BASINDAN YAZILAR
SPK’da Mevzuat Yenilenmesi / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

SPK’da Mevzuat Yenilenmesi / Veysi Seviğ

 Türk Ticaret Kanunu’nun “Kurumsal Yönetim İlkeleri” başlıklı 1529’uncu maddesinde hükme bağlandığı üzere, “Halka açık anonim şirketlerde kurumsal yönetim ilkeleri, yönetim kurulunun buna ilişkin açıklamasının esasları ve şirketlerin bu yönde derecelendirme kural ve sonuçları Sermaye Piyasası Kurulu tarafından” belirlenecek.
Diğer yandan aynı düzenleme çerçevesinde, “Sermaye Piyasası Kurulu’nun uygun görüşü alınmak şartıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları, sadece kendi alanları için geçerli olabilecek kurumsal yönetim ilkeleriyle ilgili ayrıntıya ilişkin sınırlı düzenlemeler” yapabilecekler.
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun 17’nci maddesi “Kurumsal Yönetim İlkeleri” başlığını taşımaktadır. Söz konusu maddenin birinci fıkrası uyarınca, “Halka açık ortaklıklarda kurumsal yönetim ilkeleri ile kurumsal yönetim uyum raporlarının içeriğine, yayımlanmasına, ortakların kurumsal yönetim ilkelerine uyumlarının derecelendirilmesine ve bağımsız yönetim kurulu üyeliklerine ilişkin usul ve esasları”nın belirlenmesi yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu’na verilmiştir.
2499 sayılı eski Sermaye Piyasası Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (z) bendinde, “Sermaye piyasasında kurumsal yönetim ilkelerini tespit ve ilan etmek, yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak üzere, borsada işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan halka açıklık oranları, yatırımcı sayısı ve niteliği, dahil oldukları endeks ve belirli bir zaman dilimindeki işlem yoğunluğunu dikkate alarak belirlemiş olduğu gruplarda yer alanların kurumsal yönetim ilkelerine kısmen veya tamamen uymalarını zorunlu tutmak, buna ilişkin usul ve esasları belirlemek, getirilen uyum zorunluluğuna aykırı işlemlerin hukuka aykırılığının tespiti veya iptali için her türlü teminattan muaf olarak ihtiyati tedbir istemek, dava açmak, açılan davada uyum zorunluluğunun yerine getirilmesi sonucunu doğuracak şekilde karar alınmasını isteme yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu’nun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.
Bu hükme dayanılarak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan “Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ”in 4.1.1 maddesinde borsa şirketlerinin yönetim kurullarının alacağı stratejik kararlarla şirketin risk, büyüme ve getiri dengesini en uygun düzeyde tutarak akılcı ve tedbirli risk yönetimi anlayışıyla şirketin öncelikle uzun vadeli çıkarlarını gözeterek şirketi idare ve temsil edeceği belirlenmiş bulunmaktadır. (30.12.2011 gün 28158 sayılı Resmi Gazete)
Söz konusu tebliğe göre yönetim kurulu üye sayısı her durumda 5 (beş) üyeden az olmamak koşulu ile yönetim kurulu üyelerinin verimli ve yapıcı çalışma yapmalarına, hızlı ve rasyonel kararlar almalarına ve komitelerin oluşumuna ve çalışmalarını etkin bir şekilde organize etmelerine imkan sağlayacak şekilde belirlenecek.
Diğer yandan yönetim kurulunda, icrada görevli olmayan, görevlerini hiçbir etki altında kalmaksızın yapabilme niteliğine sahip bağımsız üyeler bulunacak.
6362 sayılı Yeni Sermaye Piyasası Kanunu 30 Aralık 2012 tarihinde 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu bağlamda da Sermaye Piyasası Kurulu yeni kanun çerçevesinde ikincil mevzuatı yenileme çalışmalarına başlamış bulunmaktadır. Bu çalışmaların günümüz açısından en önemli olanı “Kurumsal Yönetim” ile ilgili tebliğdir. Söz konusu tebliğ bir yandan sermaye piyasası mevzuatı, diğer yandan yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan düzenlemelerle örtüşür nitelikte olacak.
Yeni hazırlanacak olan Kurumsal Yönetim Tebliği’nin amacı, halka açık ortaklıkların uyacakları kurumsal yönetim ilkeleri, ilişkili taraf işlemleri, önemli nitelikteki işlemlerinin belirlenmesi ve ayrılma hakkının kullanımı, imtiyazlı paylar, örtülü kazanç aktarımı yasağı ile ihracatçıların yöneticileri tarafından ilgili sermaye piyasası araçlarında gerçekleştirilen alım-satım işlemleri neticesinde elde edilen net kazançların ihraçcıya iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu gereğince ikincil mevzuatın bir kısmının ilk 6 ay içinde, bir kısmının da 2013 yılı sonuna kadar tamamlanarak yürürlüğe konulması öngörülmüştür.
Söz konusu tebliğlerin en önemlisi “Kurumsal Yönetim Tebliği”dir. Söz konusu tebliğ taslağı Sermaye Piyasası Kurulu’nun “ofdkurumsal@spk.gov.tr” adresinden edinilebilir.
Yapılan yeni düzenlemelerle ticari yaşamın daha güvenilir hale getirilmesi, bu bağlamda da kurumsal ve bireysel yatırımcıların korunması hedeflenmiştir.

(Kaynak: İto Gazetesi | 04.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM