BASINDAN YAZILAR
Tamamlayıcı Sigorta Yaptıran Muayene Farkı Ödemeyecek - MuhasebeTR

Tamamlayıcı Sigorta Yaptıran Muayene Farkı Ödemeyecek

 SGK’nın tamamını karşılamadığı veya kapsam dışı bıraktığı bazı sağlık hizmetleri sağlık sigortası kapsamında karşılanacak. Konuyla ilgili yeni bir yönetmelik hazırlanıyor. SGK ile anlaşması olan ve olmayan tüm hastanelerde Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptıranlar, muayene ve diğer tedavi hizmetlerini ücretsiz karşılayabilecek.

Sigortacılık sektöründe sağlık hizmetlerinin kalitesini artırıcı yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı. Yeni yönetmelik hem vatandaşı hem de kamuyu rahatlatacak bazı kolaylıklar getiriyor. Hazırlanan yönetmelik kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tamamını karşılamadığı veya kapsam dışı kalan bazı sağlık hizmetleri sağlık sigortası kapsamında karşılanacak. Türkiye’de sağlık sigortacılığının önünü açacak düzenlemeyle SGK ile anlaşması olan ve olmayan tüm hastanelerde Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptıranlar muayene ve diğer tedavi hizmetlerini ücretsiz karşılayabilecek.

    Mevcut durumda sağlık sigortasının kapsamı geniş olmasına rağmen çerçeve çizilmediği için sistem aktif olarak işletilemiyor. Görüşe açılan taslağın onaylanması ile birlikte sağlık sigortası daha işlevsel olarak kullanılabilirken, bu alanda karşılaşılan bazı yanlışlıkların da önüne geçilmiş olacak. Bu kapsamda Sağlık Sigortası Bilgi Merkezi’nin verileri SGK’nın ulaşılabileceği şekilde olacak. Böylece bir hastalığın tedavisi için hem özel hastanenin hem de SGK’nın ödeme yapmasının da önüne geçilecek.

    Sağlık sigortası bulunan ve sigortalı çalışan bir kişinin özel hastanede yaptırdığı göz ameliyatının ardından hem SGK hem de sigorta şirketinin çift ödeme yapabildiğine dikkat çeken sigorta sektörü temsilcileri, “Yeni düzenleme ile Sağlık Sigortası Bilgi Merkezi’nin kayıtları ile SGK’nın verileri aynı havuzda toplanabilecek. Data kayıtları ödemeleri elektronik ortamda karşılaştırılarak iki kez tahsilat yapılmasının da önüne geçecek.” dedi. Sağlık sigortasının gönüllülük esaslı olduğuna ve isteyenlerin satın alabileceğine dikkat çeken Hazine’ye yakın kaynaklar ise, “Mevcut sistemin vermediği bazı teminatlar bu kapsamda karşılanabilecek. Bir de SGK bazen yüzde 90 gibi oranlara kadar ödeme yapabiliyor. Daha yüksek ödemelerde de sağlık sigortası devreye girebilecek. Yönetmelik taslağı özel hastaneler ve sigortacıların görüşlerine açıldı. Görüşler geldikten sonra son şekli verilecek.” diye konuştu. Taslak Özel Hastaneler Birliği’ne de gönderildi.

Genel Sağlık Sigortası zorunlu

Temmuz 2007’den itibaren hayat ve hayat dışı sigorta dallarında faaliyet gösteren sigorta şirketleri ‘Sağlık ve Hastalık Sigortaları’ branşında da faaliyet gösterebiliyor. Sağlık sigortasının teminatının kapsamını rahatsızlık ve hastalık sonucunda ortaya çıkan harcamalar oluşturuyor. Bunlar arasında “İlaç dahil tıbbi bakım giderleri, gebelik ve doğum giderleri, erken tanı giderleri, günlük hastane giderleri, hastalık nedeniyle günlük iş görememe ödeneği ve günlük bakım giderleri” gibi harcamalar yer alıyor. Söz konusu teminatlar bir arada verilebileceği gibi ayrı ayrı da verilebiliyor. Böylece farklı teminat bileşenleri ile geniş bir ürün yelpazesine ulaşılabiliyor. Farklı branşların konusu olan birbiri ile ilintili teminatların tek paket dahilinde bir arada tanımlandığı sözleşmeler de düzenlenebiliyor. Türkiye’de Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası Sistemi’ne katılım zorunlu ve asıl. Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, istedikleri takdirde özel sağlık sigortası sözleşmesi satın alarak sağlık harcamalarının finansmanını özel sigortacılık sisteminin sağladığı imkanlar dahilinde karşılayabiliyor.

38 şirket faaliyet gösteriyor

Sağlık ve Hastalık Sigortaları branşında faaliyet ruhsatı bulunan 38 adet sigorta şirketi var. Bunlardan 7’si hayat sigortası şirketi. İkisinin sözleşme yapma yetkisi kaldırıldı. Birinin ise üretimi durduruldu. Bireysel emeklilik mevzuatı gereğince bireysel emeklilik branşında faaliyet gösteren şirketler Sağlık ve Hastalık Sigortaları branşında faaliyet gösteremiyor. Sağlık ve Hastalık Sigortası branşının prim üretimi, 2009-2010 yılları arasında yüzde 27, 2010-2011 yılları arasında yüzde 17 ve 2011-2012 döneminde yüzde 12 büyüdü.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 04.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM