BASINDAN YAZILAR
YMM Zeki GÜNDÜZ - Sirkülerle Damga Vergisi (S)alınır mı? - MuhasebeTR

YMM Zeki GÜNDÜZ - Sirkülerle Damga Vergisi (S)alınır mı?

Günün Sözü:

''Kötü yasalar zulmün en berbat çeşididir.''

Burke

 

Çıkarırsın bir tebliğ olur biter!

Meclis'te görüşülmekte olan bir vergi yasasının Bütçe Plan Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında değişikliğe uğramasına canı sıkılan zamanın Maliye Müsteşarı sıkıntılı bir şekilde Meclis kulisinde sigara içerek dolaşıyormuş.

Milletvekillerinden eski bir bürokrat olan arkadaşı müsteşarı sıkıntılı sıkıntılı dolaşır görünce yanaşıp sormuş: "Hayrola üstat bir şey mi oldu?".

Müsteşar: "Hiç sorma yeni vergi kanununda istemediğimiz değişiklikler yaptılar."

Milletvekili: "üzüldüğün şeye bak üstat, çıkarırsın bir tebliğ istediğin gibi uygularsın".

Çoğu zaman yasalardan ziyade, yasaların nasıl uygulandığı önemlidir.

10.4.2007 tarih ve 17 sayılı Damga Vergisi Sirküleri ile 2005 tarih ve 15 sayılı Damga Vergisi Sirkülerine açıklık getirilmiş ve sirküler suretiyle alınacak damga vergilerinin matrahları tanımlanmıştır.

Bu yaklaşım kabul edilecekse olsa hemen her beyanname ekinde bir gerekçeyle taahhütname adıyla bir belge istenebilir ya da beyannamelerin adı taahhütnameye çevrilerek beyan edilen tutarlar üzerinden ilave % O7,5 vergi alınabilir. Bu taahhütlerin verileceği yeri ve orijinal nüsha sayısını da keyfinize / insafınıza göre belirlersiniz.

Devletin kanunda yer almayan bir belgeyi hiç de zorunlu olmadığı halde tebliğlerle ihdas ederek, daha sonra da bu belgelerden damga vergisi almaya kalkmasının hukuki olduğunu ileri sürebilmek mümkün değildir. Sirkülerde yer alan ve taahhütname adı verilen belgelerin bir kısmı ilgili tebliğ düzenlemeleri gereği, ÖTV mükelleflerine, vergi ve gümrük idarelerine verilmektedir.

Kısaca neden bu sirküler yanlıştır:

1.Bahse konu taahhütnameler Damga Vergisi kanununda bahsi geçen taahhütnameler değildir.

2.Damga Vergisinin atıfta bulunulan 1 sayılı tablosunun birinci bölümünün başlığı ''Akitlerle ilgili kağıtlar'' dır. Ortada ticari bir işlem, akit mevcut değildir.

3.Ortada Devlet'le mükellef arasında yapılmış bir akit ve bu akitle ilgili düzenlenmiş bir taahhüt yoktur.

4.ÖTV mükellefine hitaben verilecek taahhütler belki tartışılabilir mahiyette olsa da (iki özel hukuk kişisi arasında düzenlendiğinden), vergi ve gümrük idarelerine verilmek üzere düzenlenen taahhütleri aynı şekilde hiçbir şekilde düşünemiyoruz.

Mali İdare'nin gereksiz hukuki ihtilafları önlemek için hukuki mesnedi oldukça tartışmalı bu açıklamaları revize etmesinde fayda bulunmaktadır.

Anayasamız gereği vergiler kanunla konulur, kanunla değiştirilir ve kanunla kaldırılır. Tebliğle, sirkülerle belge icadı, zorunluluğu getirip, daha sonra da bu belgelere Damga Vergisine tabi bir akdi kağıt nitelemesinde bulunmak bizce mümkün değildir

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 18.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM