Özellikle sigortalılık statülerinde çakışmada uygulanacak temel kuralda değişikliğe gidilerek SSK’lılığın Bağ-Kur’luluğa göre üstünlüğünün kabul edilmeye başlandığı 01.03.2011’den itibaren çifte sigortalılıkta artış yaşanmıştı.
Çifte sigortalılık
Çifte sigortalılık uygulamada bir kişinin hem SSK (4/a sigortalılığı) hem de Bağ-Kur (4/b) sigortalılığı kapsamında çalışması anlamına geliyor. Vergi mükellefiyetine dayalı Bağ-Kur sigortalılığı fiili çalışmaya dayalı SSK sigortalılığının aynı kişi için aynı sürede gerçekleşmesi mümkün ve yasal bulunuyor. 01.03.2011’den önce bu durumlarda önce başlayan kesintisiz devam ettiği sürece geçerlidir kuralı uygulanıyor, bu durum da Bağ-Kur sigortalılığının ağırlığına neden oluyordu. 01.03.2011 tarihinden sonra ise bu gibi durumlarda SSK sigortalılığına üstünlük tanınması bu alanda önemli bir çok sorununun aşılmasına yaradı ve yarayacak.
SGK 2013/26 sayılı önemli Genelgesi ile bu konuda da göze batacak çöp konumunda bir noktayı aydınlatıyor.
Bağ-Kur ve SSK sigortalılığı aynı anda devam ederken Bağ-Kur borcu mecburiyeti bulunmuyor ve SSK’lılık geçerli oluyor.
Bu dönemde eğer sigortalı 4/a sigortalılığından (SSK) emekli olmak istiyorsa tahsis talep beyannamesi vermek zorunda bulunuyor ve bu beyannameyi verdiği tarihte de SSK’lı olarak çalışmakta olduğu işten ayrılmak zorunda bulunuyor.
Tabii işten ayrılır ayrılmaz apart vaziyette bekleyen 4/b sigortalılığı devreye girdiğinden başvuru tarihi ile aylık tahsis tarihi arasında 4/b (Bağ-Kur) prim borcu doğuyor.
Bahse konu Genelge;
4/1-(a) ve 4/1-(b) bentleri kapsamında sigortalılığı bulunan, ancak Kanunun 53 üncü maddesi uyarınca 4/1-(a) bendi kapsamındaki sigortalılığı devam ederken işinden ayrılarak 4/1-(a) kapsamında 6/8/2012 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunanlardan;
-Aynı ay içerisinde tahsis talebinde bulunan sigortalıların, 4/1-(a) sigortalılıkları işten ayrıldıkları tarih itibariyle sona erdiğinden, tahsis talebinde bulundukları tarihe kadar geçen sürede 4/1-(b) kapsamında sigortalılıkları başlatılmayacaktır.
-Farklı ayda tahsis talebinde bulunması halinde ise 4/1-(a) kapsamında işten ayrıldıkları tarihten bir gün sonra 4/1-(b) kapsamında zorunlu sigortalılıkların başlatılacaktır. Söz konusu sigortalılar hakkında tahsis talep tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi uygulanacaktır.
Ancak, tahsis talep tarihi itibariyle 4/1-(b) kapsamındaki hizmetlerinden dolayı prim borcu bulunanların aylıkları prim borçlarını ödedikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılacak ve prim borçlarını ödedikleri tarihe kadar 4/1-(b) kapsamındaki hizmetleri zorunlu hizmet olarak aylıkların hesaplanmasında dikkate alınacaktır.
Diyor.
Yani SSK’lı olarak çalışmakta olduğu işten ayrılma tarihi ile aylık başvuru tarihi aynı ayda ise örneğin aynı takvim ayının 3’ünde işten ayrılan bir sigortalı aynı ayın 30’uncu günü tahsis talep başvurusu yaparsa ayın 4’ü ile 30’u arasında zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı devreye girmeyecek. Ama örneğin ayın 25’inde işten ayrılır ve takip eden ayın 2’sinde tahsis talep başvurusunda bulunursa bu defa ayın 26’sından itibaren Bağ-Kur sigortalılığı başlatılmış sayılacak ve tabii bu durumda prim borcu doğmuş olacak.
(Kaynak: Alitezel.com | 04.07.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.