BASINDAN YAZILAR
Sigortada Farklı Uygulama / Arif Temir - MuhasebeTR

Sigortada Farklı Uygulama / Arif Temir

 Okuyucularımdan R.Bindal, bir ticari takside şoför olarak çalıştığını sigortalı olmak isteyen şoförlere bazı taksi sahiplerinin biz sigorta girişini yapamayız, kendi sigortanızı kendiniz yapın dediklerini, iddia ederek, taksi şoförlerinin sigortalılığının nasıl yapılması gerektiğini soruyor. 

Taksicilerin sigortalılığının nasıl sağlanacağı konusunda taksi sahipleri ile taksi şoförleri arasında bazen anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Sayın Bindal, ticari taksi şoförlerinin sigortalılığı şoförün 10 günden fazla yada az çalışıp çalışmadığına göre bir başka deyimle taksi şoförünün tam süreli yada kısmı süreli çalışması dikkate alınarak farklı şekillerde belirleniyor.

TAM SÜRELİ ÇALIŞAN 

Tam süreli çalışan ticari taksi şoförlerinin sigorta girişlerinin taksi sahipleri tarafından yapılması gerekiyor. Örneğin bir takside bir ay içerisinde 10 günden fazla çalışan taksi şoförünün sigorta girişinin taksi sahibi tarafından yapılması gerekiyor. Bu şekilde çalışan ticari taksi şoförlerinin sigorta girişlerinin yapılmaması durumunda taksi şoförleri ALO 170'e yada Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta il müdürlüklerine sigortasız çalıştırıldıklarına ilişkin şikayette bulunabilirler.

KISMI SÜRELİ ÇALIŞMA

Kısmi süreli (part-time) çalışan ticari taksi şoförleri sigorta girişlerini kendileri yapacak ve sigorta primlerini de yine kendileri ödeyecek. Bu durumda olan taksi şoförleri 2013 yılında 20 gün olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyecekler. Taksi şoförünün 20 gün ödediği sigorta primi 30 gün sayılacak. Bu durumda olan şoförler her ay 10 gün eksik prim ödeyecekler. Bu 10 günlük prim devlet tarafından karşılanacak.  Dolayısıyla şoförlerin 10 günlük prim avantajı olacak.

OKUR SORULARINA CEVAPLAR:

Askerlik borçlanması

 SORU: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların askerlik borçlanma sürelerinin kıdem tazminatına sayıldığını duydum. Bu nasıl uygulanıyor? S.Tekin

CEVAP: Sayın Tekin, kamu kurum ve kuruluşlarından emekli olan işçi işyerinde çalışırken  muvazzaf askerliğini yapmışsa, askerlik borçlanması yaptığı takdirde askerlik süresi kıdem tazminatı hesabında dikkate alınıyor.

 Örneğin bir işçinin 01.01.1988 yılından beri A kurumunda işçi olarak çalıştığını ve İşçinin 1990-1991 yıllarında toplam 18 ay askerlik yaptığını varsayalım.  İşçi, A kurumundan emekli olurken  askerlik süresini borçlandığı takdirde kıdem tazminatı hesaplamasına 18 ay eklenecek. Buna göre işçi yaklaşık birbuçuk maaş tutarında borçlanmadan dolayı kıdem tazminatı alacak.

Sigortalılığın eksik gösterilmesi

  SORU: İşverenim sigorta prim ödeme  günlerimi 3 yıl boyunca her ay 15 gün üzerinden göstermiş. Kalan 15 günlük süreyi 30 güne tamamlamak için borçlanarak tamamlama imkanım var mı? T.Gül

CEVAP : Sayı Gül, her ay 15 gün eksik gösterilen süreleri borçlanamazsınız.   Çalıştığınız işyerinden işten ayrıldığınız tarihi takip eden yıl başından itibaren 5 yıl geçmemişse sigortanızın eksik gösterildiği aylar için   hizmet tespit davası açabilirsiniz.

Aylık maaş yerine elbise verilmesi

SORU: Konfeksiyon satış mağazasında tezgahtar olarak çalışıyorum. İşlerin iyi gitmemesi nedeniyle patronum geçen ay ücretimin karşılığında bana birkaç tane takım elbise verdi. Birkaç ay daha böyle yapacağını söyledi. Kabul etmeme hakkım var mı? N.Özer

CEVAP: İşçi ücretlerinin para ile ödenmesi gerekiyor. Aylık ücretin yerine takım elbise veya başka bir giyim eşyası ile ücret ödenemez.

Sayın Özer, işvereninizin takım elbise ile ücretinizi ödemesini kabul etmeyebilirsiniz.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 03.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM