Mevduat kaçışını engellemek için yüksek faiz hamlesi
Başbakan Erdoğan'ın faiz lobisi eleştirilerine maruz kalan özel bankalar, kendilerinden devlet bankalarına mevduat kaçışını önlemek için faizi 1.5 puan yukarı çekti. Mevduat faizleri yüzde 6’dan yüzde 7.5’e kadar çıktı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel bankalara faiz lobisi eleştirisi yapmasının ardından vatandaşlara devletin bankaları olduğunu hatırlatması, özel bankaları harekete geçirdi. Özel bankaların yüzde 6'ya kadar indirdikleri mevduat faizlerini, kendilerinden devlet bankalarına mevduat kaçışını önlemek için 0.5 ile 1.5 puan arasında yukarı çektikleri öğrenildi. 4 büyük bankanın faizi bu yönde artırdığı belirtiliyor. Kamu bankalarının da rekabet edebilmek için aynı yönde hareket ettiği ifade ediliyor. Bankacılar faiz artırımına neden olarak son dönemde daralan likiditeyi de gösteriyor. Bankacılık uzmanları mevduattaki bu artışın, 0.64 gibi tarihi düşük seviyeye inen kredi faizlerinde 2.5 puanlık artışa neden olabileceğini kaydediyor. Türkiye’de bono faizi oranları da düştüğü yüzde 5’in altından yüzde 6.5’e kadar yükselmiş durumda. Bu duruma neden olarak global likiditenin son bulacağı beklentilerinin yanı sıra gergin siyasi ortam da gösteriliyor.
HER BANKADAN 600 MİLYON
Borsadaki düşüşlerin ardından Akbank’ın piyasa değeri 300 milyon, İş Bankası ve Garanti’nin piyasa değerleri ise 600 milyon dolar geriledi. Eleştirilere maruz kalan holdinglerin hisseleri de dün değer kaybına uğradı. Sabancı Holding’deki değer kaybı 630 milyon dolar, Koç Holding’deki değer kaybı ise 462 milyon doları buldu.
TÜRK BANKALARINA OLAN GÜVEN DEVAM EDİYOR
Fitch, Türk bankalarının kredi ölçütlerini korumakla birlikte takipteki alacaklarda ılımlı bir artış beklediğini kaydetti. Fitch, gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemine ilişkin olarak bugün yayınladığı bir raporun Türkiye ile ilgili bölümünde Türk bankalarının kredi ölçütlerinin güvenilir şekilde devam ettiğini kaydetti. Raporda, kredi büyümesinin yüzde 15-20 olarak göz önünde bulundurulduğunda, güçlü fon ve sermaye rasyolarındaki olası aşınmanın sınırlı olacağı ifadelerine yer verildi.
BABACAN BİLGİ VERDİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu’nda başta Ali Babacan olmak üzere bakanların Başbakan’a finans piyasalarındaki gelişmelerle ilgili bilgi verdiği söyledi.
‘ŞU ANKİ GERİLİM NOTA DAHİL’
Moody’s’in hazırladığı raporda Türkiye'de hükümet karşıtı protestoların uzun sürmesi halinde ödemeler dengesine yönelik risklerin artacağı ifade edildi. Bununla birlikte yaşanmakta olan gerilimin şimdiki hali ile Moody's tarafından Türkiye'ye verilen nota dahil olduğu dile getirildi.
YABANCI 1 MİLYAR $ ÇEKTİ
Yabancı yatırımcı Borsa İstanbul’dan 19 günde 1 milyar dolarını çekti. ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeye son vereceği endişeleriyle 22 Mayıs’ta başlayan yeni süreçle tüm dünya borsaları ile birlikte düşüşe geçen ve Gezi Parkı protestosuyla düşüşü hızlanan Borsa İstanbul’da o günden bu güne piyasa değeri kaybı 100 milyar TL oldu. 22 Mayıs’ta 560 milyar lira olan piyasa değeri 460 milyar liraya gerilerken yabancıların borsadaki parası da yaklaşık 1 milyar dolar azaldı. 22 Mayıs’ta borsadaki payları yüzde 66.4 olan yabancı yatırımcıların payı o günden sonra yaklaşık 2 puan gerileyerek dün itibarıyla yüzde 64.7’ye geriledi.
TOPLAM 49 MİLYAR DOLARLARI BORSADA
Borsa şirketlerinin sadece borsada işlem gören yani borsada alınıp satılan paylarının değeri 146.4 milyar lira düzeyinde. Yabancılar bu tutarın 77.2 milyar lirasının sahibi. Döviz olarak ifade edersek yabancı borsaya şu anda 49 milyar dolarını koymuş durumda. Bu tutar 22 Mayıs’ta 50 milyar dolardı.
BANKA HİSSELERİNDE SERT DÜŞÜŞ
Borsa İstanbul, banka hisselerine gelen satışla geriledi. Özel banka hisselerinde kayıp yüzde 3’leri geçti
Borsa İstanbul’da Türkiye’nin en büyük özel bankaları günü yüzde 3’ün üstünde kayıpla kapattı. Özel bankalardaki sert düşüşe karşın kamu bankalarında kaybın sınırlı kaldığı, katılım bankalarından bazılarının ise çıkışa geçtiği gözlendi. Teknik bir sorun nedeniyle gecikmeli açılan ve saat 11.00’de başlayan Borsa İstanbul 100 endeksi bu nedenle günü yüzde 2.48 düşüşle 76 bin 386 puandan kapadı. Bankacılık endeksi yüzde 2.43 düştü. İş Bankası hisseleri yüzde 3.6, Garanti Bankası yüzde 3.4, Yapı Kredi Bankası yüzde 3.9, Akbank hisseleri ise yüzde 1.7 değer kaybetti. Kayıpta Erdoğan’ın halkı özel bankalar yerine kamu bankalarına çağırmasının yanı sıra Emlak GYO’nun ikincil halka arzındaki erteleme ve Moody’s’in, protestoların devam etmesinin kredi notu üzerindeki riskleri artırdığı yönündeki açıklaması etkili oldu. Gün boyunca Sabancı Holding hisseleri yüzde 5.17, Koç Holding hisseleri ise yüzde 3 değer kaybetti.
CEM BOYNER 12 MİLYON $ KAYBETTİ
Gezi Parkı’ndaki eylemlere elinde “Ne sağcıyım ne solcu. Çapulcuyum çapulcu” pankartı ile katılan Cem Boyner’in şirketi Boyner Mağazacılık da düşüşten nasibini aldı. Hisseleri yüzde 3.6 düşerken değer kaybı 12 milyon doları bularak 279 milyon dolara geriledi.
(Kaynak: Haber Türk | 11.06.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.