Maliye içki sektöründeki firmalara denetim başlattı. Sektördeki kayıtdışını önleyecek bandrol uygulamasının temmuza kalabileceği belirtilirken vergi indiriminin ancak 2008'de gerçekleşeceği ifade edildi.
Maliye Bakanlığı, "içki sektörüne özel" bir denetim başlattı. Yaklaşık 400-500 irili ufaklı şirket üzerinde başlatılan incelemeler devam ediyor. Şimdiye kadar bir şirkette 3 milyon YTL'lik bir vergi kaçağı tespit edildi. Denetimde, evlerde üretimin de kapsamda olduğu belirtildi.
Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, içki sektöründe bir süre önce başlatılan denetimin sadece üretimle sınırlı olmadığını, dağıtımını da dikkate aldıklarını çünkü bunların bir zincir oluşturduğunu söyledi. Fabrikalara incelemelere gidildiğini, üretim olan her yerin kendileri için denetlenecek yer olarak kabul edildiğini ifade eden Arıoğlu, bu kapsamda ev üretimlerinin de denetime tabi tutulduğunu kaydetti. Bu yüzden 400-500 civarında irili ufaklı yerde denetim yapıldığını vurgulayan Arıoğlu, denetimlerin şu anda da devam ettiğini, her yere bakılacağını kaydetti. İçki sektöründeki denetimin sektörlere özel denetim kapsamında başlatıldığını ifade eden Arıoğlu, ardından da akaryakıt sektöründe denetime başlayacaklarını bildirdi.
Bandrol temmuza kalabilir
Bir süre önce kaçak içki ve sigara üretiminin kontrol altına alınması amacıyla bandrol ihalesi yapıldığını hatırlatan Arıoğlu, bu uygulamanın muhtemelen haziranda yürürlüğe girmesini beklediklerini ama temmuz ayına da kayabileceğini söyledi. Önce içki sektöründe denetim yaptıklarını, daha sonra bandrol uygulamasının devreye girerek otomatik kayıtdışı denetimin yapılacağını anlatan Arıoğlu, sektörün kayıt içine alınmasından sonra içki sektöründeki vergi indiriminin ancak 2008 yılında gündeme gelebileceğini söyledi. Bandrol uygulamasının devreye girmesinin ardından içki üretimi on-line olarak izlenebilir duruma gelecek. İçkilerde özel güvenlik öğeleri olacak. Hem dışardan vatandaş hem de denetimi yapanların özel cihazlarla görebileceği öğeler olacak. Denetim sırasında cihaz ile içki kontrol edildiğinde ürünün kaçak olup olmadığı, vergisinin ödenip ödenmediği ortaya çıkacak. Sigara ve alkollü ürünler sektöründe kayıp kaçağın 1.5 milyar YTL civarında olduğu tahminleri yapılıyor.
Alkole göre vergi gelecek
Alkollü içkilerde köpüklü şaraplar, cin, votka, likör ve rakı üzerinden yüzde 275.6 oranında ÖTV alınıyor. Ayrıca asgari maktu vergi tutarları da var. Köpüklü şaraplar için 11.2120 YTL, vermut ve diğer taze üzüm şarapları için 15.6040, üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yoluyla elde edilen alkollü içkilerden 51.3660, cin ve votkadan 41.4230 YTL ÖTV alınıyor. Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 45.4'ten fazlaysa votka için 70.9260, likör için 56.9950 YTL ve rakı için de 35.8480 YTL vergi alınıyor.
Bir süredir içki sektörünün alkol derecesine göre vergilendirilmesi üzerine çalışmalar yapılıyor. Aynı alkol derecesine sahip ürünlerin aynı oranda vergilendirilmesi gündeme gelecek. Şu anda rakının alkol derecesi yüksek olmasına rağmen şaraptan daha düşük vergi alınıyor. Rakıda alkol derecesi yüzde 40-45 iken, şarapların genellikle yüzde 11-12 derece seviyesinde. Alkol derecesine göre vergilendirme olursa şarap gibi düşük alkol oranına sahip içkilerin vergisi düşürülecek.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 26.04.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.