BASINDAN YAZILAR
Tarımsal Ürünler Alımları Başladı Kesintileri Unutmayınız / Vedat İlki - MuhasebeTR

Tarımsal Ürünler Alımları Başladı Kesintileri Unutmayınız / Vedat İlki

 

17/4/2012 tarihli ve 28267 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 16 ncı maddesiyle; “Kurum, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 4 numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, diğer tahsilat yolları dışında, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek kaydıyla kesinti yapmaya, kesinti oranını % 5 oranına kadar belirlemeye yetkilidir. Kurum bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tebliğ ile belirler.” şeklinde değiştirilmiş olup, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyen Tebliğ 1/3/2013 tarihli ve 28574 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Tarımsal Kesintiyi Kimler Yapar:

Kamu kurum ve kuruluşları ile kamuya ait ticari işletmeler ,Kamu iktisadi teşebbüsleri ,Sair kurumlar (kooperatif, birlik ve diğer kurumlar),Ticaret şirketleri ,İş ortaklıkları ,Dernekler ,Vakıflar ,Dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri,Zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler ,Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabından tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerdir.

Kesinti Muhatabı Kim?
5510 sayılı Kanunun 4 -1(b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanlardır.
Prim borçları olup olmadığının SGK’ca hazırlanan program aracılığı ile sorgulanmasından sonra prim borçları olması halinde sattıkları ürünün brüt tutarı üzerinden prim borcunu geçmeyecek şekilde kesinti yapılacaktır.
Kimlerden Kesinti Yapılmaz:
Yapılan sorgulama sonucunda, 5510 sayılı Kanunun 4 -1(b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte prim borcu olmayanlar ile prim borcunu yapılandırmış ya da taksitlendirmiş olanlardan,
5510 sayılı Kanunun 4 -1(b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamı dışındaki çalışmalarından dolayı sigortalı olanlardan,
5510 sayılı Kanun ile bu Kanundan önce yürürlükte olup mülga kanunlar kapsamında taraflarına emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmış olanlardan,
Kuruma başvurarak “Tarımsal Kesinti Muafiyet Belgesi” almış olanlardan,
satın alınan ürün bedellerinden tarımsal kesinti yapılmayacaktır.

2013 Yılı Kesinti Oranı %1 2014 yılında %2 Olacaktır:
Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla 1/1/2014 tarihine kadar %1 bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise %2 oranında kesinti yapmak zorundadırlar.
Kesinti Sorumluları SGK Şifre Alacaklar:
Kesinti sorumluları e-Kesinti programı aracılığı ile bildirim listelerini gönderebilmek için sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine Genelge 2013/27 (EK-1)‟deki “Kullanıcı Kodu ve Geçici Kullanıcı şifresi Başvuru Formu” ve bu formda belirtilen belgelerle başvururlar.

2013/27 sayılı Genelge de yazılı açıklamalar dikkate alınarak ;
Tarımsal kesinti sorumluları, kesinti tutarlarını Kuruma bildirmek için kesinti bildirim listesi ve müstahsil makbuzu düzenlemek zorundadırlar.
Ürün alımı sırasında tarımsal kesinti yapmak zorunda olan gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu satın alma işlemleri nedeniyle düzenlemek zorunda oldukları Kesinti Bildirim Listelerine tarımsal faaliyette bulunanların;
- Adı ve soyadını,
- T.C. Kimlik Numarasını,
- Ürün bedelini,
- Kesinti tutarını,
- Kesinti tarihini
kaydetmek zorundadırlar.
Tarımsal ürün satın alan gerçek ve tüzel kişilerin bir ay içinde yaptıkları kesintilere ilişkin kesinti bildirim listelerini genelge ekinde (EK-3), takip eden ayın son iş gününe kadar SGK göndermeleri gerekmektedir.

2013 Nisan ve Eylül Döneminde isteyen kağıt ortamında isteyen e-sistemden EK-3 gönderecektir.
Zamanında Kesinti Bildirilmemesi Halinde İPC Uygulanır:
2013 yılında 182 TL idari para cezası uygulanacaktır. Takip eden yıllarda uygulanacak idari para cezası yeniden değerleme oranı ile artacaktır.

Kesintiler SGK Hesabına Yatırılacaktır:
Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin ay içinde yaptıkları kesinti tutarlarını, kesintinin yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar Kurum hesaplarına ödemeleri gerekmektedir.
Zamanında yatırılmaması halinde Gecikme Zammı ile karşı karşıya kalacaklardır.
1/10/2008 Öncesi Tarımsal Kesintiye Göre Tescil İşlemi:
Buna göre, mülga 2926 sayılı Kanun kapsamında bulunduğu halde Kuruma kayıt ve tescilini yaptırmayan ve 1/4/1994 tarihinden itibaren sattıkları tarımsal ürünlerden kesinti yapılan çiftçilerin kesinti yapıldığını gösteren belgeleri de eklemek suretiyle kesintiye istinaden sigortalılıklarının başlatılması için Kuruma yazılı talepte bulunmaları halinde, bu tutarın Kurum hesaplarına intikal etmesi şartıyla, kesintinin yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren sigortalılıkları başlatılır.
1/10/2008 Sonrası Tarımsal Kesintiye Göre Tescil İşlemi:
“Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrası (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların sigortalılıkları, bağlı oldukları ziraat odalarınca veya kendilerince bir yıl içinde bildirilmesi halinde odaya kaydedildikleri tarihten, bu süre içinde bildirilmemesi halinde ise bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten başlar ve bu tarih meslek kuruluşuna kayıtlarının yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde ziraat odalarınca veya ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerince Kuruma bildirilir.” hükümleri yer almaktadır.
Bu itibarla, bir yıllık bildirim süresi içinde bildirimleri yapılanların sigortalılıkları odaya kayıt edildikleri tarihten bu süreyi geçirenlerin sigortalılıkları ise bildirimlerinin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlatılmakta olup bir yıldan daha uzun süre için geriye dönük sigortalılık başlatılamamaktadır.

Konuyla ilgili detay bilgiler geniş olarak 2013-27 sayılı Genelge de ekleri ile ele alınmıştır.

 

 

(Kaynak: Alitezel.com | 23.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM