BASINDAN YAZILAR
Acil Durum Yönetmeliği İle 7 Can Geriye Gelecek Mi? / Vedat İlki - MuhasebeTR

Acil Durum Yönetmeliği İle 7 Can Geriye Gelecek Mi? / Vedat İlki

Bugünlerde TESK tarafından hükümete gönderilen önerilerden biri de , kamu kurumları ile 50'den az çalışanı ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için kanun yayımı tarihinden itibaren 4 yıl sonraya ertelenmesinin yanında, 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 1 yıl sonra daha ertelenmesi bekleniyor.

Muğla’da Meydana Gelen İş Kazasında 7 Kişi Hayatını Kaybetti.

Muğla’nın Güllük Beldesindeki bir atık su terfi istasyonunda, atık su dolu 7 metre derinliğindeki depoya bakım yapmaya giren işçiler ile onların dışarı çıkmaması üzerine aşağıya inen arkadaşlarından oluşan toplam 7 işçi metan gazından zehirlenerek yaşamlarını kaybettiler.

Bizlere göre soruşturmalar yapılacaktır.

İhmal var mı yok mu soruları gündeme oturacaktır.

Oysa 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ‘’önlemek ödemekten daha ucuzdur’’ sloganı ile kamuoyuna sunulmuştu.

6331 Sayılı Kanun  ile devlet iş kazaları ve meslek hastalıklarını en aza indirerek , tüm çalışanların sağlığını korumayı amaçlamıştır. Bu kanunda ana hedef iş kazası ve meslek hastalığı olmadan ,olaya neden olacak  faktörlerin önceden tespit edilerek ortadan kaldırılmasıdır.

Bu kanunun çıkış noktası, Esenyurt yangını, Adana baraj kapağı patlaması, OSTİM patlaması, Elbistan Maden göçüğü, Tersanelerdeki ölümler,  gibi iş kazalarının kamuoyunda oluşturduğu tepkiyi dikkate alınarak çıkmıştı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında yönetmelikler yayınlanıyor.

Fakat bugünlerde yayınlanan son yönetmelik ile 7 kişinin ölümünde hayat kurtaramadık.

Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde acil durum planlarının hazırlanması, önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda yapılması gereken çalışmalar ile bu durumların güvenli olarak yönetilmesi ve  bu konularda görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

 

Muğla’da 7 Can atık su deposundaki bakım işçileri için tehlike anında yada acil durumda tahliye, ilk yardım konusunda ne kadar çaresiz kaldığımızın göstergesi oldu.

 

18/06/2013 tarihli RG İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK yayınlanmıştır.

 

 İşverenin Yükümlülüğü

a) Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler.

b) Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır.

c) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar.

ç) Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar.

d) Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar.

 

e) Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar.

 

f) Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapar.

 

g) Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişileri acil durumlar konusunda bilgilendirir.

Çalışanların Yükümlülüğü:

a) Acil durum planında belirtilen hususlar dahilinde alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uymak.

b) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda kendileri ve diğer kişilerin sağlık ve güvenliğini tehlikeye düşürecek acil durum ile karşılaştıklarında; hemen  en yakın amirine, acil durumla ilgili görevlendirilen sorumluya veya çalışan temsilcisine haber vermek.

 

c) Acil durumun giderilmesi için, işveren ile işyeri dışındaki ilgili kuruluşlardan olay yerine intikal eden ekiplerin talimatlarına uymak.

 

ç) Acil durumlar sırasında kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranmak.

 

İşveren, çalışanların kendileri veya diğer kişilerin güvenliği için ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıkları ve amirine hemen haber veremedikleri durumlarda; istenmeyen sonuçların önlenmesi için, bilgileri ve mevcut teknik donanımları çerçevesinde müdahale edebilmelerine imkân sağlar. Böyle bir durumda çalışanlar, ihmal veya dikkatsiz davranışları olmadıkça yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamaz.

 

Acil durum planları yapılacak, acil durumlar belirlenecektir. Acil duruma müdahale ve tahliye yöntemleri belirlenecektir. Bu işle ilgili çalışanlar görevlendirilecektir. Yazılı olarak dokümantasyon edilecektir. Konuyla ilgili tatbikatlar yapılacaktır. Aksayan yönlere göre yeniden Acil durum planları yenilenecektir.

Çalışanlara Bilgi Verilecektir:

Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilir. İşe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılır. Acil durum konularıyla ilgili özel olarak görevlendirilenler, yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak eğitilir. Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca görevlendirilen çalışanlara, eğitimlerin işyerinde iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi tarafından verilmesi halinde, bu durum işveren ile eğitim verenlerce imzalanarak belgelendirilir.

Büyük Endüstriyel Tesislerde Acil Durum Planı:

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 29 uncu maddesi gereğince güvenlik raporu hazırlanan işyerlerinde hazırlanacak dahili acil durum planları bu Yönetmelikte belirtilen acil durum planı hazırlığında dikkate alınarak kullanılır.

 

Birden Fazla İşveren Olması Durumunda Acil Durum Planları:

Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda, yürütülen işler için diğer işverenlerin yürüttüğü işler de göz önünde bulundurularak acil durum planı işverenlerce ortaklaşa hazırlanır.

 

Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri veya sitelerinin işyerlerince hazırlanan acil durum planlarının koordinasyonu yönetim tarafından yürütülür.

 

Asıl İşveren ve Alt İşveren İlişkisinin Bulunduğu İşyerlerinde Acil Durum Planları:

Bir işyerinde bir veya daha fazla alt işveren bulunması halinde acil durum planlarının hazırlanması konusunda işyerinin bütünü için asıl işveren, kendi çalışma alanı ve yaptıkları işler ile sınırlı olmak üzere alt işverenler sorumludur.

 

Bir Aydan Kısa Süreli Geçici İşlerde Acil Durum Planlaması:

Bir aydan kısa süreli işlerde, işyerinin veya yapılacak işin mahiyeti itibarıyla çalışanları doğrudan etkilemesi muhtemel acil durumlar için bu Yönetmelik kapsamında yapılan özel görevlendirmeler işverence yapılır ve çalışanlar özel görevi bulunanlar ve acil durumlar ile ilgili bilgilendirilir.

 

Acil Durum Planı Rehberleri:

 

Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, işçi-işveren ve memur sendikaları ile kamu yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarının faaliyet gösterdikleri sektörde hazırladıkları rehber taslaklarından, Bakanlıkça bu Yönetmelik hükümlerine uygunluğu yönünden değerlendirilerek onaylanan taslaklar, Bakanlık tarafından sektör, meslek veya yapılan işlere özgü acil durum planı rehberleri olarak yayımlanır.

 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmelikleri yayınlanması ile birlikte işverenlerin yönetmelik esaslarına göre hareket ederek ölümlü iş kazaları, meslek hastalıklarını  önlemeleri gerekiyor.

Yoksa önlememek işverenlere pahalıya patlayacak, fakat gidenler geriye gelmeyecektir.

(Kaynak: alitezel.com | 19.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM