Gelir İdaresi Başkanlığı kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında her geçen gün yeni bir çaba içerisine giriyor. 15 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 426 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımına ilişkin kademeli tarihleri açıkladı. Haklı olarak da ilk etapta mobil POS cihazı kullanan işletmelerde bu cihazların yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmaları gerektiğini açıkladı ve kullanıma başlama tarihi olarak da 1 Temmuz tarihini verdi. Başkanlık tebliğ yayınından 5 gün sonra da internet sitesinden yeni bir duyuru yaparak 1 Temmuz tarihinde faturasını almak kaydıyla bu cihazları vergi dairesine kaydettirme ve kullanmaya başlamaları için üç aylık ek süre verdi.
1 Temmuz tarihinin ötelenme ihtiyacı var
Konuyu araştırdığımızda halen Gelir İdaresi internet sitesinde yayınlanan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz satışına yetkili yalnızca bir firma olduğu görülmektedir. Oysa, normal ödeme kaydedici cihaz satışına yetkili firma sayısının 26 olduğunu görüyoruz. Hal böyle olunca İdare’nin doğru ve yerinde uygulama için bu derece acele etmesinin gerekli olmadığı kanaatine ulaşıyoruz. Çünkü bu cihazlar alındığında bir montaj vs. de gerektirmiyor. Sadece vergi dairesine kayıt ettirmek yeterli oluyor. Doğal olarak da Gelir İdaresi Başkanlığı bu cihazların hangi fiyatla satılacağına yönelik bir belirleme yapmıyor. Fiyat piyasa koşullarında gerçekleşiyor. Yetki almış tek firma olduğunu dikkate aldığımızda da piyasa koşullarının yeterince işleyemeyeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. O zaman burada doğru olan, bu cihazların kullanımına başlamak için de ilave bir süre verilmesidir.
Zaten fiilen kullanım zorunluluğu 1 Ekim 2013’te başlamış olacağına göre önceden fatura kestirmiş olmanın İdare tarafından bir zorunluluk olarak gerekli görülmesinin fazlaca bir haklı tarafı olmadığını söyleyebiliriz. Elbette bu tür yeni uygulamalara bir direnç söz konusu olacaktır. İdare de zannediyorum bu direnci kırmak için erteleme yoluna gitmemeyi tercih etmiş olabilir ama yine de bunu haklı bulmamız pek mümkün değildir.
Akaryakıt istasyonlarına yazar kasa uygulamasında da sözleşme yapılması kaydıyla kullanıma başlanılması için ilave bir süre öngörülmüştü. Ancak orada durum biraz farklıydı. Yazar kasaların istasyonlara kurulması bir montaj zamanı verilmesini de gerektiriyordu. Dolayısıyla sözleşme yapılması ile kullanıma başlanılması arasına bir zaman konulması zarureti vardı. Yeni nesil yazar kasa uygulamasında ise böyle bir montaj süresi söz konusu değil. O nedenle Gelir İdaresi’nin bu cihazları ilk etapta kullanıma başlayacak mükellefler için bir ek süre getirmesinde çok büyük yarar vardır.
Esasen doğru olan böyle yeni bir uygulama getiren düzenlemelerin yayımı ile uygulamaya başlama süreleri arasında 15 gün gibi kısa bir süre değil, en az üç ay gibi daha makul bir süre verilmesi gerekir. Şu anda ilk etapta kullanıma başlaması gereken mükellefler konusunda da bazı tereddütlü durumlar olabilmektedir. Mükellefleri bu konuda yönlendirme görevi olan mali müşavirlerin kafalarındaki tereddütlerin giderilmesi için sorularının cevaplandırılabilmesine ihtiyaç vardır. Bir örnek verecek olursak esasen toptan satış yapan ama tahsilatlarında mobil POS cihazı kullanan işletmeler bu kapsama girecek midir? Buna benzer birçok tereddütlü durum oluşabilecektir. Gelir İdaresi’nin bu tereddütlü durumlar için de konuya özel bir duyuruda bulunması ve mali müşavirlerin mükellef temsilcisi olarak sorularını en hızlı şekilde buraya yöneltebilmeleri ve İdare’nin de belli periyotlara göre gelen bu soruları sirkülerler ile açıklığa kavuşturmasında büyük yarar vardır.
(Kaynak: İto Gazetesi | 29.06.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.