BASINDAN YAZILAR
Gurbetçiler, Borçlanma Yaparak Türkiye’den Emekli Olabilirler / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Gurbetçiler, Borçlanma Yaparak Türkiye’den Emekli Olabilirler / Lütfi Köksal

 23 ülke ile Türkiye arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi vardır. Bu sözleşmeler gereğince Sosyal Güvenlik Sözleşmeli ülkeler ile ilk defa sigorta başlangıcının Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak dava yolu ile kazanılması durumunda, avantajlı bir emeklilik yakalandığı gibi, az bir borçlanma ile yüksek emekli aylığı alma hakkınız doğmaktadır.

Yurtdışı Borçlanmasında Temel Esaslar Nedir?

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Belirli nitelikte yurt dışı süreleri bulunmak,

c) Hizmetleri belgelendirmek,

d) Yazılı istekte bulunmak, şartları aranacaktır.

Mavi ve Pembe Kartlı Vatandaşlarımız Yurtdışı Borçlanma Hakları Var mıdır?

Türk vatandaşlığından çıkmadıkları süreleri borçlanabilir. Borçlanma için SGK müracaat ettiklerinde ret cevabı alsalar da dava yolu ile borçlanma hakları vardır.

Borçlanma Yapacaklar Türkiye’de Çalışmanız Bulunmaz ise 4-1(b) Bağ-Kur Kapsamına Alınırsınız:

Gurbetçilerimizin Türkiye’de hiç sosyal güvenliğe tabi çalışması olmayanların borçlanacağı sürelere 4-1(b) Bağ-Kur’a sayılır.

Hatalı Borçlanma İle Az Emekli Maaşı Bağlananlar İçin Çözüm Yolu:

Yurt dışı borçlanması yapanlar, bankadan veya PTT’den emekli aylıklarını çekmemek şartıyla diledikleri zaman ödedikleri paralarını da her zaman geri isteyebilirler ve para kendilerine geri ödenir.

Başvuru ve Ödeme Esası:

“Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi”nin usulüne göre doldurulup imzalandıktan sonra doğrudan ya da posta yolu ile Kurumun ilgili ünitesine ulaştırılması ile yapılacaktır.

Borçlanma Tutarı=Seçilen Bir Günlük Prime Esas KazançxBorçlanma Gün Sayısıx% 32 olacaktır.

Tahakkuk ettirilen borç tutarının tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenecektir.

Emekli Olmak İsteyen Kesin Dönüş Aranır:

Yurt dışı borçlanma işlemi ayrı, emeklilik ayrı işlemdir. Borçlanmayı her zaman yaparsınız. Borçlanma ile emekli olabilmek için yurda kesin dönüş şarttır. Kesin dönüş ise eşyalarını kamyona yükle Türkiye’ye gel demek değildir.

1-Yurt dışında çalışmamak. 2- Yurt dışından işsizlik parası almamak. 3- Yurt dışında ikamete dayalı sosyal yardım almamak, yurda kesin dönüş yapmak demektir.

Yurtdışı Şartı ile Emekli Olanlar SGDP Ödeyerek Türkiye’de Çalışır:

Yurt dışı borçlanması ile emekli olanlar da diğer emekliler gibi SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek Türkiye’de çalışır.

Hangi Hallerde Aylıklar Kesilir:

Borçlanılan yurt dışı sürelerine göre bağlanan aylıklar, yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başlanılan tarihten itibaren kesilmektedir.

Kısmi Aylık Alanlar Borçlanma Yaparak Tam Aylık Alabilir:

Kısmi aylığın tam aylığa dönüştürülmesi için yurda kesin dönülmüş olması, yani yurt dışındaki çalışmanın sona ermesi, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneğinin alınmaması ile tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmiş olması şartları aranacaktır.

Kısmi aylık; borcun ödendiği tarih kesin dönüş tarihinden önce ise kesin dönüş tarihini, borcun ödendiği tarih kesin dönüş tarihinden sonra ise borcun ödendiği tarihi takip eden ay başından itibaren tam aylığa yükseltilecektir.

Zorunlu Göç ile Gelenlere de Borçlanma İmkânı Vardır:

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden 01.01.1989 tarihinden 08.05.2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına geçenlerin geldikleri ülkedeki hizmetlerinin borçlanma yoluyla değerlendirilmesi imkânı getirilmiştir.

.....

Bu yazıyı hazırlayan SG Uzmanı Sayın Vedat İlki Beye çok teşekkür ediyoruz.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 24.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM