Tasarrufların artmasına yönelik geliştirilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yapılacak bir düzenleme ile ikinci emeklilik yolu açılıyor. Böylece sisteme giren kişiler ömrünün sonuna kadar maaş alabilecek. Hazine’nin sigorta şirketleri ile yaptığı görüşmelerin birkaç hafta içinde netlik kazanması bekleniyor.
Toplumda tasarruf oranlarının artırılması amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yüzde 25 devlet katkısı ödenirken, ikinci emekliliğin de kapısı açılıyor. BES’e yatırılan paraların ortak havuzda toplanarak ikinci emekli maaşı olarak ödenmesine yönelik düzenlemeye gidiliyor. Hazine Müsteşarlığı’nın büyük ölçüde tamamladığı Yıllık Gelir Sigortası düzenlemesine göre bireysel emeklilik sistemine para yatıranlar 56 yaşından sonra normal emekli maaşı gibi düzenli bir gelire kavuşabilecek. Böylece hak sahiplerine ömür boyu ikinci bir emeklilik maaş seçeneği de vatandaşın önüne sunulmuş olacak. Ekonomik gidişata göre sistemde maaşın artış ve azalışına yönelik ayarlama yapılabilecek. Dezavantajlı olması durumunda vatandaşa sistemden çıkma hakkı da tanınabilecek. Ekonomi yönetiminin bir yıldır sigortacılık sektörü ile birlikte yürüttüğü çalışmaya göre öncelikli olarak BES’teki paralar ortak bir havuzda toplanacak. Toplanacak bu kaynaklar enflasyon sebebiyle kayba uğramaması için değerlendirilecek. Sistem 20-30 yıllık geleceğe dair enflasyon ve faiz güncellemesi yapacak. Sisteme para yatıranlar arasında erken ölenlere ödenmesi gereken kaynaklarla uzun yaşayanlar finanse edilecek. Vefat edenlerin eşlerine de Sosyal Güvenlik Kurumu’nda olduğu gibi daha düşük miktarda maaş ödemesi yapılacak.
Mevcut bireysel emeklilik uygulamasında sisteme 20 yıl boyunca para yatıran bir kişi 50 bin lira biriktirdi ise şirketler bunun karşılığında ya toplu para ödemesi yapıyor ya da programlı bir ödeme sistemi ile parasını aylık taksitlere bölerek geri veriliyor. BES’e yatırılan paranın geri ödeme taksitleri bittikten sonra sigortalı kişiye herhangi bir şekilde para verilmediğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Peki para bitti, ömür bitmedi; bu durumda ne olacak? Bu durumda kişi eğer sosyal güvenlik sisteminden emekliliği varsa tek maaşa devam ediyor. İkinci bir maaşın sahibi olamıyor. Yeni düzenleme ile bunun yolu açılacak. Sigorta şirketleri ile görüşmeler yürütülüyor. Birkaç hafta içerisinde tüm ayrıntılar netlik kazanacak.” dedi.
Almanya ve ABD modeli
Hazine Müsteşarlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenleme için dünya örnekleri de mercek altına alındı. Söz konusu düzenleme için Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerindeki sistemler de model olarak inceleniyor. Almanya ve ABD’de ömür boyu ikinci maaş sistemi uzun süredir uygulanıyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi Yıllık Gelir Sigortası olarak adlandırılan yeni çalışma ile birlikte ömür boyu sigortalının emeklilik maaşı alabileceğini ifade ederek bireysel emeklilik adı altında vatandaştan para toplandıktan sonra “Paranı nasıl değerlendirirsen değerlendir.” demenin doğru olmadığına dikkat çekti. Hükümetin tasarruf oranlarının artırılması hedefi çerçevesinde yaptığı BES’e yüzde 25 devlet katkısı 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girdi. Devlet katkısının tamamını alabilmesi için sistemde 56 yaşına kadar kalması gerekiyor. İlk 3 yıl içerisinde ayrılma durumunda devlet katkısını alamayacak. 3-6 yıl arasında ayrılırsa yüzde 15, 6-10 yıl arasında ayrılırsa yüzde 35, 10 yıldan sonra ayrılırsa yüzde 60’ını alırken 56 yaş sınırını doldurursa hak edişinin tamamını alabilecek.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 11.06.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.