BASINDAN YAZILAR
Sigorta Başlangıcından Sonraki Askerliği Borçlanmayın / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

Sigorta Başlangıcından Sonraki Askerliği Borçlanmayın / Ahmet Arıcan

 SORU 1: 13 Mayıs 1968 doğumluyum. 1984’te sigortalı (SSK) oldum. 1987/2 olarak 18 ay askerlik yaptım. Yaklaşık 8400 gün prim ödemem var. Emekli olmak için günüm yeterli. 15 Mayıs 2014’de 48 yaşında emekli olabilecekmişim. Askerlik borçlanması yapsam da emeklilik için yine de yaşımı mı beklerim?
CEVAP 1: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan borçlanma emekli olma şartlarını değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayısını arttırır. Askerlik borçlanması emekli olacağınız tarihi değiştirmediğinden borçlanmanıza gerek yok. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan, 48 yaşınızı dolduracağınız 15 Mayıs 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emekli aylığınız kesilmez

SORU 2: Emekli Sandığı emeklisiyim. Emlak danışmanlığı sertifikası aldım. Bir emlakçinin yanında prim usûlü çalışmaya başladım. O kişi bana maaş vermiyor. Masraflarımı karşılamıyor. Ama beni sigortalamak istiyor. Eşinin adına olan iş yerinde kendisi sigortasız çalışmasına rağmen beni sigortalamakta ısrarlı. Ben 1.230 TL emekli maaşı alıyorum. Maaşım mı kesilir, ya da prim mi öderim? Zararım ne olur. Aslı GONCA / İSTANBUL

CEVAP 2: Emekli aylığınızın kesilmemesi için, sosyal güvenlik kurumuna iş giriş bildiriminizle, bütün sigorta kollarına tabi olarak değil, Sosyal Güvenlik Destek primine tabi olarak çalışacağınızın bildirilmesi gerekir. Destek primine tabi olarak çalıştığınızda, işyerinden aldığınız ücretten “yüzde 7.5” oranında destek primi kesilir. Emekli aylığından kesinti yapılmaz.

Anneniz iki aylığı birlikte alabilir

SORU 3: Babam 2011 yılında vefat etti. Annem babamdan dolayı dul aylığı almaktadır. Şu anda kendi emeklilik yaşı gelmekte ve emekli olacaktır. Sorum şudur ki, annem hem dul aylığı hem de kendi emekli aylığını alabilecek midir? 5510 sayılı kanunda “aktif olarak çalışan sigortalı veya emeklilik sonrası vefat eden kişinin dul eşine yüzde 50 ödenir” şeklinde bir hüküm yer almaktadır. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Serkan ATLI / İSTANBUL

CEVAP 3: Anneniz emekli olduğunda, babanızdan dul aylığı ile kendi emekli aylığını birlikte alabilir. Sadece eşin aylık alması, aktif olarak çalışmaması ve kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almaması halinde, aylık bağlama oranı yüzde 75’dir. Yüzde 75 oranında dul aylığı alan eş, sigortalı çalışmaya başladığında veya emekli aylığı almaya başladığında, aylık bağlama oranı yüzde 75’den yüzde 50’ye düşürülür. Anneniz emekli olacağına göre, sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışması olduğundan, muhtemelen aylık bağlama oranı yüzde 50’dir. Kendi emekli aylığı bağlandığında da, babanızdan aldığı aylık oranı değişmeyecek ve aynı tutarda aylık almaya devam edecektir.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı ahmetarican34@gmail.com e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

(Kaynak: Yeni Asya | 04.07.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM