Sürekli değişime açık SGK Sağlık Uygulama Tebliği 01.08.2013 (Bugün) tarihli RG’de yayımlanan değişiklik Tebliği ile değiştirildi. Bir taraftan Tam Gün Yasası ile kamudaki “Hoca” kadrolarının önemli ölçüde boşalması diğer taraftan da özel sağlık kurumlarının örtülü “Tamamen duygusal” baskıları SUT’ta değişiklikleri tetiklemeye devam ediyor. Son değişiklikte göze çarpan en önemli hususlar da yükseköğrenim sağlık kurumlarında hastalardan alınacak ilave ücretin artırılması olmakta.
Bilindiği gibi SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları; SUT ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden SGK’ca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla SGK’ya fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alabiliyordu. Geçtiğimiz Mayıs ayında söz konusu oranların uygulanacağı baz rakamlar da 6486 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonucu iki katına çıkartılmıştı. Yani Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin iki katına kadar alınabilecek ilave ücret alınabiliyor, bu oran da ilgili BKK ile yüzde 90 olarak uygulanıyordu.
Bu uygulama sürmekle birlikte burada yükseköğrenim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularıyla sınırlı olmak üzere bir ayrıma gidiliyor. Buna göre Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (Vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için poliklinik muayenelerinde bir katını, diğer hizmetlerde yüzde ellisini geçmemek üzere, SGK’ya fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alınabilecek. Ancak alınacak ilave ücret bir defada asgari ücretin iki katını geçemeyecek.
Acil servislerde verilen ve “Yeşil alan muayenesi” adı altında SGK’ya fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan
b) Yoğun bakım hizmetleri,
c) Yanık tedavisi hizmetleri,
ç) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
d) Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri,
e) Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
f) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
g) Hemodiyaliz tedavileri,
ğ) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
gibi sağlık hizmetlerinde ilave ücret alınamıyordu.
İşte burada da yükseköğrenim kurumlarına ait hastanelere özgü olarak bir ayrım düzenleniyor ve Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından ayakta tedavi kapsamında verilen yukarıdaki sağlık hizmetlerinden de ilave ücret alınabileceği belirtiliyor.
Göz branşına üst sınır ayarı
Ayrıca ayaktan başvurularda özel sağlık hizmeti sunucuları için günlük muayene sınırı acil servis/polikliniğe başvurular hariç olmak üzere, sağlık hizmeti sunucusundaki sözleşme kapsamında çalışan hekimlerin çalışma saatlerinin 6 ile çarpılması ile bulunup, her bir hekim için günlük muayene sayısı her halükarda 60’ı geçemezken, göz hastalıkları branşında günlük muayene sınırı çalışma saatlerinin 4 ile çarpılması ile bulunak ve her bir göz hastalıkları uzman hekimi için günlük muayene sayısı her halükarda 40’ı geçemeyecek.
Soru: 01.09.1959 doğumlu babamın Ekim 1979 yılındaki başlangıcıyla SSK hizmeti olarak borçlanmalar dâhil 2 bin 851 günü bulunuyor. Ayrıca 2008-2011 yılları arasında 1 bin 132 gün de Bağ-Kur hizmeti olan babam nasıl ve ne zaman emekli olabilir? O.ARISOY
Cevap: Babanız bundan sonra hiç prim ödemese dahi 60 yaşını dolduracağı 01.09.2019 tarihinde SSK emeklisi olabilir. Ama bundan sonra Bağ-Kur primi ödemeden yaklaşık üç yıl kadar SSK’lı çalışmaya devam ederse 5 bin günü doldurur doldurmaz yine SSK’lılıktan emekli olabilir. Eğer bundan sonra 228 gün ve daha fazla Bağ-Kur primi öderse bu iki planı da bozularak Bağ-Kur emekliliğine tabi olur ve 5 bin 400 günle 58 yaşını bekler.
(Kaynak: Alitezel.com | 01.08.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.