En son 2011 yılında kadroya geçirilen 4/B sözleşmeli kamu çalışanlarından sonra şimdi de 96 bin sözleşmeliye kadro veriliyor. Peki neden önce sözleşmeli personel istihdam ediyoruz ve sonra bu insanları kadroya alıyoruz?
Sözleşmeli olarak işe alıyoruz zira memuriyeti düzenleyen meşhur 657 Sayılı Kanun devlete dar geliyor. Siyasi irade kamu hizmetlerini daha esnek, daha verimli ve performans kaygısıyla yürütecek personele ihtiyaç duyuyor. Ayrıca personel açığı olan yerlerde mümkün olduğu kadar sabit personel çalıştırmak istiyor. Bu şartlarla ilana çıkıyor, şartlara razı binlerce aday başvuruyor ve "devlet işine" girdiği için memnun ve mesut olarak işe başlıyor. Ancak daha sonra bakıyorlar ki "devletin asli ve sürekli" işlerini gören ayrı bir memur tipi var. Bu memurlar:
- Görevde yükselme ve unvan değiştirme hakkına sahipler
- İller arası yer değiştirebiliyorlar
- Aylıklı-aylıksız izin hakları daha geniş düzenlenmiş
- Memuriyet güvencesiyle çalışıyorlar
Bu hakları gören sözleşmeliler doğal olarak başlıyorlar kadro talebinde bulunmaya. Sendikalar, dernekler ve siyasetçiye ulaşabildikleri her kanaldan taleplerini gündeme getiriyorlar. Ve sonunda kazanıyorlar. Bu sözleşmeliler kadroya alınıyor ancak ardından yine 4/B'li personel alınmaya devam ediliyor. Sözleşmeli olarak başlayanlar "hele bir devlete kendimizi atalım, nasılsa kadro verilir" diyerek göreve başlıyorlar.
Peki, hem sözleşmeli personel arayışına giren devlet hem de kadro talep eden sözleşmeliler haklıysa ortada bir sorun yok mu? Evet, bir sorun var ve bu sorunun çözümü sözleşmeli olarak başlatıp kadro vermek değil. Çözüm; liyakati ve performansı esas alan, istihdam garantili ama çalışanla çalışır gibi yapanı ayıran kapsamlı bir kamu personel reformu.
Hizmet alabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, kamu kurumları için de İş Sağlığı ve Güvenliği gereği risk değerlendirmesi yaptırılması ve eğitimlerin verilmesi gerektiğini yazmıştınız. Peki kamu kurumu olarak bünyemizde bu işleri yapacak iş güvenliği uzmanımız yoksa hizmet alabilir miyiz? Erdal M.
Cevap: Erdal Bey, eğer bünyenizde uzman personeliniz yoksa tabii ki risk değerlendirmesi, acil durum ve yangın planları ile iş güvenliği eğitimleri konularında hizmet alımı yapabilirsiniz. Hatta yapmak zorundasınız.
Yaş şartına tabi değilsiniz
Soru: Sadettin Bey, ben 1984 doğumluyum. 19.02.2006 tarihinde tarım Bağ-Kur girişim var. Bir sene kadar primlerimi yatırdım fakat daha sonra yatıramadığım için şu an 6700 lira borcum çıkıyor. Ayrıca 2011 yılında %40 engelli raporu aldım ve şu an üç ayda 780 lira engelli maaşı alıyorum. Acaba bu raporumla erken emekli olabilir miyim? Baki S.
Cevap: Değerli okurum, mevcut raporunuzla emeklilikte yaş şartına tabi olmadan prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayarak emekli olabilirsiniz. Tarım Bağ-Kur kapsamında prim ödemeye devam ederseniz 4680 gün ve 18 yılı doldurarak emekli olabilirsiniz. 18 yıllık sigortalılık süreniz 19.02.2024 tarihinde doluyor.
Toplu ödeme yapamazsınız
Soru: Sadettin Bey, benim emeklilik için şartlarım tamam ancak 1690 gün eksiğim var. Bu eksik gün için toplu ödeme yapabilir miyim? Işıl E.
Cevap: Değerli okurum kalan günlerinizi toplu ödeme şansınız maalesef yok. Eğer şartlarınız uyuyorsa doğum borçlanması yaparak bir kısmını ödeyebilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.06.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.