Yerli sağlık projeleri için harekete geçiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ilaç, aşı, biyomalzeme, tıbbi tanı kiti ve medikal ekipmanlarının yerli olarak geliştirilmesi için önemli bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Ergün, bu çerçevede yerli sağlık projeleri için yapılacak çalışmaların öncelikle 27 Mayıs’ta yapılacak ‘Medikal Biyoteknoloji Konferansı’nda masaya yatırılacağını söyledi.
Medikal Biyoteknoloji’nin kapsadığı ilaç, aşı, biyomalzeme, biyomedikal ekipman ve tıbbi tanı kiti alanlarında yapılabilecek çalışmalarla ilgili özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruşları temsilcilerinden 1200’den fazla hedef önerisi toplandı. Yapılan değerlendirmelerde belirlenen 38 hedef Medikal Biyoteknoloji Delfi Anketi’nde yer aldı. Ankete katılan binin üzerinde uzman hedefleri yapılabilirlik ve önem düzeyleri açısından analiz etti. Anket sonuçlarına göre, üniversiteler, özel sektör, STK ve kamu kurumu temsilcilerinden oluşan gruplarla teknoloji yol haritaları oluşturuldu.
Sağlık alanında her yıl ithal ürünlere milyar liralar harcanıyor. 2011 yılında yurtdışından 5 milyar liralık ilaç alındı. Aynı yıl biyomedikal ekipman için ödenen para ise 1.7 milyar lira oldu. Buna karşılık ihracat rakamlarının çok düşük olduğu sağlık alanında yerli projelerle birlikte katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi planlanıyor.
Strateji belgesi hazır
Ergün, ilaç sektöründe strateji belgesi çalışmalarının tamamlandığını da dile getirerek, yakında Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunulacağını bildirdi. Türkiye ’deki ilaç sektörünün toplam büyüklüğünün 11-12 milyar dolar olduğunu ifade eden Ergün, bu sektörde 700 milyon dolarlık ihracata karşılık, 5 milyar dolarlık ithalat yapıldığını söyledi. Bakan Ergün, “İlaç sektörü cari açığın en yüksek olduğu alanlardan biri ve bu pazar Ar-Ge’ye, inovasyona ve yüksek katma değere en uygun alanlardan biri. Strateji belgemizle Türkiye’yi ilaç araştırmalarında, yeni molekül geliştirilmesi ve yeni ilaçların yapılmasında önemli merkezlerden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
(Kaynak: Radikal | 24.05.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.