Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ücret ve komisyonlarda BDDK’nın tavanı belirleyeceğini belirtirken, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bu konuda BDDK’nın herhangi bir sınırlama veya indirim yetkisinin olmadığını açıkladı.
ANKARA - Geçtiğimiz günlerde faiz dışı ücretlerin belirlenmesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BBDK) tavan fiyat tarifesi için yetki verileceğini açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya BDDK Başkanı'ndan yanıt geldi. BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kendilerine yöneltilen eleştirilere yönelik bazı hatırlatmalarda bulunmak istediğini belirterek, bankaların hizmetlerinden aldığı faiz ve ücretler konusunda BDDK'nın herhangi bir sınırlama ya da indirim yetkisinin olmadığını belirterek, kurum olarak fiyatlara ve miktarlara yönelik sınırlamaların arzu edilen sonuçları doğurmayacağı görüşünde olduklarını söyledi.
Hükümde yetki bulunmuyor
TEB ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği'nin (FODER) düzenlediği ve katılımın çok yüksek olduğu Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi'nde konuşan Öztekin, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun, kendi alanlarıyla ilgili olarak temel hukuk metni konumunda olduğuna işaret ederek, "Bu Kanunun 144.maddesi faiz oranları konusunda yetkili Kurumları açıkça belirlemektedir. Bu hükümde BDDK'ya verilmiş bir yetki bulunmamaktadır" dedi. BDDK olarak, Kanunun çizdiği sınırlar dahilinde, finansal tüketicinin korunmasına yönelik işlemler kapsamında, geçen günlerde, BDDK'nın talimatı ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından "Hakem Heyeti Tebliği" ve "Sözleşmeler Tebliği" yayınlandığını hatırlatan Öztekin, bunun banka ile müşteri arasındaki muhtemel ihtilafları önleme konusunda önemli yenilikler içerdiğini kaydetti.
Mukim Öztekin, konuya yönelik olarak "Ancak diğer yandan kamuoyundatartışılan tüketicilere yönelik sorunları da görmezlikten gelmemiz söz konusu olamaz. Ancak piyasa kurallarının hakim olması arzusunu taşıyorsak, mevcut sorunlara olabildiğince piyasa denetimi ve rekabeti artırıcı uygulamalar çerçevesinde çözüm bulma arayışını
taşımamız gerekiyor" dedi.
Tüketici aleyhine uygulamalara yaptırım
Öztekin, tebliğler ve BDDK'nın aldığı kararlar kapsamında bankaların, bireysel müşterilerin alacakları ürün ve hizmetler için önceden açıkça ve doğru şekilde bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, "Söz konusu düzenlemelere riayet edilip edilmediği, Kurumumuz tarafından etkin bir şekilde denetlenerek, tüketici aleyhine uygulamaların sürdürülmesi halinde, gerekli yaptırımlar da uygulanacaktır" diye konuştu. Vatandaşların finansal sisteme girişinin, son yıllarda yoğunlaştığını, bu kapsamda 2002 yılı sonunda 15.5 milyon adet olan kredi kartı sayısının, 2013 Nisan ayı itibarıyla 56 milyonu geçtiğine işaret eden Öztekin, "Bu demektir ki, 10 yıl gibi bir sürede kredi kartı sayısı 4 kata yakın artmıştır. Yine 2002 yılı itibarıyla kredilerin milli gelire oranı 10.5 olurken, 2012 sonunda bu oran yüzde 53'e ulaşmıştır" dedi.
Civil: Finansal okuryazarlık 2023 hedefleri için önemli
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, finansal okuryazarlığın ve tasarrufun, gündemin önemli maddelerinden biri olduğunu belirterek, finansal okuryazarlık seferberliğinin, 2023 hedeflerine ulaşmak için son derece önemli olduğuna inandıklarını söyledi. Civil, banka olarak, Türkiye'de finansal okuryazarlık seviyesini daha
yukarıya çekmek, kamu kesimi, özel sektör, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı bu geniş kapsamlı seferberlikte olmak istedikleri için TEB Aile Ekonomisi Projesi'ni başlattıklarını ve şubelerinde yeni ekranlar geliştirdiklerini ve bu ekranlar sayesinde ailelerin, aile gider- gelir bilgilerinin takip edilebilmelerine, kendi aile bütçelerini oluşturabilmelerine ve gelecekle ilgili bütçeleri yapmalarına imkan sağladıklarını aktardı. Yaptıkları çalışmalarla toplumda bankacılık enstrümanlarının bilinçsizce kullanımının önüne geçilmesini, finansal okuryazarlığı arttırarak bankaların doğru ve sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Civil, "Yarın daha güçlü ve daha sağlıklı bir Türkiye ekonomisine katkı sağlamak da hedeflerimiz arasında" şeklinde konuştu.
SPK, 5 farklı sukuk daha çıkaracak
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, uluslararası alanda mevcut olan beş farklı sukuk türünü bu hafta karara bağlayacaklarını ve mevzuatlaştıracaklarını söyledi. Ertaş, "Yeni enstrümanlarımız olacak. Şuanda tek bir sukuk türü varken, uluslararası alanda mevcut olan beş ayrı sukuk türünü bu hafta karara bağlayacağız ve
mevzuatlaştıracağız. Aynı zamanda gayrimenkul finansmanına yönelik olarak yeni düzenlemelerimiz var" dedi. Ertaş daha önce, bu konuyla ilgili tebliği kamuoyu ile tartıştıklarını ve teknik ekibin de son halini verdiğini belirterek, bu hafta da karara bağlayıp Resmi Gazete'ye göndereceklerini söyledi.
SERMAYE İNDİRİM TALEPLERİNİ DEĞERLENDİRİYORUZ
Ertaş, aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketlerine getirilen sermaye şartları ile ilgili gelen indirim talepleriyle ilgili olarak, "Gelen bütün görüşleri değerlendiriyoruz. Tek tek bakıyoruz. Resmi Gazete'de yayınlanınca göreceksiniz. Bunun geri adım atma gibi algılanması yanlış olur. Düzenlemelerimizin özünde uluslararası normlar var. Geldiğimiz noktaya kurumsal alt yapının da hazır olması lazım" dedi. Ertaş, "aracı kurumlar" taslağına son şeklinin verilmekte olduğunu, Haziran sonunda da tamamlanacağını açıkladı.
ARACILAR 1 DAİRE FİYATINA YÖNETİLEMEZ
Türkiye'nin sınıf atladığını belirten Ertaş, "Neden bunu söylüyoruz? Bir gecede 22 milyar Euro+KDV+inşaat maliyeti olan, bir gecede 25 milyar dolarlık nükleer santral ihaleleri yapan bir ülke... Siz eğer, aracılık sektörünü 1 apartman dairesi alamayacağınız paralarla yönetmeye kalkarsanız bunun altından kalkamazsınız. Bunun teknik altyapısı lazım. Nitelikli eleman lazım" dedi.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 23.05.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.