BASINDAN YAZILAR
1 Eylül İtibari İle E-Faturaya Geçecek Olan Şirketler İçin Zaman Dolmak Üzere - MuhasebeTR

1 Eylül İtibari İle E-Faturaya Geçecek Olan Şirketler İçin Zaman Dolmak Üzere

1 Eylül itibari ile e-faturaya geçecek olan şirketler için zaman dolmak üzere. 10 bin mükellefin geçmesi beklenen sisteme şu ana kadar 650 şirket kayıt oldu.

E-fatura, bu ay sonuna kadar başvuru yapmayan şirketlere yüksek cezalar getirecek. 2009'da hazırlıkları başlayan ve 1 Eylül itibari ile 2 büyük sektörü kapsayacak olan e-fatura uygulamasında son viraja girildi. 10 bin mükellefin başvurması beklenen sisteme 20 Haziran itibari ile sadece 650 firma başvuruda bulundu. Uzmanlar, sisteme dahil olma süresinin 2 ayı bulabileceğine dikkat çekerek, gerekli adımları bu ay sonuna kadar atmayan firmaların 1 Eylül itibari ile fatura kesemeyecekleri ve büyük cezalar ile karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu. 

Söz konusu alanda IT çözümleri üreten İdea Teknoloji'nin Kurucu Ortağı Bahadır Onay, Türkiye'deki yeni e-fatura sisteminin kapsam ve içerik açısından AB'de hatta dünyadaki en iyi örneklerden biri olduğunu söyledi. Bu bağlamda kendilerinin de GSM şirketlerinin ardından e-fatura başvurusunu en erken yapan şirketlerden biri olduklarını belirten Onay, 2012'de yayınlanan genelge ile 1 Eylül'de ÖTV'ye tabi sektörlerde (madeni yağ ve tütün alkollü içecek ve gazlı içecek) zorunlu hale gelecek sistemin Türkiye'de iş hayatını ve ticareti derinden değiştireceğine dikkat çekerek sistemi şöyle açıkladı: "E-fatura ile mükellefler arasında kağıt fatura hareketi olamayacak. Devletin sunmuş olduğu altyapı üzerinden işlemler elektronik ortamda gelişecek. Karşı tarafın 'almadım gönderdin göndermedin' demesi ortadan kalkıyor ve devletin bu süreçleri çok daha etkin bir şekilde izleyebilmesini sağlayacak bir altyapı oluşuyor." 

Sistem ile Green IT kullanılıyor 

Kendilerinin de İdea Teknoloji olarak bu şirketlere ticari ilişkilerinde fatura kesebilmeleri için yazılım çözümlemeleri ürettiklerini söyleyen Bahadır Onay, "Bizim yaptığımız devletin bu sistemi ile firmanın faturalama uygulaması arasına bir uygulama çözümü geliştirmek. Firmanın kestiği faturaların otomatik olarak devlete gönderilmesi, diğer firmalardan kesilen e-faturaların firmaya aktarılması. Yani tüm bu süreçleri otomotize eden bir çözüm olarak düşünülebilir" diye konuştu. 

E-faturanın önemli kazanımları var. Uzmanlarında üzerinde mutabakata vardığı önemli kazanımlar arasında sistemlerin artık birbirlerine entegre olması, iş gücü kazanımı, firmalar açısından mutabakat kolaylığı, ağaç katliamının azalması(Green IT), vergi gelirlerinin düzelmesi gibi avantajlar bunlardan bir kaçı. 

3 şekilde kullanılabiliyor 

Mevcut durumda e-fatura, üç şekilde kulanılabiliyor. Bunlardan ilki Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu portalı kullanmak. Küçük şirketlere yönelik bu çözümde hiçbir yazılım gerekmiyor. Yapılması gereken iki başvuru adımı var. Birincisi e-fatura uygulamasına dahil olmak istediğini belirten bir başvuru dilekçesine ekli belgeleri ve faturanın güvenli şekilde iletiminin sağlanması için bir mali mühür. Bu elektronik bir imza uygulaması olarak biliniyor. Bunu TÜBİTAK üretiyor. Bu mühür ile kesilen fatura bu mali mühür ile imzalanarak o kuruma ait olduğu garanti altına alınıyor. Bu yöntemin az sayıda fatura kesenler için uygun olduğunu, yüksek sayıda fatura hacmi olan firmaların bu yöntemi tercih etmesinin ekstra bir yük anlamına geldiğini dile getiren Bahadır Onay, "Çünkü kendi muhasebe sisteminde bir faturayı oluşturup sonra manuel olarak girdikten sonra aynı işlemi GİB'in sisteminde de yapması gerekiyor. Sistemlerin entegre olmasını için bu sistemde ortak eleman kullanılması gerekiyor. Bu az sayıda fatura kesen ya da sadece fatura kabul eden firmalar için mümkün bir çözüm" dedi. 

