BASINDAN YAZILAR
Bir Vergi Şoku Daha ! - MuhasebeTR

Bir Vergi Şoku Daha !

 Kira geliri elde edenlere beklemedikleri bir sürpriz var...

Mevcut uygulamaya göre kira geliri elde edenler, brüt kira gelirlerinin yüzde 25’ini gider yazabiliyor ve daha az vergi ödeyebiliyorlardı.

Gelir vergisi tabanını genişletmeyi, vergi adaletini sağlamayı ve vergi gelirlerini artırmayı amaçlayan “Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı”ndan kira geliri elde edenlere beklemedikleri bir sürpriz çıktı.

KONUT İSTİSNASI KALKIYOR

Mevcut uygulamaya göre 2013 kira gelirleri için 3.200 TL olan konut kira geliri istisnası izleyen yıllarda da devam ettiriliyor. Ancak, bir yıl boyunca elde ettiği ücret, faiz, kâr payı, katılım bankası kâr payı gibi gelirleri, diğer kazanç ve iratlarının toplamı kira gelirleri ile birlikte toplam 94 bin lirayı aşanlar bu istisnadan yararlanamayacak.


GÖTÜRÜ GİDER SINIRLANDIRILIYOR

Mevcut uygulamaya göre kira geliri elde edenler, brüt kira gelirlerinin yüzde 25’ini gider yazabiliyor ve daha az vergi ödeyebiliyorlardı.

Yeni yasa tasarına göre, işyeri, arazi ve arsalar için götürü gider uygulaması kaldırılıyor. Konut kira geliri elde edenler için yıllık kira geliri 26 bin TL’yi aşmıyorsa yüzde 25 götürü gider devam ediyor, 26 bin ile 52 bin TL arası olan kira gelirlerine yüzde 15 götürü gider uygulanacak, 52 bin TL’yi aşan kira gelirlerine götürü gider uygulanmayacak.

Bakanlığın uygulamadaki amacı, kira gelirlerinin beyanında gerçek gider uygulamasını yaygınlaştırmak. Ancak kira geliri elde edenlerin çoğunun gerçek gideri neredeyse hiç yok.

Özellikle götürü giderin kaldırılması büyük bir şok olacak ve gayrimenkul sektörünü olumsuz yönde etkileyecek.

Vergi tabanının, gayrimenkul sektörü ile yazar, ressam ve heykeltıraşlarda genişletilip (!), diğerlerinde özellikle sıfır vergisi olan borsa kazançlarında ve düşük vergi olan faiz gelirlerinde vergi cennetinin devam ettirilmesi ilginç bir görüntü…

 

 

(Kaynak: sözcü | 21.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM