BASINDAN YAZILAR
Memurun Hizmet Birleştirmesi / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Memurun Hizmet Birleştirmesi / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben uzman çavuş olarak görev yapıyorum. Bizim uzman çavuş camiasında şöyle bir durum var; uzman çavuş olmadan SGK girişi ve 4/a primi olan uzman çavuşlar Emekli Sandığı'na yazı yazıp hizmet birleştirmesi yaptırıyorlar. Bu şekilde hizmet birleştirmesi yapmanın bir faydası var mı yoksa emekli olurken sistem zaten bunları hesaba katıyor mu? Uzman Ç.

Cevap: Değerli okurum, emeklilik dilekçesi verdiğinizde hizmet birleştirmesi zaten SGK tarafından yapılır. Yani bunun için ayrıca başvurmanıza gerek yok. Ancak bazı durumlarda memurlar için emeklilik öncesinde hizmet birleştirmesi avantaj sağlayabiliyor. 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olan memurlarda hizmet birleştirmesi, emeklilik keseneğine esas aylık hesabını etkilemektedir. Yine üst görevlere atanmada aranan hizmet şartlarının sağlanmasında özel sektör çalışmaları da dikkate alınır. Bu tür avantajlar sebebiyle pek çok kamu çalışanı emekliliğini beklemeden hizmet birleştirmesi talep edebiliyor.

İstifa edene tazminat ödenmez

Soru: Sadettin Bey, ben bir şirkette çalışarak engelli statüsüyle emekli oldum. Emekli olalı 10 sene oldu ve hiç boşluk vermeden aynı şirkete devam ettim. Şimdi kendim işten ayrılmak istersem tazminat alabilir miyim? Cuma Ö.

Cevap: Değerli okurum, emeklilik sonrası çalışmalarınıza dair tazminatınızı alabilmeniz için işveren tarafından çıkarılmanız ya da haklı bir sebeple istifa etmeniz gerekir. Bu iki şart dışında işten ayrılırsanız tazminat alamazsınız. Ayrıca emekli olmadan önceki çalışmalarınızın karşılığı olan tazminatı alıp almadığınızı belirtmemişsiniz. Eğer emeklilik öncesi tazminatınızı almadıysanız, şu an kendiniz işten ayrılsanız dahi bu döneme ait tazminatınızı alabilirsiniz. Fakat emeklilik sonrası tazminatınızı alabilmeniz için bahsettiğimiz iki şarttan birisinin bulunması gerekir.

Prim kesintisiyle emekli olursunuz

Soru: Sadettin Bey, ben 1958 doğumlu tarım Bağ-Kur'luyum.1994'ten 2003 yılına kadar tütün ektim ama prim kesintim yok. Ancak tütün sattığım belgeler elimde mevcut. Hatta faturalar da elimde. Ben geriye dönük prim borcumu ödeyebilir miyim? Bayan olmam ve ev reisi olmamam sorun olur mu? Fidan D.

Cevap: Fidan Hanım, bayan olmanız veya ev reisi olmamanız geriye dönük tescilinize engel değil. Zira geçen yıl yapılan düzenleme ile bayanlar için ev reisliği şartı geriye dönük olarak kaldırıldı. Tütün satışı yapmışsanız 1994/Nisan itibariyle prim kesintisi de yapılmış olmalıdır. Bu belgelerle birlikte bulunduğunuz ildeki SGK müdürlüğüne başvurursanız kesintilerinizin SGK hesabına geçip geçmediği araştırılır. Primler SGK hesabına geçmişse geriye dönük hizmet kazanabilirsiniz. Eğer prim kesintisi yapıldığı halde SGK hesabına geçmemişse dava açmanız gerekir. Toplamda 15 yıllık prim gününüzü doldurduğunuzda 56 yaşınızı tamamlayacağınız 2014 yılında emekli olabilirsiniz.

İadeli taahhütlü gönderin

Soru: Sadettin Bey, iş güvenliği uzmanımızla sözleşme yaptık fakat Çalışma Bakanlığı'nın sistemindeki sorun sebebiyle elektronik ortamda bildirim yapamıyoruz. Bu konuda ne yapmamız gerekir? Erdem S.

Cevap: Erdem Bey, iadeli taahhütlü posta yoluyla bildiriminizi yapabilirsiniz. Hukuki açıdan bu bildirim sizi sorumluluktan kurtarır. Sistemdeki sorun giderildiğinde de elektronik ortamda ayrıca yaparsınız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM