BASINDAN YAZILAR
Credit Note’la Yapılan Fiyat İndirimleri ile İlgili KDV Uygulaması / Zeki Gündüz - MuhasebeTR

Credit Note’la Yapılan Fiyat İndirimleri ile İlgili KDV Uygulaması / Zeki Gündüz

 Değerli DÜNYA okurları, özellikle transfer fiyatlaması açısından önemli ve yaygın/zorunlu bir uygulamayla ilgili KDV tarhiyatı riski gündeme gelmişti. Mali İdare konuyu son verdiği yazılı görüşle risk olmaktan çıkarmış görünmektedir.

İlk mukteza

1999 yılında Maliye Bakanlığı verdiği bir muktezada yurt dışından satın alınan mallarla ilgili olarak satıcının yapacağı fiyat düzeltmeleri için Türkiye’deki alıcının fatura düzenlemesine gerek olmadığı, satıcının düzenleyeceği credit note’un belge olarak kabul edilebileceği, credit note tutarı üzerinden KDV hesaplanmasına da gerek olmadığı belirtilmişti.

Daha sonraki muktezalar

Bu konuda sonraki tarihlerde aynı mahiyette çok sayıda yazılı görüş verilmiştir.

Vergi incelemeleri

Bazı vergi incelemelerinde benzer durumlar için düzenlenen credit note’ların ayrı bir hizmetin karşılığı olduğu iddia edilmiş ve KDV uygulanması gerektiğinden hareketle tarhiyatlar yapılmıştır. Konuya ilişkin ilk mahkeme kararları olumlu olup Danıştay nezdinde halen yargılama devam etmektedir.

Credit note’la ilgili olarak KDV’nin ilave edilerek düzeltilmesi (2013)

İthal edilen mallarla ilgili olarak yurt dışındaki firmalar tarafından yapılan iskontolara ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’nca son zamanlarda verilen bir özelge, fiili ithal tarihinden sonra yurtdışındaki firma tarafından yapılan alış iskontolarında işlemin matrahında değişiklik vuku bulmakta olduğu, bu değişiklik dolayısıyla KDV Kanunu’nun 35’inci maddesi hükümlerine göre düzeltme yapılması gerektiği, malların ithali sırasında ödenen KDV tutarlarının indirim konusu yapıldığı hususu da dikkate alınarak, mal bedelinde meydana gelen değişikliğe paralel olarak indirim tutarlarının da düzeltileceği, bu düzeltmenin, matrahta değişikliğin vuku bulduğu vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinde fazladan indirilen tutarın "ilave edilecek KDV" satırında beyan edilmek suretiyle yapılacağı, “yurtdışındaki satıcı adına fatura düzenlenmesine” ve indirim tutarı üzerinden “KDV hesaplanmasına gerek bulunmadığı” belirtilmiştir (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 7/8/2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-2459 sayılı özelgesi).

Bu özelge ile en azından credit note’la belgelemenin mümkün olduğu teyid edilmiş, incelemelerde öne sürülen hizmet iddiası, ve bu hizmete KDV uygulanması gerektiği şeklindeki yaklaşım kabul görmemiş, ancak, “credit note’un geldiği dönemde credit note tutarı üzerinden hesaplanacak tutarda KDV’yi “ilave edilecek KDV” satırına yazılması suretiyle matrahın düzeltilmesi gerekir” denilmek suretiyle incelemelerde yapılan tarhiyatlarla aynı sonuca varılmıştı.

Son görüş: İlave et, aynı zamanda indir (2013)

Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayımlanan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 18/2/2013 tarihli ve 39044742-130-206 sayılı özelgesinde, bu şekilde yapılan düzeltme sonucu "ilave edilecek KDV" satırında beyan edilen KDV tutarının indirim hesaplarına alınmasının da mümkün olduğu ifade edilmiştir.

Bu durumda ithalatçı tarafından ilave edilecek KDV olarak beyan edilen tutarın tekrar indirim konusu yapılması öngörülmekte, sonuçta ithalatçının söz konusu KDV tutarını maliyet olarak yüklenmesi önlenmiş olmaktadır.

Buna göre mukteza uyarınca: fiili ithal tarihinden sonra yurt dışındaki firmaların alış iskontosu nedeniyle gönderilen alacak dekontuna istinaden işletme lehine bir fiyat indirimi yapılması durumunda, yapılan indirimler nedeniyle işlemin matrahında değişiklik vuku bulmakta olup, bu değişikliğin Kanunun 35 inci maddesi hükümlerine göre düzeltilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, söz konusu malların ithali sırasında ödenen KDV tutarlarının indirim konusu yapıldığı hususu da dikkate alınarak, mal bedelinde meydana gelen değişikliğe paralel olarak indirim tutarları da düzeltilecektir.

Bu düzeltme işlemi, matrahta değişikliğin vuku bulduğu vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinde fazladan indirilen tutar, "ilave edilecek KDV" satırında beyan edilmek suretiyle yapılacağından, yurt dışındaki satıcı adına fatura düzenlenmesine ve indirim tutarı üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır. Öte yandan, düzeltme sonucu "ilave edilecek KDV" satırında beyan edilen KDV tutarının indirim hesaplarına alınması mümkün bulunmaktadır.

Gelinen noktada aslında Mali İdare ilk verdiği görüşü teyit etmiştir.

Özetle gelinen nokta

Yurt dışından alınan iskonto nitelikli credit note’ların KDV’ye tabi olmadığı ve daha önce ithal anında yüksek tutarda ödenen KDV’nin zaten indirim konusu yapılmış olması nedeniyle credit note alındığı dönemde bir işlem yapılmasına gerek olmadığını düşünmekle beraber (Mali İdare de bu muktezalarla credit notelar için fatura düzenlenmesine gerek olmadığını, credit noteların KDV’ye tabi olmadığını kabul etmiştir.), ileride bir problem yaşanılmasını engellemek amacıyla, ilave bir yük te oluşturmaması nedeniyle yukarıda açıklamalarına yer verilen muktezaya göre (credit note’un geldiği dönemde, aynı tutarda KDV’yi beyannamenin “ilave edilecek KDV” ve “indirilecek KDV” satırlarında beyan etmek suretiyle) işlem yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 24.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM