BASINDAN YAZILAR
Telefonda İşyeri Yöneticisine Küfür Edilmesi Olayı İspatı Gerekir / Vedat İlki - MuhasebeTR

Telefonda İşyeri Yöneticisine Küfür Edilmesi Olayı İspatı Gerekir / Vedat İlki

 Yazılarınızı Ali Tezel com sitesinde okuyorum. Uluslararası şirkette İnsan Kaynakları Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

 

 

Çalışan işçilerimizden biri telefonla yöneticimize küfürlü konuşmuş ve hakaret etmiştir. İşçinin savunmasını istediğimizde yöneticiye  hakaret ve küfür etmediğini beyan etmiştir.

 

 

 

Mağdur yöneticimizde bu konuşmayı kayıt altına almadığı gibi ,konuşmaya ait şahitte bulunmamaktadır.

 

 

 

Bu da sürtüşmeye neden olacağından işçinin iş akdini fesih etmeye karar verdik. Kıdem Tazminatı ,İhbar Tazminatı ve İşe İade ile karşı karşıya kalma olasılığımız var mıdır? İsmi Saklı

 

 

 

 

 

Sayın okurum ,

 

 

 

Yazdığınız konuyu irdelediğimizde aslında işverenin haklı nedenle fesih hakkını doğurması diye ilk etap da düşünebiliriz.

 

 

 

Bunu yapabilmek içinde küfürlü konuşma ve hakaretlerin kayıt altına alınması gerekir idi.

 

 

 

Aynı zamanda  kişiler arasında geçen bu telefon konuşmasında başkalarının da şahit olması gerekirdi.

 

 

 

Bütün bunlar tutanakla tespit edilerek , işçinin savunması da alınarak özlük dosyasına konulması gerekir.

 

 

 

Bunlar yapılmamış ise, ispatta  edilmiyorsa işveren işçinin iş akdini haksız fesih olacağından ,kıdem tazminatı  ,ihbar  tazminatı ve işe iade davası ile de karşı karşıya kalacaktır.

 

 

 

Konuyla ilgili güncel Yargıtay kararında;

 

 

 

 

T.C
YARGITAY
22.HUKUK DAİRESİ

 

 

 

E:2012/12756
K:2013/3067
T:15.02.2013

 

 

 

· Haksız Fesih
· İhbar ve Kıdem Tazminatı
Özet:

 

İşçinin işverene veya ailesine yahut işverenin başka bir işçisine karşı şeref ve namusuna dokunacak sözler söylemesi veya davranışlarda bulunması ya da işveren hakkında şeref veya haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması veya işçinin işverene veya aile üyelerinden birine sataşması haklı fesih nedeni olarak kabul edilmiştir. İşçinin bu ağırlıkta olmayan işveren veya temsilcisi aleyhine sarf ettiği sözler çalışma düzenini bozacak nitelikte ise geçerli fesih nedeni sayılmalıdır. Ayrıca işçinin, işveren veya aile üyelerinden olmamakla birlikte işverenin yakını olan veya işverenin yakın ilişkide bulunduğu veya başka bir işte ortağı olan kişilere hakaret ve sövgüde bulunması, bu kişilere asılsız bildirim ve isnatlar yapması özellikle işverenin şahsının önemli olduğu küçük işletmeler bakımından iş sözleşmesinin feshi için geçerli neden oluşturacaktır. İşçinin, işverenin başka bir işçisine sataşması haklı fesih nedeni olmakla beraber sataşma niteliğinde olmayan davranışlar geçerli fesih nedeni kabul edilemez.
 

 

Telefon görüşmesinde davacının yöneticisine küfür edip O’nu tehdit ettiği, bu hususun toplantıya katılanlar tarafından telefonun hoparlöründen duyularak tutanak tutulduğu gerekçesiyle davacının iş sözleşmesi davalı tarafından feshedilmiş ise de, tutulan tutanak dosyaya yansımadığı gibi, tek davalı tanığı olarak dinlenen davacının yöneticisinin, davacı bu sözleri söylerken toplantıdan başka bir odaya geçtiğini, başka duyan birisi olmadığını söylemesi, feshin haklı sebebe dayandığının davalı tarafça ispat edilemediğini gösterdiğinden davacının ihbar ve kıdem tazminatı talebi kabul edilmelidir.
(4857 s. İş K. m.25)

(Kaynak: Alitezel.com | 05.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM