Ekonomik ve sosyal olayların hızla değiştiği bir ülkede vergi mevzuatının da sürekli değişmesi anlaşılabilir bir konudur. Dolayısıyla, hızla değişen mevzuata uyum konusunda vergicilerin her zaman hazırlıklı oldukları, daha mesleklerini belirlerken bunu kabul ettikleri söylenebilir.
Gerçekte ülkemizde vergi hukukçusu veya uygulayıcısı olmak her zaman zor bir iş olmuştur. Aşağıda yapılan hatırlatmalar çerçevesinde, 2013 yılının daha da zorlu geçeceğini şimdiden söylemek mümkündür.
Bu zor yılda bazı konulara bir kere daha dikkat çekmek için, gündemdeki konuları özetlemekte ve bazı konulara dikkat çekmekte yarar olabilir.
Aşağıda vergi hukukçularının ve uygulayıcılarının gündem maddeleri kısaca özetlenecektir.
1. Varlık Barışı yürürlükte
Kamuoyu tarafından Varlık Barışı olarak adlandırılan uygulamaya ilişkin düzenlemeyi de içeren 6486 sayılı Kanun, 29 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Kanun uygulamasına ilişkin açıklama ve düzenlemeleri içeren Tebliğ ise dünkü Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Düzenleme kapsamında, 15.04.2013 tarihi itibariyle yurt dışında bulunan; para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların bildirimi mümkündür.
Varlık Barışından yararlanmak için, yurt dışında bulunan ve yukarıda sayılan varlıkların;
- 31.07.2013 tarihine kadar rayiç bedelle banka, aracı kurum veya vergi dairesine bildirilmesi,
- Bildirilen varlıklardan taşınmazlar dışındaki varlıkların, bildirim veya beyanın yapıldığı tarihi izleyen ayın sonuna kadar Türkiye'ye getirilmesi,
- %2 oranında vergi ödenmesi,
gerekmektedir.
Bu kapsamda bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak, diğer nedenlerle 01.01.2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan incelemeler sonucu yapılacak tarhiyatlarda, bulunan matrah farklarından kayda alınan varlıkların değeri düşülecektir.
Düzenleme esas olarak, beyan edilip kayda alınan varlığın değeri kadar, yapılacak incelemeler sonucunda bulunan matrah farkı için tarhiyat yapılmaması güvencesi vermektedir.
2. 6487 sayılı Kanun Cumhurbaşkanlığı'nda
İçeriğinde 14 maddelik vergi düzenlemesi de bulunan 6487 sayılı Kanun, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu kanunla, diğer düzenlemeler yanında;
- Ar-Ge faaliyetlerinde istihdam edilen personel için sağlanan gelir vergisi stopajı teşvikinin 2023 yılı sonuna kadar işverene verilmesi uygulamasının devamı öngörülmekte,
- Bankaların şube açılışlarında, şubenin açıldığı ay kesri tam ay sayılmak suretiyle, takvim yılının kalan ay süresine isabet eden harç tutarının alınmasına yönelik düzenleme yapılmakta,
- ÖTV kapsamındaki taşıtlar için özel tüketim vergisinin,
- ÖTV mükellefinin alış bedeli ile
- Malın imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahı
üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarlarından daha az olmaması öngörülmekte,
- Cep telefonlarında uygulanan asgari özel tüketim vergisi (halen 100 TL) 2023 yılı sonuna kadar uzatılmaktadır.
3. Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı
Maliye Bakanı tarafından geçtiğimiz hafta yapılan basın açıklamasında, yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığı, kısa süre içinde TBMM'ye gönderileceği ifade edilmiştir.
Verilen bilgiden,
- Mevcut Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun tek kanun olarak birleştirileceği,
- Tasarının başlığının "Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı" olduğu,
- Tasarının yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte 95 maddeden oluştuğu,
anlaşılmaktadır.
4. KDV genel tebliğleri
Gelir İdaresi Başkanlığı, mevcut KDV genel tebliğlerinde yer alan açıklamaları birleştirmek amacıyla başladığı çalışmalara devam etmektedir.
Bu çerçevede hazırlanan iki tebliğ taslağı, başkanlığın internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açılmıştır.
Tebliğ taslaklarında yer alan açıklamalara ilişkin görüş ve eleştirilerin başkanlığa gönderilmesi için fazla zaman kalmadığı tahmin edilmektedir.
5. E-Fatura / E-Defter Çalışmaları
14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 421 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle,
- Madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL,
- ÖTV Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları (Tütün mamulleri, alkollü içecekler ve kolalı gazozlar) imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL,
brüt satış hasılatına sahip olanlar için, elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir.
Bu mükelleflerin;
- e-fatura uygulamasına 2013 (1 Eylül 2013 tarihine kadar başvuru)
- e-defter uygulamasına ise 2014,
takvim yılında geçmeleri gerekmektedir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 12.06.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.