Adalet Bakanlığı, 300 icra müdür ve icra müdür yardımcısını açıktan ya da naklen alacağını duyurdu. Sınav, ÖSYM tarafından 22 Eylül’de Ankara’da gerçekleştirilecek. En son sınav 30 Eylül 2012’de yine 300 icra müdür ve müdür yardımcısı alımı amacıyla gerçekleştirilmişti. Sınav, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Adaylara 50 sorudan oluşan genel yetenek ve genel kültür testi ile 50 sorudan oluşan alan bilgisi testi uygulanıyor. Yazılı sınav soruları şu konulardan oluşuyor:
Genel yetenek ve genel kültür konuları: Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türkiye coğrafyası, Temel Yurttaşlık Bilgisi.
Alan bilgisi konuları: Türk Ticaret Kanunu’nun Kıymetli Evrakı Düzenleyen Üçüncü Kitabı, İcra ve İflâs Kanunu, İcra ve İflâs Kanunu Nizamnamesi, İcra ve İflâs Kanunu Yönetmeliği, Harçlar Kanunu ve Damga Vergisi Kanunu, Tebligat Kanunu ve Tebligat Tüzüğü, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Hukuk ve Ticaret Mahkemeleri Yazı İşleri Yönetmeliği.
Yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür soruları yirmi, alan bilgisi soruları seksen puan ağırlığına sahip olacak şekilde değerlendiriliyor. Bu değerlendirme yapılırken genel yetenek ve genel kültür konuları ile alan bilgisi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlanıyor. Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülâkata çağrılmaya hak kazanıyor. Sınava katılanların yazılı sınav puanının yüzde yetmişi ile sözlü sınav puanının yüzde otuzunun toplamı tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanıyor. Bu sıralamaya tabi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınavda alınan puana öncelik tanınıyor. Yazılı sınav puanlarının da eşit olması halinde kura çekilerek sıra belirleniyor ve bu konuda yapılan işlemler Mülakat Kurulu’nca düzenlenecek tutanakta gösteriliyor.
Sınava olan talep, her sene artış gösteriyor. Bu duruma paralel olarak da sınav sorularının ağırlaştığı görülüyor. Aslında hukuk sınavlarına en doğru çalışma yöntemi, madde madde kanun okumak. Kanunlarda önemli değişiklikler söz konusu olduğundan geçmiş sınav soruları ve yardımcı kitaplara dikkatli yaklaşmakta fayda var.
Son yılların gözde bölümü; Adalet
Sınava Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu, Meslek Yüksek Okullarının Adalet Bölümü veya Adalet Meslek Eğitimi Ön Lisans Programı mezunları girebiliyorlar. Son yılların en fazla talep gören bölümlerinden bir tanesi, Adalet. Kariyer değiştirmeyi düşünenler, kariyerlerinde çeşitlendirme yapmak isteyenler için son zamanların en ilgi çekici alanlarından birisi haline geldi. Adalet Meslek Yüksekokulu mezunları Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek Hukuk Fakültesi’ne geçiş yapabiliyor, İcra Müdürlüğü Sınavı’na girebiliyor, katiplik sınavlarında önceliğe sahip olabiliyorlar.
48 üniversitenin Adalet bölümü var. Devlet ve vakıf üniversitelerinin ücretli, burslu, ikinci öğretim ve açıköğretim ile uzaktan eğitim alternatiflerinin kontenjanlarına göz attım. Üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokulu kontenjanları, 30 binin üzerinde. Bunlar arasında özellikle çalışanlar için avantajlı olan uzaktan eğitim ve açıköğretim programlarının kontenjanları ise söyle: Ankara Üniversitesi 100, Atatürk Üniversitesi 3 bin, Anadolu Üniversitesi 25 bin, Fatih Üniversitesi 60, İstanbul Üniversitesi 100.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 01.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.