BASINDAN YAZILAR
Yine 666 Sayılı KHK'nin Getirdiği Eşit Ücret Adaleti (Yorumsuz)! / Ahmet Ünlü - MuhasebeTR

Yine 666 Sayılı KHK'nin Getirdiği Eşit Ücret Adaleti (Yorumsuz)! / Ahmet Ünlü

Daha önce bu köşede 666 sayılı KHK'nin yol açtığı adaletsizlikleri okuyucularımızdan gelen elektronik postaları aynen yayımlayarak gündeme getirmiştik. Yine Vergi Müfettişi bir okuyucumuzdan gelen elektronik postayı yorum katmadan sizlerle paylaşmak istiyorum.

'666 sayılı KHK'nin Ek 10. maddesinin 1. fıkrasının C bendi hükümleri uyarınca vergi müfettişlerinin 2012 yılı Ocak ayı maaşları bu KHK hükümleri kapsamında yapılmıştı. Ancak, aynı KHK'nin Geçici 12. maddesinde yer alan hüküm uyarınca 2. ve 3. derecelerde yer alan müfettişler haricindeki müfettişlerin Aralık 2011 maaşları ile Ocak 2012 maaşlarının kıyaslanması neticesinde 2. ve 3. derecede bulunan müfettişler haricindeki müfettişlerin maaşları önceki mevzuat hükümleri çerçevesinde düzenlenmeye devam etmektedir. Bu düzenlemelerin neticesinde 1 Ocak 2012 tarihinden önce 1. dereceye atanan müfettişlerin maaşları önceki mevzuat hükümleri uyarınca; 1 Ocak 2012 tarihinden sonra 1. dereceye atanan müfettişlerin maaşları ise 666 sayılı KHK hükümleri uyarınca yapılmaktadır.

İki farklı maaş düzenlemesi, ücret üzerinden kesilen gelir vergisi noktasında kendisini hissettirmektedir. 2013 yılı Ocak ayında belirlenen katsayılara gore 666 sayılı KHK kapsamında 1. derece üzerinden maaş alan birisinin gelir vergisi matrahı (46.450 * 0,073837) – 288,03 (Emekli Keseneği Kişi) = 3.141,00-TL ve kesilen gelir vergisi 471,00-TL iken önceki mevzuat hükümleri uyarınca 1. derece üzerinden maaş alan birisinin gelir vergisi matrahı (aylık tutar + taban aylık tutarı + ek gösterge tutarı + yan ödeme tutarı + kıdem aylık tutarı – emekli keseneği kişi) takribi 1.090,00-TL ve kesilen gelir vergisi 163,50-TL olmaktadır.

Gelir vergisi matrahları arasındaki bu farklılık ilerleyen aylarda aradaki farkı uçuruma dönüştürmektedir. Yeni sistem üzerinden maaş alan bir kişi Nisan ayında ikinci gelir vergisi dilimine, Ekim ayında da üçüncü vergi dilimine girmekte iken eski sistem üzerinden maaş alanlar Ekim ayında ikinci gelir vergisi dilimine girmektedir.

Bu farklılıklar sonucunda yeni sistem üzerinden maaş alan bir kişi ile eski sistem üzerinden maaş alan bir kişi arasında yıllık toplamda 2.500 – 3.000-TL civarı bir farklılık oluşmaktadır.'

Okuyucumuzun elektronik postasında belirtmiş olduğu hususlar birçok unvanda görev yapan personel için geçerlidir. Bu tür durumlar 666 sayılı KHK'de birçok değişiklik yapılmasını gerektirecek niteliktedir diye düşünüyoruz. Bizden hatırlatması.

Uzman yardımcısının olmayan ek göstergesinden kesinti

yapılabilir mi?

Yaklaşık 10 yıl bir kurumda çalıştıktan sonra (3.derecenin 3.kademesinde iken), uzman yardımcılığı sınavını kazanarak 3/3 ünde uzman yardımcısı olarak atandım. Eski kadromda ek göstergem 1100 idi. Şimdi burada benle beraber başlayan 9/1 deki bekar uzman yardımcılarından, evli ve 5 yaşında bir çocuğum olmasına rağmen daha düşük maaş alıyorum. Mutemetlere bu durumu sorduğumda uzman yardımcılığında ek göstergenin olmadığını ama benim emekli kesintimin fazla olmasından dolayı böyle bir durum olduğu söylendi. Lakin bu açıklama beni tatmin etmedi siz ne dersiniz?

657 sayılı Kanunun ek gösterge cetveline baktığınızda uzman yardımcıları veya müfettiş yardımcıları için ek gösterge olmadığını göreceksiniz. Bu nedenle de bordronuza baktığınızda ödeme kalemleri arasında ek gösterge olmadığını ve göstergenizin 3 üncü derecenin göstergesi olduğunu göreceksiniz. Ancak, ek gösterge ödemesinden yararlanamamanıza rağmen emekli kesintisi yönününden 1.100 ek gösterge üzerinden kesinti yapılacaktır. Bu durumun nedeni ise 5434 sayılı Kanunun ek 67 nci maddesinde yer alan hükümdür. Dolayısıyla hakkınzda yapılan işlemin doğru olduğu görülüyor. Yani bazen devlet vermediği ödeme üzerinden kesinti yapar ve siz çaresizce birşey yapamazsınız.

Ayrıca, kamuda sizin durumunuzda olan binlerce personel olduğunuda hatırlatmak isteriz. Daha önce bu köşede çıkan yazılarımızda 5510 sayılı Kanun öncesi ve sonrası kariyer meslek mensuplarının maaşlarını karşılaştırmalı olarak açıklamıştık. Bu yazımız incelendiği zaman 5510 sayılı Kanun öncesi ve sonrası memurların emekli kesintilerinin farklı olduğu da görülecektir. Merak edenlerin bu yazılarımızı okumalarını

tavsiye ederiz.

6400 ek gösterge üzerinden emekli kesintisi yapılıyor ama

Hatta bazı hallerde kişilerden 6400 ek gösterge üzerinden emekli kesintisi yapılmasına rağmen emekli olurken bu haktan yararlanamama dahi söz konusu olabilmektedir. Bunun nasıl olduğunu izah edelim.

657 sayılı Kanunun 43/B maddesi gereğince 6400 ek göstergeli genel müdür ve eşiti kadrolarda görev yapmakta iken 6 ay görev yapmadan görevden ayrılır ve 1 inci dereceli uzman veya müşavir kadrosuna atanırsanız 6400 ek göstergeyi almaya devam edersiniz. Hatta emekli kesintiniz dahi bu ek gösterge üzerinden kesilmeye devam eder. Ancak, emekli olacağınız zaman en az altı ay 6400 ekgöstergeli görevde çalışmadığınız gerekçesiyle SGK bu ek gösterge üzerinden emekli olamayacağınızı size söyleyecektir.

Benzer durumlar değişik kanun ve khk'lerle şahsa bağlı hale getirilen müşavirler için de geçerlidir. Yani genel müdür olarak görev yaparken altı ay görev yapmadan sizi kanunla bakanlık müşaviri olarak atanmış saysalar ve her türlü ödemeleri şahsa bağlı hale getirseler dahi SGK 6400 ek göstergeli kadroda altı ay çalışmadığınız gerekçesiyle emeklilikte size bu ek göstergeyi vermeyecektir.

2 yıllık okul mezunları daire başkanı olabilir mi?

Büyükşehir belediyesine bağlı bir kuruluşta, iki yıllık fakülte mezunuyken 1998 yılından beri asaleten atandığım müdürlük kadrosunda görev yapmaktayım ve halen iki yıllık mezunum. Daire başkanlığı kadrosuna asaleten atanmama bir engel var mıdır?

657 sayılı Kanunun 68/B maddesi hükümlerine göre 2 yıllık yüksekokul mezunlarının diğer şartları taşımak kaydıyla(12 yıllık hizmet) daire başkanı olarak atanmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Ayrıca, Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelikte de iki yıllık yüksekokul mezunlarının daire başkanı olmasına engel bir durum bulunmamaktadır.

Ancak, bazı hallerde özel kanunlarda yer alan düzenlemeler nedeniyle 2 yıllık yüksekokul mezunlarının daire başkanı ve üstü kadrolara atanmaları mümkün değildir. Özetle daire başkanı olarak atanma kurumdan kuruma değişmektedir.

 

(Kaynak: Yeni Şafak | 13.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM