BASINDAN YAZILAR
Emekli Yapılandırmasında Bugün Son Gün Son Fırsat / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Emekli Yapılandırmasında Bugün Son Gün Son Fırsat / Şevket Tezel

 1999’da emekli Bağ-Kur’lular için 2003’te de SSK’lı ve Emekli Sandığı emeklileri için çıkan sosyal güvenlik destek primi zorunluluğunda olan çalışan emeklinin bu destek primi yükümlülüğünden zamanında haberi olmadı. Elektronik ortamda veri paylaşımının da olmadığı o günlerde resmi gazeteyi ve gazetelerin ekonomi sayfalarını izlemeyenler bu durumu fark edemediler.

Emekli iken SSK’lı gibi çalışanlarda yükümlü işverenlerdi ve bu konuda böylesi bir sorun çıkmadı. Keza emekli iken Bağ-Kur’lu olacak biçimde bağımsız çalışması olanlarda da muhatap Bağ-Kur olduğundan onlarda da sorun çıkmadı. Fakat SSK, Emekli Sandığı yahut özel banka veya borsa sandıklarından emekli olduktan sonra şirket ortağı, şahıs şirketi sahibi olma gibi zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olacak biçimde çalışanlar için SGDP borcu doğmaya başladı. Bunların her ay 12 nci gelir basamağının % 10’u oranında SGDP ödeme zorunluluğu başlamıştı. Oysa bunların tamamına yakınının bundan haberleri olmadığından peyderpey sıkıntı yaşamaya başladılar.

Bugüne kadar hemen hemen iki yılda bir yapılandırma (2006-2008-2011 yapılandırmaları) çıkar fakat emekli çalışanların prim borçlarıyla ilgili bir yapılandırmayı içermezdi. İşte son günü bugün olan 6385 sayılı Yasa kapsamındaki yapılandırma hakkı tam da bu sorunla ilgili bulunuyor. 6111 sayılı Kanunla gelen 2011 yapılandırmasının argümanlarını kullanan bu yapılandırma kanunu da borçlular için çok avantajlı bulunuyor.

Sosyal güvenlik destek primi uygulamasında 2008 Ekim ayına kadar muhatap Bağ-Kur, sonrasında ise aylık alınan kurum (SSK, Emekli Sandığı) olduğundan yapılandırmada da bu ayrıntıya dikkat etmek, her iki dönemde faaliyet varsa iki dönem için de başvuru yapmaya özen göstermek gerekiyor.

Şayet 2003-2013 yılları arasında emekli iken zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olacak şekilde faaliyette bulunduysanız bugün akşama kadar muhakkak SGK’ya uğrayıp yapılandırma başvurusunda bulunun.  Sadece enflasyon farkıyla bu borçtan kurtulun. Eğer böyle bir faaliyetiniz olmuşsa “Bana tebligat gelmedi nasıl olsa“ demeyin. En geç faaliyetinizi kapatırken bu durum fark edilecek ve bu destek primleri sizden bu defa enflasyon farkıyla değil, tefeci faiziyle geri alınacaktır.

 

 

Kamuda çalışan emeklileri de ilgilendiriyor

Yapılandırma sadece SGDP borçluları ile de ilgili değil elbette. Emeklilere aylığını kestirmeden kamuda çalışma yasağının getirildiği 2005 yılından bu yana aldıkları bu aylıkların geri iadesinde de 6385 sayılı Yasa kapsamındaki bu yapılandırma işe yarayacak. Bu nedenle bugüne kadar talep edilmiş olsun ya da olmasın bu tür borçluların da SGK’ya başvurmasında kendileri için yarar var.

 

Soru: Babamı geçen hafta kaybettik ve kendisi Emekli Sandığı emeklisi bir öğretmendi. Annem ise SSK emeklisi ve emekli maaşı alıyor. Babamın emekli maaşının anneme bağlanması söz konusu mu? Bağlanabiliyor ise  maaşın yüzde kaçını alıyor? M.TUSAM

Cevap: Kendisi SSK emeklisi olsa bile merhum babanızdan dolayı annenize aylık bağlanacaktır. Anneniz de aylık sahibi olduğundan bağlanacak aylık yüzde 50 oranında olacaktır. Ayrıca başvuruyla en yüksek devlet memuru aylığının iki katından az olmamak kaydıyla (Ki şu anda bu rakam 1402,90 TL’dir) bir aylık tutarında ölüm yardımı da ödenecektir. Bu yardım varsa babanızın sağlığında bildirdiği kişiye, böyle bir kişi yoksa eşi durumundaki annenize ödenir. 

 

(Kaynak: Alitezel.com | 31.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM