BASINDAN YAZILAR
Garanti Belgesi Gerçekten - MuhasebeTR

Garanti Belgesi Gerçekten

 Ne büyük tezat değil mi? Elinizde, ismi "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" olan bir düzenlemeniz var ancak tüketiciyi koruyamıyorsunuz. Çarşıya pazara çıkıp da 'mağdur' olmadan eve dönmek neredeyse imkansız. Haksız kazanç üreten, çarkı sürekli geliştiren bankalar vergi rekortmenleri listesinde ön sıraları kaparken, mağdur milyonlar tüketici mahkemelerinde sıraya girmiş hak arıyor.

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yeni tüketici yasa tasarısı taslağı, bu büyük çelişkiyi ortadan kaldırmak için hem siyasilere hem de tüketici örgütlerine büyük bir fırsat sunuyor. Taslağı dün açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve sonrasında teknik ekibiyle yaptığımız sohbetten edindiğimiz izlenim şu ki, 'Bakanlık' tüketici haklarına son derece duyarlı yaklaşıyor. Aynı hassasiyeti daha önce bankalar ve tüketici mağduriyetini konuştuğumuz BDDK yönetiminde ne yazık ki görememiştik.

Market de kasiyer ücreti mi alsın?

Yeni düzenleme, bankaların hangi hizmet karşılığında ücret alabileceklerini yasal çerçeveye oturtacak. Çerçeveyi ise 'Bakanlık' ve BDDK birlikte belirleyecek. Örneğin bankalar kredi verdikleri müşterilerinden bugün ayrıca 'dosya masrafı' adı altında ek ücret alıyorlar. Yeni listeye dosya masrafı girecek mi? Girecekse sınırı ne olacak? Bu soruyu sorduğumuz Bakanlık uzmanı çok net. Şöyle dedi:

"Bakanlık olarak bankaların hizmet bedellerinin gerekçelerini öğrenmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda bankacılara dosya masrafını niçin aldıklarını sorduk. 'Çünkü zaman harcıyoruz' dediler.

'Öyleyse marketlerin de her alışveriş yapan müşterisinden ayrıca kasiyer ücreti mi alması gerekiyor' diye sorduk. 'Biz orasını bilemeyiz' dediler. Bankalar aldıkları birçok hizmet bedelinin gerekçesini açıklamakta güçlük çekiyor. Bir çeşit mühendislik işi olmuş. Yeni düzenleme çıktığında bankalar istedikleri tutarda değil, yaptıkları belgeli masrafları tutarında müşterilerinden ücret alabilecekler."

Garanti belgesi çifte garanti

Çamaşır makinesi aldınız, kullandınız. Üç ay geçti, sorun çıktı, defolu yani ayıplı mal olduğu anlaşıldı. Bu durumda hangi haklara sahip olduğumuzu biliyor muyuz? Mevcut yasaya göre böyle bir durumda tüketici isterse çamaşır makinesini iade edip parasını alabilir, isterse ayıp oranında indirim alır, isterse ücretsiz onarım yaptırır ya da yenisiyle değiştirilmesini isteyebilir. Oysa çoğu tüketici bu 4 çözümden birini seçebileceğini bilemediği için, satıcının insafına kalır. Satıcı da genelde iade almaz, vatandaşı tamirle uğraştırır.

Yeni düzenleme bu kritik sorunu 'garanti belgesi'yle çözme iddiasında. Yeni yasa çıktığında garanti belgelerinin arkasında tüketicinin bu 4 tercih hakkı yer alacak. Haklarını garanti belgesinden okuyan tüketiciyi satıcının mağdur etmesi zorlaşacak. Tabii Meclis sürecinde tüketiciye sahip çıkılırsa...

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM