Gelir vergisi beyannameleri verildi ve ardından rekortmenler de açıklandı. Açıklanan listeye göre, Demir Sabancı 14 milyon 267 bin YTL vergi ile 2006 yılı Türkiye rekortmeni...
Demir Sabancı’yı sırasıyla bin YTL olarak; Aydın Doğan (10.929), Rahmi Koç (6.900), Semahat Arsel (6.478) ve İzzet Bayraktar (5.892) izliyor.
Gözükmeyen rekortmenler
Vergi rekortmenleri listesinde, bir de ‘gözükmeyen rekortmen’ daha doğrusu, ‘gizli rekortmenler’ var.
Bunlar, milyonlarca YTL gelir vergisi ödedikleri halde, rekortmenler listesinde yer almıyorlar.
Bunların da rekortmenler listesine dahil edilmesi halinde, sıralama birinciden başlayarak değişecek...
Gerçek rekortmen
2006 yılı gerçek vergi rekortmeni, çoğumuzun bildiği bir isim; Talip Kahraman... 2006 yılında 94.6 milyon YTL faiz geliri elde eden Kahraman, stopaj (kaynakta vergi kesintisi) olarak 14 milyon 460 bin YTL gelir vergisi ödemiş.
Bu vergi ile Kahraman, 2006 yılında gerçek ‘Türkiye Vergi Rekortmeni’ oluyor. Benzer durum, 2005 yılı için de söz konusu.
2005 yılında, Türkiye Vergi Rekortmenleri listesinin zirvesindeki tutar, 10.3 milyon YTL, Kahraman’ın stopaj yolu ile ödediği gelir vergisi ise 13.7 milyon YTL idi...
Listede niye yok?
Burada kasıtlı bir durum yok.
Vergi mevzuatı böyle düzenlendiği için 2005 ve 2006 yılı gelirleri nedeniyle, Türkiye’de en çok gelir vergisi ödeyen Talip Kahraman, listede yer almıyor.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 86. maddesine göre, gerçek kişiler, stopaja tabi tutulan yani kaynakta vergi kesintisi yoluyla vergilendirilen gelirlerini beyan etmiyorlar.
Başka gelirleri nedeniyle örneğin; kira ve/veya temettü gelirleri nedeniyle beyanname verseler bile stopaja tabi tutulan faiz gelirlerini beyan etmiyorlar.
Kuşkusuz rekortmenler listesinde yer alanlarda faiz gelirlerini ve kesilen vergileri beyan edemiyorlar.
Böyle olunca, faiz gelirleri nedeniyle milyonlarca YTL vergi ödeyen binlerce kişinin, ödediği vergi, rekortmenler listesinde yer almıyor.
Bir de on milyonlarca, yüz milyonlarca YTL gelir elde edip yasalarda yer alan özel hükümler nedeniyle, hiç vergi ödemeyenler var.
Onları da bir başka yazımızda ele alacağız...
(Kaynak: Star Gazetesi | 09.04.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.