Bugün en az 50 çalışanı olan işyerleri için uygulanan iş hekimi ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu genişletiliyor. 1 Temmuz’dan itibaren tüm tehlikeli işyerleri iş hekimi bulundaracak. 10 kişiden fazla çalışanı olmayan devletten prim indirimini kapacak, yeni elemanın parası bir anlamda kamudan çıkacak
1 Ocak 2013’te ilk olarak 50 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde ve çok tehlikeli işyerlerinde uygulanmaya başlayan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü 30 Haziran’dan itibaren çalışan sayısı fark etmeksizin tüm tehlikeli işyerlerini de kapsayacak şekilde genişletiliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren çalışan sayısına bakılmaksızın iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etmek zorunda.
KOBİLERE DESTEK
Bu kapsamda tehlikeli sınıftaki işyerleri tek bir kişi bile istihdam etseler dahi, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etmek veya bu hizmeti satın almak zorunda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği OSGB’lerden belirtilen süreler kapsamında işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi gerçekleştirilecek ve bu görevlendirmenin ilgili prosedüre uygun gerçekleştirilmesi halinde OSGBílerden hizmet alan işyerlerinin yükümlülükleri yerine getirilmiş olacak.
OSGB’ler, bünyelerindeki işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelini hizmet talebinde bulunan işyerine göndererek, çalışan sayısına göre hesaplanacak sürelerle bu hizmeti verecekler.
Çalışan sayısının az olduğu küçük ve orta ölçekli işyerlerinde bir de iş sağlığı ve güvenliği anlamında personel istihdam etmek istemeyen masraf olacağını düşünen ler için OSGB’den hizmet almak güzel. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği önemli bir düzenleme iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesine yönelik. Kanundaki madde kapsamında, 1 Temmuz 2013 sonrasında, çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinden 10ídan az çalışanı olan işyerlerinin bu kanundan kaynaklanan tüm masraflarını devlet karşılayacak. Yani iş güvenliği uzmanının ve işyeri hekiminin parası devletten olacak. Ayrıca az tehlikeli işyerleri için de, Bakanlar Kurulu kararıyla bu desteğin verilmesi söz konusu.
Apartmanlar için daha zaman var
Apartmanların iş güvenliği uzmanı ve hekim istihdam etme yükümlülüğü henüz başlamadı. Basında bu konuda yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Apartmanlar ve bu kapsamda 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve hekim bulundurma zorunluluğu 30 Haziran 2014’te başlayacak.
belirtmek gerekir ki, iş sağlığı ve güvenliği kanununda öngörülen birçok yükümlülük ve en önemlisi risk değerlendirmesi yükümlülüğü tüm işyerleri için 30 Aralık 2012 tarihinden itibaren yürürlükte. Yani işyerleririsk değerlendirmesini yapmak zorunda.
Bakanlık esnaflar için formları online ortamda yayımladı
Çalışma Bakanlığı işyerlerinin risk kategorisini belirlemek için risk değerlendirme formları yayımlıyor. Burada amaç küçük işyerlerinin masrafsız risk değerlendirmesi yapması. Şu ana kadar apartmanlar, kuaförler, ofis işyerleri için formlar yayınlanmıştı. Şimdi sıra kasap, manav, lokanta, pastane ve kuru temizleme dükkanlarına geldi. Bu formlara www.csgb.gov.tr ulaşılabiliyor. Risk değerlendirmesi şu sıralar tam bir iş kapısı. Bilen bilmeyen 1500-2000 TL arası para alarak bu işleri yapıyor. Çalışma Bakanlığı bu formları yayımladıkça uzman olmayanlarında işleri kesilecek. 30 Haziran 2013’ten itibaren tehlikeli sınıftaki işyerleri, iş güvenliği uzmanları ile mevcut risk değerlendirmelerini yeniden düzenleyebilirler. Apartmanlar dahil 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri ise 30 Haziran 2014 tarihinde iş güvenliği uzmanı istihdam edecekleri için risk değerlendirmelerini dışarıdan satın alarak yükümlülüklerini yerine getirebilirler, kendileri de yapabilir. Apartman yöneticilerine tavsiyemiz, nasılsa örnek formları Bakanlık tarafından yayımlandığı için bu risk değerlendirmelerini kendilerinin yapmaları.
DEVLET DESTEKLEYECEK
10’dan az insan çalıştıran işyerleri için bakanlık uzman isdihtamında firmalara destek olacak ama bu destek maddi olmayacak. Bakanlık bürokraktlarına göre sağlanacak çalışanların sigorta primlerinin azaltılması yoluyla olacak.
4 SORU 4 CEVAP
Sadece normal dul maaşı alınır
Soru : Eşim ve ben aynı kurumdan emekli olacağız. Eşlerin ikisi de aynı kurumdan emekli ise eşlerden birinin vefatı durumunda maaşı diğerine kalıyor mu?
Cevap: Aynı kurumdan emekli olmanız sizin için bir avantaj sağlamaz. Emekli eşlerden birinin vefatı halinde, hayatta kalan eşe, bağlı olunan sosyal güvenlik kurumu dikkate alınmadan ölüm (dul) aylığı bağlanır. Eş emekli olduğundan aylık bağlama oranı yüzde 50’dir. Eş emekli olmasaydı yüzde 75 aylık bağlanacaktı. Emekli eşlerden birinin vefatı halinde hayatta kalan eş, kendi aylığı yanında eşinden dolayı da dul aylığı alır.
İşten ayrılmadan tazminat yok
Soru: 15 yıl sigortam var. 3850 gün prim ödedim. Kıdem tazminatı yazısını SGK Merkezi’nden aldım. Bu yazıyı işverene vereceğim, ancak yine de işten ayrılmadan kıdem tazminatı alabilir miyim?
Cevap: Kıdem tazminatı almak için işinizden ayrılmanız gerekiyor. İşinden ayrılmadan işveren kıdem tazminatı ödeyemez, bu kanuni olmaz. İşten ayrıldıktan sonra tekrar işe başlatıp başlatmama konusu tamamen işverenin kararına bağlı bir konudur.
Emekli aylığınız hemen bağlanır
Soru: Emeklilikte sigortalılık sürem, yaş ve primlerim tamam. Emekli aylığım ne zaman bağlanır?
Cevap: Emekli aylığınız müracaat ettiğiniz ayı takip eden aybaşından itibaren bağlanır. Bu birazda geçmişteki sigortalılık durumunuza da bağlı. Eğer hizmet birleştirmesi ve eksik evrak yoksa ay sonuna kadar aylığınızın bağlanması gerekir.
Eksik belgesi olmayan sigortalıya, bir günde aylık bağlayan merkez müdürlükleri var. SGK merkezlerinin elektronik ortamda aylık bağlamaları kolaylaştı. Diğer yandan, aylığınız ne zaman bağlanırsa bağlansın, geçmiş ayların aylığını toplu olarak alabilirsiniz. Herhangi bir kaybınız olmaz.
‘Bağ-Kur borçları silindi’ yalan
Soru: Babamın Bağ-Kur borçları birikti. Geçenlerde Bağ-Kuría olan tüm prim borçlarının silindiği yönünde haberler çıktı, doğru mu?
Cevap: Bu haberler kesinlikle doğru değil. Bu konuda size yardımcı olacağını söyleyenlere sakın inanıp, para kaptırmayın. Sadece 30 Nisan 2008 itibarıyla 5 yıldan fazla olan Bağ-Kur prim borçları silindi. Bunun dışında silinen prim borcu yok.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 28.05.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.