BASINDAN YAZILAR
Banka Ücretlerine Meclis Ayarı! - MuhasebeTR

Banka Ücretlerine Meclis Ayarı!

 Meclis, tüketiciden 64 kalemden masraf alan bankalara 13 maddelik yaptırım listesi hazırladı. Vatandaşı istismar eden banka teşhir edilecek, vadesiz hesaptan işletim ücreti alınmayacak, kart aidatı bir kez ödenecek
Sabah Gazetesi’nden Evrin Güvendik’in haberine göre, Kredi kartı aidatı başta olmak üzere bankaların vatandaştan aldığı ücretleri mercek altına alan Meclis Bankacılık Alt Komisyonu raporunu tamamladı. Önümüzdeki günlerde Meclis Dilekçe Komisyonu'nda görüşülerek karara bağlanacak olan raporda, bankalar için 13 maddelik yaptırım listesi çıkarıldı. Raporda bankaların tüketiciden aldığı 64 kalem masraf hakkında da bilgi verildi.

TEŞHİR EDİLE CEK
Komisyonun raporunda tüketicilerin korunması konusu öncelikli gündem maddesi oldu. Bankaların ilgili mevzuatlara uymasını sağlamak için düzenleyici idari işlem yapılması yaptırımlar arasında öne çıktı. Tüketiciyi istismar eden finansal kuruluşlara teşhir uyarısı yapılacak. İkinci ihlalde kitle iletişim araçları ve bakanlığın internet sitesinden teşhir yapılacak. Mevzuatı ihlal eden kuruluşlara caydırıcı ve en üst sınırdan idari ceza verilecek. Bankaların tüketicilerden edindikleri faiz dışı kazancın tutar ve oranlarının belirlenmesi de komisyonun yakın takibinde. Piyasada aksaklık yaratacak şekilde ortak hareket edip etmedikleri konusunda soruşturma yürütülecek. Yaptırımlar arasında vadesiz mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti alınmasının önlenmesi de bulunuyor. Ayrıca kredi kartı aidatları bir defaya mahsus olarak alınacak. Dosya masraflarında olağandışı para alınması önlenecek.

GELİRE GÖRE KART
Komisyon, tüketicinin bankacılık hizmetleriyle ilgili bilgilendirilmesini istedi. Bu amaçla finansal kuruluşlarla sektörel bilgilendirme toplantıları yapılması söz konusu olacak. Mevzuatta belirlenen yükümlülüklere aykırı hareket eden bankalar denetlenerek yaptırım uygulanacak. Okullarda finansal okuryazarlık dersi verilmesi, kitle iletişim araçlarında bu konuda yayın yapılması da öne çıkan maddeler oldu. BDDK tarafından standart ücret tarifesi ve takvimi oluşturulacak. Kredi kartı verilirken ve limit belirlenirken tüketicinin ekonomik-sosyal durumu, aylık ortalama geliri esas alınacak.

KREDİ KARTI SAYISI 53.7 MİLYON
Tüketiciyi Koruma Dernekleri'nin rakamlarına göre, Türkiye'de 53 milyon 728 bin kredi kartı, 90 milyon 418 bin da banka kartı bulunuyor. Bunlardan ortalama 50 lira ücret aldığı düşünüldüğünde yalnızca kart aidatı ve hesap işletim ücretlerinden 8 milyar liralık kaynak ortaya çıkıyor. Raporda tüketiciden 31 değil 64 kalemden masraf alındığı da kaydedildi.

FAİZ GELİRLERİNİN DÖRTTE BİRİ
Komisyonun raporunda, bankaların tüketicilerden aldığı ücret, komisyon ve benzeri faiz dışı gelirlerin faiz gelirlerinin dörtte birine yaklaştığı vurgulandı. Raporda "Faiz dışı gelirler sürekli yükselme trendinde. 2008'den 2011'e kadar yaklaşık yüzde 50'lik bir artış gözlendi. Bu yükseliş birçok bankanın giderlerini tamamıyla karşılamaktadır" tespitine yer verildi.

(Kaynak: Ekonomi Ekibi | 24.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM