Merkez Bankası faiz oranlarını yarım puan daha aşağı çekti. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizi yüzde 5'ten yüzde 4.5'e, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 4'ten yüzde 3.5'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 7'den yüzde 6.5'e indirildi.
Merkez Bankası'nın aldığı kararlar faiz oranlarını indirmekle sınırlı değil. Merkez, yabancı para yükümlülüklerin üç yıla kadar vadeli olanlarının zorunlu karşılık oranlarını, katılma hesapları dışında yarım puan artırdı.
Yabancı para zorunlu karşılık oranının artırılmasıyla piyasadan yaklaşık 1 milyar dolar likidite çekileceği ve mevcut durumda yüzde 11.5 düzeyinde bulunan karşılık oranının yüzde 11.9'a çıkacağı belirtildi.
Rezerv opsiyonu katsayısı da ilk dilim hariç 0.1 puan artırıldı. Merkez Bankası, ROK'la ilgili bilgi verirken, bankaların TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden oluşturulması olanağını istikrarlı bir şekilde kullandıklarını, yararlanma oranının yüzde 84.1 (50.5/60) düzeyinde bulunduğunu bildirdi. Mevcut olanak çerçevesinde TL zorunlu karşılıklar için 30.9 milyar dolar değerinde döviz tutulduğu, yapılan son değişikliğin ardından olanağın aynı oranda kullanılması halinde Merkez Bankası döviz rezervlerinde yaklaşık 800 milyon dolarlık artış beklendiği vurgulandı.
Atılan adımlar bunlar… Faiz oranları aşağı çekildi, yabancı para zorunlu karşılıkları artırıldı, rezerv opsiyonu katsayısında da artışa gidildi. Peki bu kararlar hangi gerekçeyle alındı? Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamaya dönelim:
"Yakın dönemde sermaye girişleri gücünü korurken, kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmektedir. Kurul, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının, diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda, kısa vadeli faizlerde indirime gidilirken zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyonu katsayıları aracılığıyla ölçülü bir sıkılaştırılma yapılması uygun bulunmuştur."
Nerede durur?
Ekonomi çevrelerinde şimdi yoğun olarak faiz indiriminin nerede duracağı sorusu soruluyor. Bu soru bile tek başına, indirimde henüz sona gelinmediğini, beklentinin indirimin devam edeceği yönünde olduğunu gösteriyor.
Hem "Faiz yüzde 2'ye inebilir, inmeli" diyen ve bu konuda ülke örneği bile veren siyasetçilerimiz olduktan sonra, bu faiz öyle anlaşılıyor ki daha çok konuşulur ve aşağı çekilir.
Faiz biraz daha aşağı indirilir indirilmesine de, orada uzun süre kalabilir mi, işte o tartışılır.
Ya tasarruf sahiplerini durumu
Merkez Bankası borç verme faiz oranını aşağı çektikçe, bankalara da faizi indirme olanağı tanımış oluyor. Merkez'in çizdiği tavan oran, yüzde 6.5 düzeyinde. Zaten uzunca bir süredir reel anlamda negatif seyretmekte olan faiz, belli ki son iki faiz indiriminden sonra daha da negatif hale geldi. Tabii ki bunda gerçekleşecek enflasyon da önemli; ama geride kalan dönemler bir gösterge ve reel faiz uzun süredir negatif. Yakın dönemde de pozitif reel faiz görülmesi söz konusu olmayacak.
Hem Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da "Negatif reel faize alışmalıyız" demedi mi… İyi de ne kadar negatif reel faiz; yüzde 1 mi, 2 mi, yoksa daha yüksek bir oran mı?
Tuhaf bir denge arayışındayız…
Bir yandan faizler düşsün, işler açılsın, diyoruz.
Bunun için faizi düşürüyor, ama aynı gün döviz hesaplarının zorunlu karşılığını artırıyoruz ve piyasadan 1 milyar dolar likidite çekiyoruz.
Faizler düşünce mevcut durumda bile negatif olan reel faizin daha da negatif hale gelmesine yol açmış oluyoruz.
Mevduatın bu faizle öyle çok fazla artmayacağını peşinen kabulleniyor, bir bakıma bankaların elinde krediye dönüştürecek fazla kaynak kalmayacağını itiraf ediyoruz.
Ne denir ki; haydı hayırlısı!
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 17.05.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.