BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Eşten de kira istenir mi! - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Eşten de kira istenir mi!

Okurumuz, mülkiyeti kendisine ait olan bir büroda avukatlık faaliyetini sürdürüyor. Ancak söz konusu büro, müşterek bir mülkiyet... Yani tapu eşiyle ortak olarak alınmış. Bu arada evlilik birliği de devam ediyor.

Bürosu eşiyle ortak olduğu ve kira ödemediği için vergi dairesine gitmiş ve stopaj (vergi kesintisi) ödemeyeceğini bir dilekçe ile bildirmiş. Bir süre sonra vergi dairesinden gelmişler:

- Stopaj ödemeniz gerekiyor!

Eşine kira ödememesine rağmen neden stopaj ödemesi gerektiğini bir türlü anlayamayan okurumuz şaşkın!.

Kanun ne diyor?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesine göre; bir kadın kocasına, oğluna, kızına, annesine, babasına veya kardeşine, işyerini bedelsiz olarak kiralayamıyor. Kiralarsa, emsal kira bedeli üzerinden kira geliri elde etmiş sayılıyor. Kira ödenmemesi ve gider yazılmaması nedeniyle de stopaj yapılması gerekmiyor. Ancak emsal kira bedelinin 900 YTL’yi aşması durumunda, kira alınmış gibi beyanda bulunulup vergi ödenmesi gerekiyor (GVK Md. 86/1-d).

Okurumuzun bürosu, konut olsa idi hiçbir sorun söz konusu olmayacaktı. Çünkü konut, bedelsiz kiralanabiliyor. Kuşkusuz, konut olarak kullanılması şartıyla...

Büronun Emlak Vergisi Değeri nin 80.000 YTL olduğunu kabul edersek, bu büronun, yıllık emsal kira bedeli, yüzde 5 oranına göre, 4.000 YTL oluyor. Bu durumda olayımızda eşe ödenecek ya da ödenmiş gibi gözükecek yıllık kira bedelinin 2.000 YTL’den aşağı olmaması gerekiyor.

Avukat okurumuz, yüzde 20 yani 400 YTL stopaj yapıp vergi dairesine yatırmak durumunda. Diğer taraftan, kira bedelini masraf yazmak suretiyle kazancını kira tutarı kadar azaltabiliyor. Böyle olunca da masraf yazdığı 2.000 YTL’nin vergisi kadar geçici vergi, mart ayında da gelir vergisi ödemiyor. Gelir vergisi tarifesi yüzde 15’ten başlıyor, yüzde 35’e kadar ulaşıyor. Ortalama oran yüzde 30 dersek, avukatın karısına ödemiş gösterdiği kira nedeniyle 10 puanlık bir vergi avantajı sağlaması ve daha az vergi ödemesi söz konusu oluyor.

Stopajın avantajı

Avukat okurumuz, eşine kira ödemiş gibi yıllık 2.000 ya da daha fazla bir kira tutarı üzerinden, yüzde 20 stopaj yaparsa, bu olaydan değişik avantajlar ortaya çıkacak.

1- Ödediği kirayı, serbest meslek kazanç defterine gider yazacak.

2- Eşi de payına düşen yıllık kira tutarı 19 bin YTL’yi aşmadığı sürece, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek.

Her şeye rağmen, bedelsiz kiralamada ısrar edilmesi durumunda;

1- Kira tutarı masraf yazılamayacak.

2- Kira almayan eş, almasa dahi yıllık tutarı 900 YTL’yi aştığı için, bu gelirini Gayrimenkul Sermaye İradı olarak beyan edip, gelir vergisi ödeyecek.

Maalesef kanun ve mevzuat böyle...
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 19.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM