Çalışanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda yeniden adımlar atılmaya başlandı. Daha önce rafa kaldırılan kıdem tazminatındaki fon uygulaması bu kere pilot uygulamayla yeniden gündeme getirildi. Taşeron şirketlerde çalışanların da kıdem tazminatı hakkından tam olarak yararlanabilmesi için, bireysel kıdem hesabı sistemine geçilmesi öngörülüyor. Bireysel kıdem hesabı sistemi, işçi ve işveren örgütlerine detayları aktarılan uygulama denenecek, başarılı olursa tüm çalışanlara yaygınlaştırılacak.
Bu konuda hükümet kararlı görünüyor. Sayın Bakan da bireysel kıdem hesabı sistemine geçileceğini açıkca ifade etti. Bu, hükümetin bu konuda çok kararlı olduğunu gösteriyor. Ancak sendikalar buna karşı çıkıyor. İşçinin mağdur edileceğini düşünüyor. Eğer ülkemiz gerçeğine bakacak olursak iş mahkemelerinde belki de onbinlerce, yüzbinlerce tazminatla ilgili davalar var. Sorunlar büyük, işçi mağdur ediliyor. Fon uygulaması seçilince bu mağduriyetler kat kat büyüyecektir.
Fon uygulamasında işçinin maaşından kesilen primler kıdem tazminatı fonunda işçi adına bir hesapta toplanıyor. Yani işverenin ödemesi gereken bir tazminatın yarısını işçi kendi cebinden ödemiş oluyor.
Bir işçiye ödeme yapılabilmesi için fona en az 10 yıl boyunca prim yatırılması şartı söz konusu. Yani 3 yıl çalışıp işten atılan bir işçi kıdem tazminatını alamıyor.Alması için 7 yıl, derhal iş bulup kesintisiz çalışması gerekir.
İş güvenliği eskiye oranla daha azalacak, işten çıkarmalar artacaktır. İşveren işten çıkardığı işçinin kıdem tazminatını kendisi vermeyecek, işçi fondan alacağı için işçi daha kolayca işten atılabilecektir. Bu da işsizler ordusuna binlerce, onbinlerce yeni katılımlar sağlayacaktır.
Daha önceki yazılarımda da yazmıştım .İstihdam yaratmak için devletimizin alması gereken önemli tedbirler var. Bunların olması lazım.
Bunlar neler olmalı?
a) İnsanlara meslek edindirmek
b) Prim oranlarını düşürmek
Bu çok mu zor, hiç de zor değil. Böyle bir uygulamayla hem istihdam artırılacak hem de iş barışı sağlanacaktır.
Kıdemde fonlar emekçileri mağdur edecek iş barışını da zedeleyecektir. Toplumlarda mağduriyetler oldukça toplumsal barış da sağlanamaz.
Umarım yetkililer kıdem tazminatında fon uygulamasından derhal vazgeçer.
Saygılarımla
(Kaynak: Yenigün | 24.05.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.