BASINDAN YAZILAR
YMM Zeki GÜNDÜZ - Her şey doğru, ama bir işe yarıyor mu ? - MuhasebeTR

YMM Zeki GÜNDÜZ - Her şey doğru, ama bir işe yarıyor mu ?

Günün sözü:

" Hayatta yapılacak o kadar çok hata var ki aynı hatayı yapmak için ısrar etmenin bir anlamı yoktur."

Sartre

Biz danışmanlarla ilgili sıkça anlatılan bir fıkrayı paylaşmak istiyorum.

Balonla seyahat ederken, balon rüzgarın etkisi ile rotasından çıkmış ve uzun süre sürüklenmiş. Balondakiler nerede olduklarını anlamak için sağa sola bakınırken aşağıda birisini görmüşler, sesleri yettiğince bağırarak; "Biz neredeyiz?" diye sormuşlar.

Yerdeki adam: "Yerden yaklaşık 150 metre yükseklikte, bir balonun içindesiniz." diye yanıtlamış.

Balonun kaptanı: "İyi de burası neresi?" diye tekrar sormuş.

Yerdeki adam: "Bir dağın doruğu." diye cevap vermiş.

Balonun kaptanı adama: "Siz kesin müşavir olmalısınız." deyince,

adam merakla sormuş: "Nereden anladınız? ",

Balon kaptanı: "Söylediğin her şey doğru, ama hiçbir halta yaramıyor."

 

KDV iade pratiği bazı ilginç durumlar

 

Vedat Özdan / YMM PriceWaterhouseCoopers KDV Koordinatör Yrd.

 

YTL mal ve hizmet ihracı

1) Ulusal paramızın konvertibl olduğunu iddia ediyoruz. Peki yurtdışı teslimi TL veya YTL cinsinden yapmış bir mükellef ihracat istisnasından yararlanmış ve yüklendiği KDV'yi indirim yoluyla telafi edememişse ne olacak? İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın B.07.GİB.4.35.17.01/KDV:02-209/184 sayı ve 24 Ocak 2006 tarihli muktezasına göre;

"... ödevli kurum tarafından gerçekleştirilen teslimin, yurtdışındaki bir müşteriye yapılmış olması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye vasıl olması, söz konusu teslimin ihracat teslimi sayılması için yeterli bulunmakta olup; mal teslimine ait bedelin döviz olarak değil de (TL) olarak yurda getirilmesi, katma değer vergisinin iadesine engel teşkil etmeyecektir.

Bu nedenle, daireniz mükellefi ... San. Tic.Ltd.Şti.'nin 2005/6 döneminde gerçekleştirdiği ihracat teslimleri nedeniyle, yüklenip de indirim yoluyla gideremediği katma değer vergisi iade alacağının, başkaca bir olumsuzluk bulunmaması şartıyla, genel esaslara göre yerine getirilmesinde yasal bir sakınca bulunmamakta olup; satış bedelinin (TL) olarak yurda getirildiğine ilişkin, ilgili Gümrük İdaresince onaylanacak bir belgenin ibrazına da gerek bulunmamaktadır."

Mukteza, yurtdışı mal teslimini TL veya YTL karşılığı yaparsanız DAB gerekmez diyor, peki ihracat istisnasından yurtdışındaki bir müşteriye hizmet ifası nedeniyle yararlanılmışsa durum değişir mi? Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın B.07.1.GİB.0.54/5411-2596 sayı ve 10.04.2006 tarihli muktezasına göre;

"Hizmet ihracına ilişkin olarak düzenlenen faturada yer alan hizmet bedelinin tamamının döviz alım belgesi ile tevsik edilmesi gerekmekte olup, dövizin tamamı işlemin yapıldığı ilgili dönem beyannamesinin verilme süresi içerisinde yurda getirilmezse söz konusu hizmet üzerinden vergi hesaplanacak, tamamının yurda getirildiği dönemde indirim ve iade ile ilgili işlemler yapılabilecektir.

Peki, dövizi kısmen getirsek iadeden yararlanabilir miyiz? Aynı muktezaya göre;

"Dövizin kısmen yurda getirilmesi halinde kısmi tutar üzerinden istisna ve iade beyanı mümkün değildir."

İskonto ve Mal Fazlası Uygulamalarında KDV

2) Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 25/a maddesi, teslim ve hizmet işlemlerine ilişkin olarak düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki ıskontolar, katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyecek diyor. Mal satıyorsunuz ve satışını yaptığınız mallarla ilgili olarak "mal ıskontosu" uygulayacaksınız. Ayni ıskonto olarak verdiğiniz mallar için Kanunun 25'inci maddesi ve bu madde ile ilgili 26 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'ndeki açıklamalar doğrultusunda katma değer vergisi tahsil edecek misiniz, yoksa etmeyecek misiniz? İzmir Defterdarlığ'ının DEF.0.35./2/KDV-02-3639 sayı ve 03.07.2001 tarihli bir muktezasına göre duruma göre değişir. Eğer ayni ıskontoyu satış bedelden indirim şeklinde uygulamışsanız;

"...ayni ıskontoların, bedelsiz mal olarak verilmesi yerine, bedelden indirim şeklinde yapılması, faturada ayrıca gösterilmesi, ticari teamüle uygun olması halinde ayni ıskontolar katma değer vergisi matrahına dahil olmayacaktır.

Ayni ıskontoyu satış bedelinden indirim yerine mal olarak vermişseniz;

"...ıskontoların satış bedelinden indirim şeklinde değil de mal olarak verilmesi suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda ayni ıskontolar diğer bir anlatımla ıskonto adı altında verilen mallar faturada gösterilse dahi katma değer vergisi matrahından düşülmeyecek, anılan Kanunun teslim hükümlerine göre vergilendirilecektir.

Çiğ köftenin KDV'si

3) Şimdilerde unutuldu ama çok değil, bundan 5 sene evvel Meclis'te çiğ köfte partisi yapılırdı. Diyelim ki yeniden moda oldu ve mebuslarımız çiğ köfteyi bir Urfa milletvekiline yaptıracak. Et ve bulgur alındı. Peki, vekiller et ve bulgur için yüzde kaç KDV ödeyecek?

Kanuna ekli (I) sayılı listenin 4. bendine göre;

"...küçük ve büyükbaş hayvanların etleri..." % 1 oranında KDV'ye tabi olacak.

Kanuna ekli (II) sayılı listenin A - 3 bendine göre;

"Pirinç, bulgur..." % 8 oranında KDV'ye tabi olacak.

Mebuslarımız partiyi hazır çiğ köfteyle yapmaya karar versinler. Bu durumda oran ne olacak? Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü'nün B.07.1.GİB.4.35.17.01/KDV.02.291/612 sayı ve 10 Mart 2006 tarihli muktezasına göre;

"...çiğ köfte... vb. ürünlerin tesliminde genel oranda (%18) katma değer vergisi uygulanması gerekmektedir."

Su ve tatlıda KDV

4) Çiğ köfteyi yediniz ve canınız tatlı çekti. Bir porsiyon baklava yediniz ve üstüne bir şişe su içtiniz. Su için yüzde kaç KDV ödeyeceksiniz ? Alman usulünü seven yanınızdaki arkadaşınız da diyet yapıyor varsayalım ve o da sadece bir şişe su istemiş olsun. Peki, satın aldığı su için arkadaşınız yüzde kaç KDV ödeyecek? Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 19.12.2005 tarih ve 69547 sayılı yazısına göre;

"...katma değer vergisi oranlarını belirleyen 2002/4480 sayılı Kararname Eki II sayılı listenin 27.12.2004 tarih ve 2004/8301 sayılı Kararname ile değişik (A) bölümünün 2 nci sırasına göre su teslimi %8 oranında katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

Diğer taraftan, ...San. Tic. Ltd. Şti.'nin işyerinde müşterilerin masalarına yapmış olduğu tatlı servisi yanında, pet şişelerde su servisi Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 4 üncü maddesine göre hizmet sayılması gereken bir işlemdir. Bu çerçevede verilen hizmetin bir parçası niteliğindeki suyun hizmetten ayrı tutulması ve teslim hükümlerine göre vergilendirilmesi mümkün değildir.

Buna göre, tatlı ile birlikte verilen su tabi olduğu indirimli orana göre değil, toplam hizmet tutarı içinde dikkate alınarak genel oranda (%18) katma değer vergisine tabi olması gerekmektedir."

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 02.05.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM