BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - 2. Uluslararası Muhasebe Denetimi Sempozyumu - MuhasebeTR

Resul KURT - 2. Uluslararası Muhasebe Denetimi Sempozyumu

Bu hafta, Antalya muhasebe alanında önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. 25-29 Nisan tarihleri arasında İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen II. Uluslararası Muhasebe Denetimi Sempozyumu ile VIII. Türkiye Muhasebe Denetim Sempozyumu Antalya'da devam ediyor.

Sempozyuma gerek meslek örgütlerinden ve gerekse de öğretim üyeleri ile uygulamacılardan yoğun bir katılım var. IFAC (International Federation of Accountants) Komite Üyesi PROF. DR. Robin JARViS, TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur, TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, TÜRMOB Genel Sekreteri Nail Sanlı, TÜRMOB Yönetimi, yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeci mali müşavirler odalarının başkan ve yöneticileri ile Prof. Dr. Yüksel Koç Yalkın, Prof. Dr. Nalan Akdoğan, Prof. Dr. Rüstem Hacırüstemoğlu, Prof. Dr. Cemal İbiş, Prof. Dr. Nuran Cömert, Prof. Dr. Nejat Bozkurt, Prof. Dr. Tuğrul Tüfekçioğlu hocaların da bulunduğu çok sayıda akademisyen ile ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinden pek çok uygulamacı katıldı.

II. Uluslararası Muhasebe Denetimi Sempozyumu'nda, VIII. Türkiye Muhasebe Denetimi sempozyumu'nda; Kobilerin Denetimi, Hile Denetimi, Denetim Komiteleri vebağımsız denetim, İç Kontrol Sisteminin Etkinliği, Denetçinin Sorumluluğunun Sınırlandırılması, Denetim Firmalarının Yaşadığı Sorunlar ve Zorluklar; Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk, İşletmelerde İç Denetim, It ve Elektronik Ortamda Denetim, Denetimde Eğitim, Etik ve Disiplin, UFRS 7 Kapsamında Finansal Raporlamada Muhasebecinin Rolü, Muhasebe Denetiminde Yeni Açılımlar konuları ele alınıyor.

 

SSK primlerinin gider kaydedilmesi

İşverenler, bir ay içinde çalıştırdıkları sigortalıların prim tutarlarını ücretlerinden kesmek ve kendisine ait prim tutarlarını da bu miktara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar SGK Başkanlığı Sigorta Müdürlüğü'ne ödemek zorundadırlar. Aralık ayına ait sigorta primlerinin takip eden yılın ocak ayı sonuna kadar SGK Başkanlığı Sigorta Müdürlüğü'ne yatırılabilmesi olanaklı bulunmakta olup aralık ayına ait sigorta primlerinin takip eden yılın ocak ayı içinde ödenmesi durumunda bu primler aralık ayının gideri olarak kaydedilebilecektir.

Söz konusu prim tutarlarının gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılabilmesi için fiilen ödenmesi gerekmektedir. İşverenlerin, çalıştırdıkları işçileri ile ilgili olarak tahakkuk eden sosyal güvenlik primlerini SGK Başkanlığı Sigorta Müdürlüğü'ne fiilen ödemedikleri takdirde gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider olarak dikkate alamayacaklardır. İşverenler, söz konusu sigorta primlerini hangi döneme ait olursa olsun, fiilen ödedikleri tarihte gider olarak kaydedeceklerdir. Yani, önceki yıllara ait ödenmemiş sigorta primleri, ödendikleri yılda gider olarak yazılabilecektir.

Sigorta primlerini haklı sebepleri olmaksızın, yasal süre içerisinde tahakkuk ve tediye etmeyen kamu kurum ve kuruluşların tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri mesul muhasip, sayman ile tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri SGK Başkanlığı'na karşı, işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Sigortalıların çalıştırıldığı işyeri devredilir veya intikal ederse, eski işverenin kuruma olan sigorta primi ile gecikme zammı ve faiz borçlarından aynı zamanda yeni işveren de müteselsilen sorumlu tutulmaktadır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 27.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM