Çoğunlukla insanı kalın urganla bağlar ön yargılar. Bir türlü kopamazsınız. Ve doğru bir tercihe sarılmakta zorluk çekersiniz. İşte sadece bazı teknik özellikli meslekleri yapanların iş güvenliği uzmanı olabilmesinin böyle bir önyargı olduğu sonradan fark edildi. Ve bu önyargı nedeniyle ÇSGB İş Müfettişleri arasında bile ayrımcılık oluşturuldu ve sadece mühendis kökenli teknik iş müfettişlerinin iş güvenliği uzmanı olabilmesi sağlanmıştı. Ama bu tercihle sınırlandırılan sayı ile amaçlanan iş kazalarını önleme kültürünün oluşturulamayacağı anlaşıldı ve iş güvenliği kültürüne sahip çıkacaklarından kuşku edilmeyecek olan tüm ÇSGB iş müfettişleri, sosyal güvenlik denetim elemanları ve emeklilerinin vb herhangi bir ayırım gözetilmeksizin bu hizmete katılımının sağlanmasına ihtiyaç bulunduğu, yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkarıldı. Ve ayrıca daha önce imkân sağlanmayan biyologlar vb elemanlara da iş güvenliği uzmanı olma yolu açıldı. Bu açılım, geç kalınmış bir açılımdır. Böylece yeni oluşacak yapısıyla iş güvenliği uzmanlığı, iş güvenliği risklerinin tüm boyutlarını kapsama gücüne ulaşmıştır. Bu aşamada yasal değişikliğin Cumhurbaşkanımızın onayı ile Resmî Gazete'de yayınlanması ve uygulamada doğru ve pratik işlerliğin önüne geçilmemesi için, yönetmelikler, tebliğler ve genelgelerin bu amaca uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.
TBMM'de iktidar ve muhalefetin ortaklaşa verdiği önergeyle, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik yapılmış olup, kabul edilen madde metni, aşağıdadır:
'MADDE 101- 20.6.2012 tarihli ve 6331 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (s) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
'f)İş Güvenliği Uzmanı: Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı.
s)Teknik eleman: Teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarını,'
Bu değişiklikle aşağıdaki meslekler de iş güvenliği uzmanı olabileceklerdir:
1-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki bütün müfettiş unvanına sahip olanlar. Yani teknik, sosyal ayrımı yapılmaksızın çalışma hayatını denetlemeye yetkili tüm müfettişler artık iş güvenliği uzmanı olabileceklerdir.
2-Sosyal Güvenlik Kurumu'nda görev yapan bütün müfettişler mesleğine bakılmaksızın bundan böyle iş güvenliği uzmanı olabileceklerdir.
3-İç mimarlar, bölge şehir plancıları, şehir plancıları ve peyzaj mimarları da bundan böyle iş güvenliği uzmanı olabileceklerdir.
4-Biyolog unvanına sahip olanlar da bundan böyle iş güvenliği uzmanı olabileceklerdir. (Bkz: 12.7.2013, Adnan AĞIR, BİYOLOGLAR NE ZAMAN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR? http://www.resulkurt.com/?artikel,6604/biyologlar-ne-zaman-is-guvenligi-uzmani-olabilir/adnan-agir).
Bu aşamada ülkemizde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre ne kadar iş güvenliği uzmanına ihtiyacı bulunduğunu sorgulamalıyız. Bu konuyu da Adnan Bey, inceleyip hesaplayarak yazmıştır: Türkiye'nin İş Güvenliği Uzmanı İhtiyacı: 134000. (http://www.resulkurt.com/?artikel,6605/turkiyenin-is-guvenligi-uzmani-ihtiyaci-134000/adnan-agir). SGK'nın Nisan 2013 verilerine göre, 12.262.422 işçi çalışmaktadır. İşyeri sayısı da kabaca 1.422.000. Bu rakam bizim için neden önemli. Şimdilik kamu kurumları kapsam dışındadır; ama 1.7.2016 tarihinde kapsama girecektir. NACE kodlarına bakılarak kesin olmamakla birlikte (resmi bir veri yok) SGK sicil numaralarından hareketle, tehlike sınıfları itibariyle işyerlerinin sayısı ve çalışması gereken uzman sayısı, aşağıdaki gibi hesaplanmıştır:
Az tehlikeli işyerlerinin sayısı: 932000 civarında işyeri ile bu işyerlerinde toplam 4025 C sınıfı iş güvenliği uzmanına ihtiyaç olduğu hesaplanmıştır.
Tehlikeli işyerlerinin sayısı: 260000 civarında işyeri ile bu işyerlerinde toplam 4182 B sınıfı iş güvenliği uzmanına ihtiyaç olduğu hesaplanmıştır.
Çok tehlikeli işyerlerinin sayısı: 230000 civarında işyeri ile bu işyerlerinde toplam 5207 A sınıfı iş güvenliği uzmanına ihtiyaç olduğu hesaplanmıştır.
Bu hesaplamaların veri ve sonuçları için, yazı incelenmelidir. Bu veriler ışığında ülkenin ihtiyaç projeksiyonunun da yapılması yararlıdır: Bu aşamada C sınıfı iş güvenliği uzmanına kesinlikle ihtiyaç yok; çünkü yeteri kadar var, denilebilir. Ancak gerçek öyle değil. İhtiyacı en az 10 kat çarptığımızda, 4025 x 10 = 40250 C sınıfı iş güvenliği uzmanı bulunması gerektiğini söyleyebiliriz. B sınıfı iş güvenliği uzmanına gelince açık hat safhadadır. Şöyle ki, 4182 x 10 = 41820 B sınıfı iş güvenliği uzmanına ihtiyaç vardır. A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı ise, 5207 x 10 = 52070 A sınıfı uzmana ihtiyaç var. Bu durumda 40250 + 41820 + 52070 = 134140 iş güvenliği uzmanına ihtiyaç vardır. Yeni bilimsel verilerle ortaya konmadıkça, bu rakamlar, kabul edilmelidir. Çünkü her belgesi olan, bu işi yapmamakta; yapanlar da saatlerini tam olarak kullanmamaktadır.
Bu nedenle yapılan son düzenlemeler, iş güvenliği için gereklidir.
(Kaynak: Yeni Şafak | 29.07.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.