BASINDAN YAZILAR
Tek Evini Satan Vergi Ödemeyecek - MuhasebeTR

Tek Evini Satan Vergi Ödemeyecek

 

Yeni hazırlanan vergi taslağı evini satanlar için çok önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her şekilde vergi ödeyecekler

Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi (GV) ve Kurumlar Vergisi (KV) Kanunlarını birleştiren, sistemi sadeleştirirken, istisnaları daraltan ve aynı zamanda beyana dayalı vergileme sistemini genişletmeyi amaçlayan yasa tasarısı ile vergi oranlarında herhangi bir değişiklik öngörülmezken, düzenlemenin bu yasama döneminde TBMM’den geçmesi hedefleniyor.
Yürürlükteki mevzuatta halen GV yüzde 15-35 arasında artan oranlı olarak, KV ise yüzde 20 olarak uygulanıyor.
Hafta başında Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan ve bu hafta TBMM’ye gönderilmesi beklenen GV Yasa Tasarısı’nın ana hatlarını açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu daha adil bir gelir vergisini oluşturmak, yatırım, üretim ve istihdamı daha da desteklemek, ekonominin rekabet gücünü daha da artırmak, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu teşvik etmek, kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırmak ve vergiyi tabana yaymak prensipleri çerçevesinde hazırlanmış bir kanundur” dedi.
Şimşek, tasarıyla GV oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeden Türkiye’de kayıt dışılığı azaltarak kurum kazançları üzerinden daha fazla kaynak üretmenin önünün açacağını düşündüğünü kaydetti.
Yeni tasarıyla, 210 maddelik GV Yasası ve 45 maddelik KV Yasası toplam 95 maddeye indirilecek.
Tasarı ile beyana dayalı vergileme sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik önemli değişiklikler öngörüldüğünü kaydederek Şimşek, “Bu kapsamda, ücretler ve istisna kapsamındaki bazı serbest meslek kazançlarından, belirlenen haddi aşanların için beyanname vermesini öngörüyoruz. Beyanname verilmesi durumunda, vergi adaletine uygun olarak, gerçek giderler, yapılan bağış ve yardımlar, eğitim ve sağlık harcamaları matrahtan indirilebilecektir” dedi.
Tasarının temel amaçlarından birinin istisnaların önemli bölümünün kaldırılması olduğunu belirten Şimşek, “Tasarıda istisnalar ciddi olarak azaltıldı. Bu tasarıda sayılmayan düzenlemeler genel uygulamalara tabi olacak” dedi.
Şimşek, mevcut uygulamada şirketlerin iştirak satışında kurumlarda iki yıldan sonra yüzde 75, kişilerde yüzde 100′lük istisnanın söz konusu olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:
“Şimdi herkes için iki yıldan sonra yüzde 40, üç yıldan sonra yüzde 50, dört yıldan sonra yüzde 60, beş yıldan sonra yüzde 75′lik istisna söz konusu. İMKB’ye kote edilmemiş hisse senetleri kişilerde iki yıldan sonra yüzde 100′lük istisna söz konusuydu, şimdi İMKB’ye kote için iki yıldan sonra yüzde 60, üç yıldan sonra yüzde 70, dört yıldan sonra yüzde 80, beş yıldan sonra yüzde 90′lık istisna olacak. Bu kote etmeyi teşvik eden bir uygulama. Gerçek kişiler için İMKB’ye kote hisse senetlerinin bir yıldan fazla elde tutulması halinde yüzde 100′lük istisnada bir değişiklik yok.”
Haziran ayı içinde tasarının TBMM Plan ve Bütçe’de alt ve üst komisyonda ele alınmasını beklediklerini kaydeden Şimşek, “Düzenlemenin bu yasama döneminde TBMM’den geçmesini umut ediyoruz” dedi.
Şimşek, tasarının temel amacının gelirleri artırmak olmadığını, yapılan son değişikliklere dair etki analizlerinin yapılacağını belirterek, kayıt dışılığın azalmasıyla gelirlerde artış sağlayacağını bildirdi.
TASARININ ANA HATLARI
Şimşek’in verdiği bilgiye göre, tasarıyla getirilen bazı düzenlemeler şöyle:
*Birden fazla kaynaktan 160,000 liranın üzerinde gelir elde edenler beyanname vermek zorunda olacaklar. Her gelir için ayrı ayrı yüzde 15-35 tarifesine göre vergilendirme, toplam gelirler üzerinden yüzde 15-35 tarifesine göre vergilendirilecek.
*Bakanlar Kurulu’nun 160,000 liralık eşiği iki katına kadar çıkarma veya yarısına kadar azaltma yetkisi olacak. Bunda menkul sermaye iradı ve menkul sermaye değer artışı kazançları hariç olacak.
*Kira gelirlerinde götürü gider uygulaması sınırlanacak. İşyerleri, arazi-arsalar ve 52,000 liranın üzerine konut kira gelirleri hasılatı elde edenler için yüzde 25 götürü gider uygulaması kaldırılacak; 26,000-52,000 lira arası konut kiralarında oran yüzde 15, 26,000 liraya kadar olanlar için yüzde 25 olacak.
*Kendi konutlarında oturanlar satışta vergi istisnası olacak. Ancak ikinci konutların satışından elde edilen gelirlerde iki yıldan sonra yüzde 40, üç yıldan sonra yüzde 50, dört yıldan sonra yüzde 60 ve beş yıldan sonra yüzde 75 vergi istisnası olacak. Gayrimenkul satış kârı hesaplamalarında enflasyona göre maliyet düzeltmesi yapılacak. Elde tutma süresi içerisinde maliyet artırıcı harcamalar maliyete eklenecek.
*Kurumların, yönetim kurulu üyelerine ortaklık payı ile orantılı olmaksızın ödenen kâr payları bundan böyle ücret olarak tarifeye göre vergilendirilecek.
*Ticari faaliyet nedeniyle ilk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını aşmamış genç girişimciler üç yıl boyunca asgari ücrete isabet eden kazançları üzerinden vergi ödemeyecekler.
*Belirli bir ölçek ekonomisine ulaşarak zirai faaliyette bulunan sermaye şirketleri, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler, çiftçi gibi vergilenecek.
*Uluslararası uygulamalara paralel olarak yabancı iş adamları, uzmanlar ve basın yayın çalışanları, Türkiye’de üç tam yıldan fazla kalırsa tam mükellef olacak.
*Mevcut kanunda tek tek sayılmışken, stopaj oranları başta olmak üzere kanunda yer alan maktu tutar ve oranları, gelir unsurlarının her türlü özellikli durumuna göre farklılaştırma hususunda Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.

 

(Kaynak: Sözcü | 30.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM