BASINDAN YAZILAR
Yasal Doğum İzin Süresi Yetersiz - MuhasebeTR

Yasal Doğum İzin Süresi Yetersiz

 Pwc İnsan Kaynakları ve Yenibiris.com'un yaptığı araştırma, doğum yapan kadın çalışanların yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi. Araştırmaya göre doğum için verilen izinler ve özlük hakları yetersiz...

 

PwC İnsan Kaynakları Danışmanlığı ile Yenibiris.com’un ‘Çalışma Hayatında Annelik’ araştırmasına göre kadın çalışanların yüzde 50’den fazlası doğum sonrasında 5- 6 ay süreyle ücretsiz izin kullanmayı tercih ediyor. Yüzde 15’i ise yasal olarak belirlenmiş 6 aylık maksimum sürenin yetersiz olduğunu ve bebek 1 yaşına gelene kadar ücretsiz izin alınması gerektiğini düşünüyor. ‘Çalışma Hayatında Annelik’ anketini cevaplayan kadın çalışanların yüzde 82’sini çocuk sahibi olan veya çocuk bekleyen anneler oluşturdu. 

İZİN SÜRESİ YETERSİZ 

PwC İnsan Kaynakları Danışmanlığı tarafından hazırlanan rapora göre kadın çalışanların yüzde 50’den fazlası doğum sonrasında 5-6 ay süreyle ücretsiz izin kullanmayı tercih ediyor. Yaklaşık yüzde 15’i ise yasal olarak belirlenmiş 6 aylık maksimum sürenin yetersiz olduğu ve bebek en azından 1 yaşına gelen kadar ücretsiz izin alınması gerektiği görüşünde. Kurumların 5 senelik uygulamalarına bakıldığında, ücretsiz izin kullanım süresinin çalışanların beklentileri doğrultusunda şekillenmediği belirleniyor. Kurumların yüzde 37’si çalışanlarının genelde ücretsiz izin kullanmadığını belirtiyor. 

GÜNDE 1,5 SAAT SÜT İZNİ OLMALI 

Doğum sonrası süt iznini her gün 1,5 saat veya hafta içi bir tam gün şeklinde kullanmak istediğini belirten kadın çalışanların oranı yüzde 60 civarında olurken, özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde, süt iznini toplu kullanmayı tercih eden çalışan oranının arttığı görülüyor. 

DOĞUM SONRASI İŞ YERİ İLE PROBLEMLERLE KARŞILAŞILIYOR

Kadın çalışanların yaklaşık yüzde 40’ı doğum öncesi veya sonrası işyerinde herhangi bir problemle karşılaşmadığını belirtiyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 60’ı ise izin kullanımı, annelikle yan yana yürütülmesi zor olan farklı görevlere atanma, doğum sonrası bir alt pozisyonda işe başlatılma gibi destekleyici olmayan uygulamalar başta olmak üzere, farklı problemlerle karşılaştığını dile getiriyor. Özellikle katılımcıların yüzde 13’ü, hamile olunan dönemde ya da işe başlama döneminde iş akdinin feshedildiğini vurguluyor. Kurumların tamamına yakını, gebelikte sağlık problemleri ile karşılaşılması durumuna özel bir izin politikası tanımlamadığını savunuyor. 

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI YOK 

Ankete katılan kurumların yaklaşık yarısının özel sağlık sigortası uygulamadığı gözleniyor. Özel sağlık sigortası uygulayan kurumlar ise büyük ölçüde limitli doğum teminatı imkânı sunuyor. Doğum teminatı limiti tutarlarına bakıldığında, yabancı sermayeli şirketlerin, diğer şirketlere göre daha yukarıda kaldığı ortaya çıkıyor. 

ÇOCUK SAHİBİ OLMA İKİNCİ PLANDA 

Ankete katılan kadın çalışanların yaklaşık yüzde 70’i “Kariyerimde ilerleme adına çocuk sahibi olmayı ikinci planda tutabilirim.” ifadesine olumsuz cevap veriyor. Bununla birlikte, “Finansal ihtiyaçlardan dolayı çalışmak durumunda olmasaydım ailemle ve çocuğumla vakit geçirmeyi tercih ederdim” diyen kadın çalışanların oranı da yüzde 70’ler seviyesinde. Bu sonuçlara göre, ankete katılan kadınların kariyer odaklı olmaktan çok, aile ve çocuk odaklı olmaya yakın durdukları görülüyor.

Çocuk sahibi olmayan kadınların, “Kariyerimde ilerleme adına çocuk sahibi olmayı ikinci planda tutabilirim” ifadesine, çocuk sahibi kadınlara oranla daha olumlu ve kariyer odaklı cevaplar verdiği anlaşılıyor.

BAZI İŞ YERLERİNDE KADIN YÖNETİCİ YOK 

Üst Düzey Yönetici seviyesinde en az 1 kadın çalışanı olan kurumların oranı yüzde 70. Diğer bir ifadeyle, kurumların yaklaşık yüzde 30’unda üst düzey yönetici seviyesinde kadın çalışan bulunmuyor.
Kadın çalışanların toplam çalışanlar içerisindeki oranı yaklaşık yüzde 33 olarak görünüyor. Bu oranın ilk 5 büyükşehirde faaliyet gösteren ve yabancı sermayeli kurumlarda arttığı belirleniyor. Seviye bazında bakıldığında, yüzde 33 değeri üst düzey yönetim seviyesinde bir miktar düşüyor. Fonksiyonlar arasındaki farklar incelendiğinde ise, kadın çalışanların oranı, özellikle Destek Fonksiyonlarında artış gösterirken, Satış ve Üretim fonksiyonlarında azalıyor.
Son bir yıl içerisinde toplam terfi eden çalışanların içinde kadın çalışanların oranı ise yüzde 43 olarak ortaya çıkıyor.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 16.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM