Evlerinde kaçak yabancı işçi çalıştıranlar, geçici süreli çıkarılan f ile yabancının Türkiye’de kaçak olarak kaldığı her gün için ceza ödeyip, çalışma izni alabiliyordu ama af süresi bittiğinden, şimdi kaçak çalıştırmaya devam ediyorlar… Bir af hem prim hem vergi-ceza gelirlerini arttırır…
Ali Bey, hali hazırdaki uygulamaya göre kaçak durumda olan yabancılara vize aşımı sebebiyle idari para cezalarını ödeseler bile ikamet izni verilemiyor. Oysa, geçen sene İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak, Türkiye’ye hukuka uygun yollardan girmiş, Türkiye’de bulundukları müddet zarfında herhangi bir suça karışmamış ve 28 Mayıs 2012 tarihinden önce vize/ikamet ihlali yapan yabancı uyruklu kişilere, cezalarını ödedikleri takdirde (6 aylık) oturma izni alabilmeleri için 15 Ağustos 2012 tarihine kadar bir imkan tanımıştı. Hatta o tarihte bu AF olarak nitelendirilmişti.
Kaçak istihdamın önüne geçmek için yapılan bu düzenlemeden biz de yararlanmıştık. Zira; o tarihte yanımızda çalışan ve kaçak durumda bulunan yabancı uyruklu çalışanımıza bu şekilde çalışma izni alabilmiştik. Ancak; bilahare bu çalışanın yanımızdan ayrılması sebebiyle yeni bir bakıcı arayışına girdik. Hukuka uygun davranmak için kaçak durumda olmayan bir yabancıyı çok aradık. Ancak; böyle birini bulmak neredeyse imkansız. Mecburen yine kaçak bir kadın bulduk. Ancak; kaçak durumda bir çalışana sahip olmak ve bu kişiye çocuk emanet etmek takdir edersiniz ki çok zor. Zira; her an yakalanma riski ile karşı karşıya olduğu gibi, yanında çocuğumuz varken yakalanma ihtimali de uykularımızı kaçırıyor.
Hukuka uygun davranmak için yeniden istisnai bir düzenleme yapılmasını bekleyen benim gibi çok kişi var. Zira; geçen sene çıkan düzenlemeyi çoğu kişi duymadığı için yararlanamamış bile. Bunun toplumsal bir ihtiyaç olduğunu gözönünde bulundurarak bu konuyu gündeme getirmenizi rica ederim. İsmi Saklı
Gerçekten de, ülkemizde yabancı kadın-erkek kaçak çalışma sayısı 1 milyonun üzerinde tahmin ediliyor. Fakat, SGK’ya bildirilen yabancı çalışan sayısı, bu sayının yanına bile yaklaşamamış durumda. Bunda en büyük etken de yabancıların ülkemizde kalış süresi 90 gün olarak belirlenmiş durumda. Yani, 90 günlük turist vizesi ile ülkemize gelen yabancı, 90 günün sonunda 90 gün yurtdışında kalıp sonra tekrar 90 gün daha ülkemize gelebiliyor. Bu kısa vize süresi sebebiyle, Türkiye’de iş bulmuş yabancı, 90 günün sonunda ülkemizden ayrılmıyor. Yani, vizesiz olarak kalmaya devam ediyor.
***AF İLE PARA CEZASI ÖDEYENE İKAMET ÇIKMIŞTI
Yabancı kaçak (vizesiz) olarak ülkemizde kalanlar için 6 ay süreli af çıkarılmış ve vize süresi geçen her gün için 20 lira gibi ceza ödetip, kalma süreleri uzatılıp, ikamet verilmişti. Bu afdan yararlananlar, hem ceza ödemişler hem de çalışanlarını SGK’lı yapıp, SGK’ya prim ödemeye başlamışlardı. Şimdi de benzer şekilde ikamet tezkeresi için bir af çıkarılmalı bu hem devletin kasasına ceza ve prim ödemesi olarak gelir demek, hem de bunları çalıştıranlara yasalara uyma hakkı tanımak demektir.
Türk vatandaşlığından çıkanın hakları
10 yıl boyunca Jandarma Genel Komutanlığı’nda Uzman Jandarma olarak çalıştım ve kendi isteğim ile istifa ettim ve Almanya’da yaşamaya başladım. Yakında da Alman vatandaşlığına geçeceğim. 10 yıl boyunca emekli sandığı tarafından maaşımdan kesilen kesintileri nasıl alabilirim herhangi bir yolu var mı? Ya da eğer hiç bir yolu yoksa Almanya’da devam eden sigortama aktarabilir miyim? Serkan Solak
Serkan bey, Alman vatandaşı olurken, Türk vatandaşlığından çıkıp çıkmayacağınızı yazmamışsınız. 5434 sayılı Kanun gereğince hizmetiniz (fiili hizmet zammı süresi dahil) 10 yıldan az olsaydı primlerinizi iade alabilirdiniz ama 10 yılı geçtiği için bu hakkınız yok. Ancak, yine aynı Kanun gereğince Türk vatandaşı olmayanın Emekli Sandığından emekli olma ve aylık alma hakkı da yok. (SSK veya Bağ-Kur’da var). Bu sebeple size tavsiyem Türk vatandaşlığından (izin alarak) çıkacaksanız, çıkmadan Türkiye’ye gelin birkaç gün SSK’lı çalışın sonra vatandaşlıktan çıkın. Sonra da ilerde SSK’ya yurtdışı borçlanması yaparak (mahkeme gerekir) SSK’dan emekli olma hakkı yaratın.
(Kaynak: Alitezel.com | 22.05.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.