Maliyetler şirket ölçeğine göre değişiyor

İkinci yolun ise entegrasyon yöntemi ile e-fatura kullanma olduğunu belirten Onay, bu sistemi ise şöyle açıkladı: "Bunun için gerekli olan şey yeterli bilgi işlem altyapısına sahip olmak. Entegrasyon iznini aldıktan sonra sistemi ayakta tutmak için ayrı regülasyonlar var. Büyük şirketler için uygun bir yöntem. 7/24 çalışır tutmak gerekiyor sistemi, planlı kesintileri bile 3 iş günü önce GİB'e bildirip maksimum iki günü bulacak bakımlar yapabiliyorsun. Bu sistemi ayakta tutmak çok önemli. Ayakta tutmadığın anda cezai uygulama gelir."

Son olarak da özel entegrasyon modelini anlatan Onay, firmaların kendi içinde bulunan muhasebe uygulamasının sağlanan altyapı vasıtası ile devlete iletildiği sistem olduğunu belirtti. Orta ölçekli firmalara uygun bu sistemin ayrı bir yatırım gerektirmediğini dile getiren Bahadır Onay, İdea Teknoloji olarak entegrasyon ve özel entegrasyon sisteminde altyapı sağlayabildiklerini belirtti. GİB'in açıklamalarına göre sisteme 10 bin mükellefin başvuru yapması bekleniyor. 23 Haziran itibari ile sisteme hazır hale gelen şirket sayısı sadece 650. Başvuru yapılmadığı takdirde 1 Eylül sabahı fatura kesemez hale gelecek birçok şirketin olacağını hatırlatan Onay, "GİB'in altyapısı oldukça güzel. Hazırlıklar yapılmazsa o nimetlerden faydalanamayabilirler. Sisteme dahil olmak için 4-6 hafta gibi bir süre gerekiyor. Bu kısım sisteme dahil olmak için yapılması gereken işlemlerin süresi. Bir de çözümün implementasyon süreci var. En üstteki yani, entegrasyon için bunda da 4 hafta gerekiyor. Bu şekilde sisteme başvurup hazır hale gelmek 8- 10 hafta gerektiriyor. Haziran'da başvurular başlamadığı takdirde 1 Eylül'de birçok firma fatura kesemez hale gelecek, cezai yaptırımlar uygulanacak" dedi.

Sisteme girişin maliyeti ne?

- Çok sayıda fatura kesen, global çapta, büyük şirketler için uygun sistem: Entegrasyon yöntemi. Maliyeti 100 bin euronun üzerinde.

- Orta ölçekli firmalar için önerilen özel entegrasyonun aylık olarak 100 TL gibi bir maliyeti var. Burada önemli olan sistemin sürdürülebilirliği.

- GİB'in sistemini manuel olarak kullanacak küçük ölçekli şirketler için ise herhangi bir ücret bulunmuyor.

İKMİB Başkanı Akyüz: Firmalarımız henüz hazır değil 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, uygulamanın kimya sektöründen binlerce firmayı kapsadığını belirterek, e-faturaya geçiş sürecinde firmaların bilgi işlem altyapılarında gerekli değişiklikleri yapmak için zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Akyüz şöyle konuştu: "Sektör firmalarımız e-faturaya geçiş için hazır değil. Firmaların çoğu 31 Aralık'tan sonra kestikleri kağıt faturaların geçersiz olacağını bilmiyor. E-fatura için kendi yazılımlarını sisteme entegre etmeleri, başkanlığın e-fatura portalını kullanmaları veya yetkili şirketlerden bu hizmeti satın almaları gerekiyor. Bu da firmalarımıza ek finansman ve iş yükü getirecek. Özellikle KOBİ düzeyindeki şirketler için ciddi bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Firmalarımızın hazırlıklarını yapabilmeleri ve geçiş sürecinden olumsuz etkilenmemeleri için uygulamanın daha uzun vadeye yayılması önem taşıyor."

(Kaynak: istekobi.com.tr | 29.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM