterlik sınavından itibaren bir yıl içinde bir hak daha verilir. Bu süre sonunda da yeterlik sınavında başarı gösteremeyenler durumlarına uygun diğer kadrolara atanırlar.” denmiştir. Yani, 3 yıllık yardımcılık döneminden sonra girdikleri yeterlilik sınavını aşamayanlara artık ikinci kere sınava girme hakkı verilmiş olacak.
--Yurtdışında okuyan öğrenciler borçlanma hakkı yenilendi
5510 sayılı Kanun’un geçici 43. maddesi ile yurtdışında 1146 Kanuna göre okumak üzere devlet veya kamu kurumlarınca gönderilenler, 18 yaşından sonraki öğrencilik sürelerini borçlanma hakkı verilmiş ama 3 ay süre verilmişti. Bu süreyi geçirenler yeni bir hak daha verildi. İlgili maddeye göre;
5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 51- Geçici 43 üncü madde kapsamında bulunanlardan süresinde müracaat etmediği için borçlanma hakkından yararlanamamış olanlar, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde müracaat etmeleri hâlinde, geçici 43 üncü maddede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde borçlanma hakkından yararlandırılır.”
--28 Şubat mağduru memurlara da borçlanma hakkı yenilendi
5510 sayılı Kanun’un geçici 44. maddesi ile 28 Şubat mağduru memurlara daha doğrusu memuriyetten çıkarılmış olanlara borçlanma hakkı verilmiş ama 3 ay süre verilmişti. Bu 3 aylık süre (2009’da bitti) için müracaat edemeyenlere şimdi Torba Kanun ile yeni bir hak daha getirildi şimdi süre 31.12.2013 günü dolacak.
İlgili maddeye göre; “Geçici 44 üncü madde kapsamında bulunanlardan öngörülen süre içinde başvuru hakkını kullanmamış olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 31/12/2013 tarihine kadar Kuruma başvurmaları hâlinde, geçici 44 üncü madde hükümlerinden yararlandırılır.”
--28 Şubat mağduru memurlara bir af daha geldi
Torba Kanun’un 43. maddesi ile; “22/6/2006 tarihli ve 5525 sayılı Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1- 28/2/1997 tarihinden sonra verilen disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanlardan 28/8/1999 tarihli ve 4455 sayılı Memurlar İle Diğer Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun veya bu Kanun hükümlerinden yararlanmış olanların;
a) Memuriyete giriş şartlarını kaybetmemiş olmaları,
b) Durumlarına uygun boş kadro veya pozisyon bulunması,
c) Bu kadro ve pozisyonlara ait nitelikleri taşımaları,
ç) Üç ay içinde müracaat etmeleri,
kaydıyla yeniden göreve alınmalarında 20/12/2012 tarihli ve 6363 sayılı 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun eki (İ) Cetvelinde yer alan atama sayısı sınırlaması uygulanmaz…”” denilerek 28 Şubat mağduru memurlar SINAVSIZ yeniden memuriyete dönebilecekler.
-Aday iken (başörtüsü sebebiyle) atılan memurlara da bir hak daha verildi
Torba Kanun ile yapılan düzenleme ile;
“…657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi aday memur statüsünde görev yapmakta iken 1/1/1990 ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih arasında 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (g) alt bendinde yer alan fiili işlediği gerekçesiyle anılan Kanunun 56 ve 57 nci maddeleri uyarınca disiplin cezası veya olumsuz sicil almış olmaları nedeniyle memurlukla ilişiği kesilip asli memurluğa atanamayanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde eski kurumlarına müracaat etmeleri hâlinde, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları koşuluyla kurumlarında daha önce işgal ettikleri aynı veya benzer unvanlı kadrolara iki ay içinde atanırlar…”
657/125-A (g) bendinden belirtilen kılık kıyafeti uygun değil diye ceza alan veya memuriyetten atılan memurlar da dilerse yeniden memur adayı olabilecek.
--Başörtüsünden dolayı okulu geç bitiren ve bitirecek olanlara yaş şartsız memuriyete giriş hakkı geldi
“4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa atıf yapan Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre aldıkları disiplin cezaları nedeniyle yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilip, anılan Kanunun geçici 40 ıncı, geçici 43 üncü, geçici 45 inci, geçici 46 ncı, geçici 48 inci, geçici 50 nci, geçici 56 ncı ve geçici 58 inci madde hükümlerinden yararlanmak suretiyle önlisans veya lisans öğrenimini söz konusu maddelerde öngörülen şartlar dâhilinde; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bitirmiş olanlar için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle, 31/12/2015 tarihine kadar bitirecek olanlar için ise öğrenimlerini bitirdikleri tarihten itibaren iki yıl süreyle, kamu görevlerine giriş için ilgili mevzuatında öngörülen yaş şartı aranmaz.”
(Kaynak: Alitezel.com | 01.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.