Teşvikler ve işverenler üzerindeki yükün kaldırılması ekonomiyi şahlandırdı. Türkiye bugün kayıtdışı ekonomide AB adayı ülkeleri kıskandıran bir pozisyonda. Bizde kayıtdışı ekonominin GSYH içerisindeki payı yüzde 29,1 iken bu oran Makedonya’da %34,9, Hırvatistan’da ise %30,4.
DÜNYA Bankası tarafından üst orta gelir grubunda değerlendirilen Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 2012 yılı için 9 bin 500 dolar. Bu kapsamda Türkiye kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdam açısından bu gelir grubundaki ülkelerle karşılaştırıldığında iyi durumda. Özellikle Avrupa Birliği aday ülkeleri İzlanda, Karadağ, Makedonya ve üyeliğe kabul edilen Hırvatistan’la birlikte hazırlanan değerlendirme raporlarının sonuçları Türkiye’nin izlediği politikaların özellikle kayıtdışı istihdam konusunda oldukça başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de kayıtdışı ekonominin gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki payı yüzde 29,1 iken bu oran Makedonya’da yüzde 34,9, Hırvatistan’da ise yüzde 30,4. Türkiye iş yapma zorluğu endeksindeki verilere göre 183 ülke içerisinde vergi ödemeleri zorluğu ve ödemelerin fazlalığı sıralamasında 79. sırada.
DOSYA İŞLEMLERİNE 223 SAAT
Kayıtdışı istihdamın en önemli sebebi olan istihdam üzerindeki vergi yüklerinin fazlalığı sorununun çözülmesi gerekiyor. Türkiye’de vergilerle ilgili dosyalama işlemleri için her şirkette yılda ortalama 223 saat harcanıyor. Neredeyse sadece bu işler için gerekli başka bir mesai söz konusu. Bu nedenle hayata geçirilen sosyal güvenlik primlerindeki 5 puanlık indirim oldukça önemli.
TEŞVİKLER ETKİLİ OLDU
KAYITDIŞI istihdam oranlarının son beş yıldaki azalma eğiliminin arkasında yatan önemli neden teşvikler. Bu kapsamda hedefe yönelik ve kolay yararlanılabilecek teşviklerin dizayn edilmesi gerekliliği açıkça ortada.
2 SORU 2 CEVAP
5 yıl dolmadan 21 gün izin olmaz
Soru: 2008 Mart ayında işe başladım. 2009 Ekim’de işten çıkarıldım. Bu süre içinde 14 gün yıllık izin kullandım. Ayni işyerine 2009 Aralıkta tekrar işbaşı yaptım. Şu an halen çalışmaktayım. Şu an yıllık izin hakkım kaç gündür? Aralık 2013’te 21 günlük izin hakkım olur mu? Serkan Kara
Cevap: 2008 Mart ayı ila 2009 Ekim ayı arasında geçen süre, dikkate alınmaz. Aralık 2013’te değil Aralık 2014’te en az 20 günlük yıllık izin hakkınız doğacaktır. Şu an itibarıyla çalıştığınız yerde 5 yılınız dolmadığı için en az 14 gün yıllık
izin hakkınız bulunmaktadır.
SSK’mı kendim ödeyebilir miyim?
Soru: Yaz aylarında çalışıyorum. Kış aylarında SSK kapsamından çıkıyorum. Kışın SSK’mı ödeyerek devam ettirebilir miyim? Genel sağlık primini ödeyerek sağlık güvencemi devam ettirebilir miyim? Kurtuluş Sağ
Cevap: Çalışmadığınız dönemlerde isteğe bağlı sigortalılık yoluyla sosyal güvenlik hakkınızı devam ettirebilirsiniz. Böylece hem emeklilik için süre işletmiş olursunuz hem de genel sağlık sigortası kapsamındaki haklarınızdan yararlanabilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 30.07.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.