Değerli okurlar, bu hafta köşemizdeki yazımızın başlığını görenler, önceden 18 yaşın altındaki herkese sağlık güvencesi yok muydu sorusunu sorabilirler. Okurların aklına gelen soruda haklılar. Çünkü, ülkemizde her yıl mayıs ayında kutlanan SGK haftası etkinliklerindeki reklamlardan tutunda da, kamuoyundaki bir çok organa kadar herkes 18 yaşın altındakilere sağlık yardım hakkı verildiğini belirtmekteydiler.
Ancak, işin aslı bilindiği gibi değildi. 29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasadan önce, 18 yaşın altındaki çocukların genel sağlık sigortalısı olabilmeleri için, ana veya babalarının Bağ-Kur (4/b), SSK (4/a) veya Emekli Sandığı (4/c) kapsamında, borçlu dahi olsalar, sigortalı olmaları gerekiyordu. Ana veya babalarının sosyal güvencesi olmayan 18 yaş altı çocuklar, gelir testi yaptırarak genel sağlık sigortalısı olabiliyorlardı.
29.05.2013 tarihli ve 6486 sayılı yasa ile birlikte, 18 yaşın altındaki bütün çocuklar, hiçbir istisnaya ve koşula gerek kalmadan, SGK kapsamında genel sağlık sigortalısı olabilecekler. Bu durumdan, özellikle ana ve babaları ayrı olan, ana veya babaları cezaevinde olan veya ana veya babaların sosyal güvencesiz olan çocuklar yararlanacaklar. Çünkü, 6486 sayılı yasan önce bu durumdaki çocuklar, genel sağlık sigortalısı olamıyorlardı. Bu durumda olan ülkemizde yaklaşık 300.000 civarında çocuk olduğu belirtilmektedir.
Üniversite öğretim üyeleri fakültede hasta bakabilecek
Değerli okurlar, bundan yıllar önce üniversitedeki doktor hocaların üniversitede ücretle hasta bakmaları yasaklanmıştı. Yani, üniversite hocaları üniversite hastanelerinde hasta bakamamakta ve ancak özel muayene ve özel sağlık kuruluşlarında hasta bakabilmekteydi. Hâli hazırda üniversite hocaları, üniversitedeki derslere girebilmekte, ancak üniversitede hoca farkı ödeyerek hasta bakamamaktaydı. Hükümet yetkilileri, üniversitelerde kalifiye eleman kalmadığını görünce, üniversite hocalarına 6486 sayılı yasayla 29 Mayıs 2013 tarihinden itibaren yeni bir imkân getirdi. Bu imkân ve uygulamaya göre, artık üniversite hocaları ilave ücret mukabilinde hem üniversitedeki hastane ve tıp fakültelerinde hasta bakabilecek, hem de derslere girebilecekler. Ancak, üniversite hocalarının hem üniversitede çalışıp hem de muayene açma veya özel sağlık kuruluşunda çalışabilme kısıtlamaları devam etmektedir. Halkımızın, üniversite hocalarının dışarıda muayenesi olmaması uygulamasından memnuniyetleri bulunmaktadır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin GSS’li olmaları isteğe bağlandı
29 Mayıs 2013 tarihli ve 6486 sayılı yasadan önce, ülkemizde yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler zorunlu olarak genel sağlık sigortalısı sayılıyor ve bunlara GSS prim borcu çıkarılıyordu. Ancak, bunlardan prim borçları tahsil edilemiyordu. 6486 sayılı yasayla birlikte, Türkiye’de yerleşim süresi bir yılı dolduran yabancı uyruklu yükseköğrenim ve diğer öğrenim (lise vb.) öğrencilerinin genel sağlık sigortalısı olma zorunlulukları kaldırıldı. Bu durumda olanlar, talepte bulunmaları hâlinde takip eden günden başlayarak genel sağlık sigortalısı olacaklar.
6486 sayılı yasayla yapılan değişiklikten sonra, yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortalısı olmaları isteğe bağlı hâle getirildiği gibi, yüksek öğrenim yanında lise öğrenimi gibi ülkemizde bulunan yabancı uyruklu öğrencilere de GSS’li olma imkanı getirilmiştir
(Kaynak: Yeni Asya | 06.06.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.