Gelir İdaresi Başkanlığı 14 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 421 no’lu Genel Tebliğ ile bazı mükellefler için 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasının başlayacağını duyurdu. Esasen idare 2010 yılında yayınladığı 397 no’lu Genel Tebliğ ile de e-fatura uygulamasına ilişkin teknik gereklilikleri açıklamıştı.
Uygulamanın getiri ve götürüleri nelerdir?
Biz öncelikle e-fatura uygulamasının dünyadaki gelişim seyrini ve firmalar için getiri ve götürüleri var mıdır, onu irdelemeye çalışalım. Öncelikle e-fatura uygulamasının günümüz dünyasında özellikle çok uluslu şirketler ve işlem sayısı çok olan şirketler bakımından büyük bir maliyet azaltılması yararı vardır. Telekomünikasyon veya işlem sayısı yüksek olan perakende firmalarında faturaların ikinci örneklerinin elektronik ortamda saklanmasına izin verilmesi bile önemli maliyet avantajları sağlamaktadır. Bu avantajlar dikkate alınarak Gelir İdaresi, 2005 yılından itibaren e-faturanın hazırlık aşamalarından olarak bazı firmalara belli şartları yerine getirmeleri kaydıyla ikinci nüshaları elektronik ortamda saklama izni verilmesi uygulaması başlatmıştı. Doğal olarak bu şekilde çok işlemi olan firmalar için e-faturanın yaygınlaşması sağlanan ekonomik avantajları artıracak.
Buna karşılık işlem sayısı az olan firmalar bakımından ise e-fatura için yapılacak yatırımın amorti edilme sürecinin son derece uzun olacağını ve uygulamanın işletmelere önemli bir maliyet yükleyeceğini de belirtmemiz gerekiyor.
Sistemden gerekli yararın sağlanabilmesi e-fatura sisteminin yaygınlaşma oranına bağlı olacak. Zira e-fatura düzenlemek zorunda olan firmaların da alıcısı e-fatura düzenleyicisi olmayanlara yaptıkları satışları, önceden olduğu gibi kağıt fatura ile belgelemeleri gerekecek. Bu nedenle e-fatura uygulamasına geçen firmalar bu sistemin bir an önce yaygınlaşmasını talep edeceklerdir.
e-fatura sisteminin sağlayacağı en önemli yararlardan biri de işletme mali işler yönetimine olacak. Beyanname hazırlık döneminde fatura beklenilmesine gerek olmayacak. Ama bu fayda da ancak sistemin önemli ölçüde yaygınlaşması ile ortaya çıkabilecek.
İlk etapta kimler e-fatura sistemine girecek?
İlk etapta sisteme girecek iki grup bulunuyor:
* Madeni yağ lisansına sahip olanlar,
* Bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar,
* Kolalı gazoz ve alkollü ürünler ile tütün ve tütün mamullerini imal veya ithal edenler,
* Bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
Görüldüğü üzere madeni yağ satın alan ve 2011 cirosu 25 milyon TL’yi geçenler ile örneğin işletme mutfağı için kolalı gazoz satın alan ve 2011 cirosu 10 milyon TL’yi geçenler de herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın kapsama giriyor.
Kapsamın bu kadar genişleyeceği düşünülmüş müdür?
Tebliğdeki ilk amacın bu olmadığını düşünüyoruz. Gerçi, Gelir İdaresi tarafından 8 Şubat 2013’te yayınlanan 58 no’lu sirkülere baktığımızda, bunun bilinçli olarak tercih edildiğini düşündüren bir ifade de var. Ancak biz yine de, bunlardan mal alıp cirosu belirlenen tutarı aşan dağıtıcı ve bayiler gibi bir kapsam düşünülmesinin daha doğru olacağını belirtelim. Aksi durumda; neredeyse belli ölçeğin üzerindeki, hatta belli ölçeğe ulaşan veya ulaşamayan firmaların yılbaşı ve bayramlarda bazı müşterilerine dağıtmak üzere sigara ve alkollü veya alkolsüz mamuller satın aldıkları düşünüldüğünde, kapsama bir anda bütün bu işletmeler girmiş olacak.
Bizim önerimiz bir an önce bu karışıklığın giderilmesi, eğer kapsam bu kadar geniş tutulmuş ise Ramazan ayı ve yaz tatili de dikkate alınarak uygulamada kırışıklıkların azaltılması için yeni bir kademelendirme ve buna göre de ilave süre verilmesidir.
Sözün özü, dünya uygulamalarına paralel geliştirmeye çalışılan olumlu bir uygulamayı daha başlangıçta zora sokmayalım.
(Kaynak: İto Gazetesi | 13.07.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.