Evinizde yasal şekilde haftada bir gün dahi olsa temizlikçi ya da gündelikçi çalıştırmak istiyorsanız, evinizi işyeri olarak tescil ettirmeniz, çalıştırdığınız kişi için işe giriş bildirgesi vermeniz gerek. Yapmayana tam
5 asgari ücret tutarında 4.900 TL ceza var… Fransa bu karışıklığı ‘istihdam çeki’yle çözmüş…
Günlük hayatta özellikle kadınların işgücü piyasasında yer almasının artış göstermesiyle birlikte, gündelikçilik olarak ifade edilebilecek meslek grubuna olan talep artış
gösterdi.
EĞER evinize düzenli olarak bir kişi geliyor ve temizlik yapıyorsa, ev sahibi olarak temizliğe gelen ya da çocuk bakan bu kişiyi sigortalı yapmak zorundasınız. Yani SGK’ya bildirimde bulunmanız gerekir. Burada önemli olan eve gelen kişinin düzenli aralıklarla bu hizmet için eve gelmesi. Bu, her gün olabileceği gibi, haftada bir, hatta ayda bir bile olabilir. Böyle düzenli bir hizmet söz konusuysa, evin sahibiyle çalışan kişi arasında “çalışma ilişkisi” kurulmuş olur ve bu kişi ev sahibi tarafından SGK’ya bildirilerek sigortalanmalıdır.
ŞU anki hukuki düzenlemelere bakıldığında evinizde yasal şekilde gündelikçi çalıştırmak istiyorsanız, yapmanız gereken bazı şeyler var. Öncelikle evinizi işyeri olarak tescil ettirmeniz, işyeri açılış bildirgesi doldurmanız, çalıştırdığınız kişi için işe giriş bildirgesi vermeniz gerekiyor. Dolayısıyla, haftada bir gün çalıştırdığınız kişinin sosyal güvenlik işlemlerini gerçekleştirmeniz için eviniz aynı zamanda bir işyeri olacak.
4.900 TL CEZA VAR
Evinizde düzenli olarak birisini çalıştırdığınız herhangi bir şikayet ya da denetimle ortaya çıkabilir. Nitekim SGK’ya bağlı müfettiş ve sigorta denetmenlerinin bu yıl bu sektörde denetimlerini yoğunlaştıracakları da biliniyor. Bu durum maliyet doğuracak. Fakat an itibarıyla bu yükümlülüklere uymadan yalnızca tek bir gün gündelikçi çalıştırmanın idari para cezası 4.900 TL olarak belirlenmiş.
ÇEK SİSTEMİ ÇÖZER
Fransa’da 1991 yılından itibaren ev hizmetlerinde personel çalıştıran hanelere vergi indirimi uygulanıyor. 2006 yılında ise geçilerek, ‘istihdam çeki’ düzenlemesi hayata geçirildi. Bu çek ile ev hizmetlerinde personel çalıştıracak veya bir günlüğüne gündelikçi çalıştıracak kişiler bu çeklerden edinerek hizmet karşılığı eve gelen gündelikçiye bu çeki veriyorlar. Bankada bozdurulan bu çekin bir kısmı gündelikçiye para olarak verilirken, belli bir miktarı da onun adına sosyal güvenlik primi olarak sosyal güvenlik kurumuna yatırılıyor.
Türkiye de Fransa modelini kullanabilir
Fransa’daki model bizde de uygulanabilir.. Bir başka öneri de Sosyal Sigortalar Yasası ek-6 maddesindeki hükümlerin temizlikçi için de uygulanması. Buna göre, toplu taşıma araçlarında veya dizi, sinema sektöründe 10 günden az çalışanlar 20 günlük prim öder 30 günlük 4/a yani sigorta hizmeti kazanırlar. Bu 20 günlük ödeme her sene bir puan artar. Bu yöntemde primi, sigortalı kendisi öder. Ev hizmetlerinde çalışanlar da bu kapsama alınabilir.
En fazla kayıtdışılık ev içi personelde
TARIM ve Ormancılık sektöründen sonra en yüksek kayıtdışılığın görüldüğü sektör “diğer hizmet faaliyetleri” sektörü. Bu sektör içinde yer alan “ev içi çalışan personel” tanımıyla, gündelikçiler, bahçıvanlar, dadılar kastediliyor. Bu sektörde çalışan 748 bin kişinin 367 bini sigortasız. Yani kayıtdışılığın en yaygın olduğu ikinci sektör ev işleri sektörü.
Sabit bir işverenleri olmadığı için sigorta zor
EV hizmetlerinde çalışanların sigortalanması, sabit bir işverenleri olmadığı için çok kolay değil. Bu yönüyle bakıldığında ev hizmetlerinde çalışanlar uzun çalışma sürelerine tabiler, işlerini bitirmeden ücretlerini alamıyorlar. Aynı zamanda, farklı evlerde çalıştıkları için, ileride emekli olmalarını sağlayacak hakların hiçbirinden faydalanamıyorlar.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 04.06.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.