BASINDAN YAZILAR
Tazminatımı Nasıl Alabilirim? / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Tazminatımı Nasıl Alabilirim? / Lütfi Köksal

Caner H.

 

12.05.1975 doğumluyum. 01.10.1997 tarihli Sigorta girişim ve 5.446 günüm var. Şu anki iş yerimde 17 aydır çalışıyorum. Kendi isteğimle ayrıldığımda tazminat alabilir miyim, tazminatımı şirketten mi, Sigorta’dan mı alacağım, şirket sıkıntı çıkarır mı, tazminat almamın emekliliğimde olumsuz bir etkisi olur mu, tazminatımın miktarı ne olur?

 

CEVAP: 1475 sayılı eski İş Kanununun 14. maddesinin 5. bendine göre; 506 Sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81’inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden, basın iş yerleri hariç, diğer iş yerlerinde yürürlükte olan 3.129,25 TL kıdem tazminatı tavanını aşmamak kaydı ile tazminat ödemesi yapılır.

1475 sayılı eski İş Kanunu’nun yürürlükte kalan tek maddesi olan 14’üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanların 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 günü tamamlamaları şartıyla, en son çalıştıkları iş yerinde en az bir tam yıl çalışmış olmak diğer şartıyla işlerinden kendileri ayrılarak kıdem tazminatı alma hakları var. Bunun için ilgili SGK Müdürlüğü’ne başvurup “kıdem tazminatı alabilir” yazısı alıp işverenliğine sunup istifa ederek, kıdem tazminatınızı alıp ayrılabilirsiniz. Kıdem tazminatınızı alır, fakat ihbar tazminatı ve işsizlik ödeneği alamazsınız. 854 sayılı Deniz İş ve 5953 sayılı Basın İş Kanununa tabi olanlar bu haktan yararlanamazlar.

15 yılınız ve 3.600 gününüz mevcut olduğu için, ilgili SGK Müdürlüğü’nden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısı ekte olmak üzere bir dilekçe ile işverene sunarsınız. İşveren zorluk çıkarırsa, “kıdem tazminatı alabilir” yazısını noter kanalıyla gönderirsiniz. Tazminatı işveren öder, Sigorta ödemez. Tazminat almanın emekliliğe bir etkisi olmaz.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 24.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM