BASINDAN YAZILAR
Bankalar Karlılıktan Sonra Vergide De Ağırlığını Koydu - MuhasebeTR

Bankalar Karlılıktan Sonra Vergide De Ağırlığını Koydu

 Kurumlar vergisi rekortmenleri listesine bankalar damgasını vurdu. İlk 10’unda 8 banka yer alırken, Garanti Bankası 1.18 milyar TL ile ilk sırada yer aldı. Geçen yılın rekortmeni Merkez Bankası ise 7. sırada yer alabildi.

ANKARA - Maliye Bakanlığı, Kurumlar Vergisi'nde en fazla vergi ödeyen 100 şirketi yayınladı. Bir önceki yıla göre kurumlar vergisi beyan ve tahakkuk miktarı yüzde 22 artarak, tahakkuk eden vergi miktarı 31 milyar 990 milyon TL'le ulaştı. Beyan edilen matrah ise 161 milyar 525 milyon TL oldu. Kurumlar vergisi mükellefi şirket sayısı ise 623 bin 122 adet olarak gerçekleşti.
Kurumlar vergisi ilk 100 listesinde 22 banka ve finans kuruluşu yer aldı. Rekortmenlerin ilk 7'sinin tamamı bankalardan oluştu. İlk sıradaki Garanti Bankası'nın vergi tahakkuku 1 milyar 180 milyon TL olurkan, Garanti'yi sırasıyla, İş Bankası'nın 1 milyar 151 milyon, Akbank 1 milyar 112 milyon, Ziraat Bankası 1 milyar 106 milyon ve Halk Bankası 1 milyar 81 milyon TL kurumlar vergisi tahakkuku izledi. İlk 5 şirketin tamamı 1 milyar TL'nin üzerinde kurumlar vergisi ile takip edenlere büyük bir fark attı. Bu grubu takip eden 6. Sıradaki Yapı Kredi Bankası'nın tahakkuku ise 750 milyon 308 bin TL ile oldukça aşağıda kaldı.
Listede, 100. sıradaki mükellef isminin açıklanmasını istemediği için veri yayınlanmadı. 99. sıradaki Citibank'ın tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarı ise 27 milyon 929 bin TL seviyesinde kaldı.
Bankalar dışında üst grupta kurumlar vergisi tahakkukunda telekomünikasyon ve enerji şirketleri dikkat çekti. Bankaların arasından sıyrılarak ilk 10 şirket içine sadece 660 milyon TL ile 8. sırada Türk Telekom ve 506 milyon TL ile 10. sırada Turkcell girebildi. Enerji şirketlerinden petrol rafineri alanında faaliyet gösteren Tüpraş 14. sırada, elektrik dağıtımcısı olan kamu şirketi Türkiye Elektrik İletim AŞ 15. sırada, petrol arama ve üretimi alanında faaliyet gösteren kamu şirketi TPAO 16. sırada yer bulabildi.
İlk 20 şirketin 11'i banka, 3'ü enerji, 2'si telekomünikasyon, 2'si madencilik şirketinden olurken, 1 sigara ve 1 havalimanı işletme şirketinden oluştu.
Gelir İdaresi tarafında yayınlanan listede, ilk 10 şirketten 4'ü, ilk 20 şirketten ise 9'u kamu şirketlerinden oluştu.

1 milyarlık 5 şirket

2011 gelirlerinin tahakkuk ettiği 2012 listesinde 1 milyar TL'nin üzerinde Kurumlar Vergisi tahakkuk eden sadece Merkez Bankası bulunurken, bu yıl ilk 5 sıranın tamamı 1 milyar TL'nin üzerinde tahakkukla karşılaştı.
Liste, sıralama bakımından geçen yıl ile karşılaştırıldığında çarpıcı bazı sonuçlar doğdu. Geçen yıl lider olan Merkez Bankası 7. sıraya düştü. 2 ve 3. Sırada bulunan telekomünikasyon şirketleri (Turkcell ve Türk Telekom) bankalar tarafından geçilerek 8. Ve 10. sıraya gerilediler.
Geçen yılın 17. Sıradaki şirketi Erdemir 55. sıraya gerileyerek en büyük sıralama düşüşlerinden birini yaşadı. İlk 10 içinde sıralama değişti ama 9 şirket bir önceki yılla aynı şirketlerden oluştu. Geçen yıl 10. sırada bulunan TÜPRAŞ, ilk 10'dan düşerek 14. Sıraya gerilerken, Akbank 14. sıradan 3. sıraya geldi.
Listenin yayınlanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergi rekortmenlerimiz devlete olan mükellefiyetlerini samimiyetle yerine getirmişlerdir. Gelirini doğru beyan eden, vergisini ödeyenler ve bu listelerde yer alan mükellefler bizim gerçek kahramanlarımızdır. Kurumlar vergisi rekortmenler listesi, bizim için bir onur tablosudur. Bu nedenle vergi rekortmenlerimizi canı gönülden kutluyorum" görüşünü vurguladı.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 27.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM