Elektronik Tebliğ Dönemi Başladı…
7201 sayılı Tebligat Kanununa 6099 sayılı Kanun ile eklenen 7/a maddesiyle, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere yapılacak tebligatların, elektronik yolla yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Söz konusu düzenleme ile ilgili Adalet Bakanlığınca yayımlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği”nin aynı hususa değinen maddesi ise 19.01.2103 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Yani 19.01.2013 tarihi itibari ile; kazaî merciler, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) vasıtasıyla, sermaye şirketlerine yapılacak tebligatların elektronik ortamda gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Kısaca mahkemeler, Maliye ve diğer tüm bakanlıklar, Danıştay, Yargıtay, Hazine ve Gümrük Müsteşarlığı, SGK, EPDK, BDDK, SPK, üniversiteler, il özel idareleri, belediyeler ve benzeri kurumlar sermaye şirketlerine e-tebligat yapmak durumundadır.
Kayıtlı Elektronik Posta Adresi (KEP)
Yönetmelik uyarınca kendilerine elektronik tebligat yapılması zorunlu olan şirketlerin, tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde, elektronik tebligat adreslerini (KEP) bildirmek zorundadırlar. Sermaye şirketleri dışındaki tüzel veya gerçek kişiler için ise uygulama şimdilik isteğe bağlıdır.
KEP Hesabı Nasıl Alınır?
KEP adresi PTT den edinileceği gibi bu konuda hizmet sunan bir hizmet sağlayıcıdan da edinilebilir. Bu hizmet sağlayıcılara (KEPHS) ilişkin bilgiler güncel olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun internet sayfasından görülebilir (www.tk.gov.tr/bilgi_teknolojileri/kayitli_ elektronik_ posta/ kephs.php). Alınan KEP bilgileri ve bu adreslere ilişkin değişiklikler, TC Kimlik numarası veya MERSİS (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve yönetilen Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) numarasıyla eşleştirilmiş şekilde, tebligat çıkarmaya yetkili kuruluşların ve hizmet sağlayıcıların erişimine açık şekilde elektronik tebligat hizmeti alanlar listesinde açık tutulur.
Kayıtlı elektronik posta hesabı almak isteyen kullanıcılar BTK tarafından belirlenen hizmet sağlayıcılarına (KEPHS) başvurmalıdır. KEPSH ile başvuru sahibi arasında sözleşme imzalanır. KEPHS sermaye şirketinin yetkilisinin onayından sonra Kep hesabını kullanıma açar.
Ancak hemen belirtelim ki, yönetmelikte KEP alınmamasına ilişkin bir cezai yaptırım yok. Ancak Tebligat Kanununa göre ilgili kurum ve kuruluşlar bu Kanuna uymak zorundadırlar. Ayrıca bahsi geçen Kanunun 53. Maddesine göre, elektronik adresi ile ilgili yanlış bildirimde bulunanlar için iki yola kadar hapis cezası öngörülmüştür.
KEP Sisteminin Çalışma Esasları
Sistemde, göndericiden gelen e-posta doğrudan muhataba iletilmez öncelikle Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıya (KEPHS) ulaştırılır. Bu sistem, ispat ve güvenlik nedenleri ile getirilmiştir.
KEPHS bu mesajı zaman damgası ile ilişkilendirilerek, muhatabın elektronik tebligat adresine iletir. KEPHS, zaman damgası bilgisi ve özetini muhataba iletmez, kendi sisteminde tutar.
KEP hesabı ölüm, sahibinin talebi, faaliyete son verme gibi sebeplerle kapatılsa bile geçmişe doğru hiçbir şekilde kullanıma kapatılamaz.
KEPHS nun sunduğu hizmetlere ilişkin oluşan kayıtlar ile KEP delilleri senet hükmünde olup aksi ispat edilene kadar kesin delil sayılır ve hesap sahibini bağlar.
KEP sisteminde elektronik veriler ile işlem zamanı ile işlemi yapan kişiye ait bilgiler en az otuz yıl süre ile saklanır.
KEP Hesabına Yapılan Tebligatlarda Tebliğ Tarihi
KEPHS kayıtlı elektronik posta hesaplarına gönderilen postaların gönderildiğini ve okunup okunmadığını belgeleyerek kayıt altında tutacak ve anlık olarak tebligatın yapılmasını sağlayacaktır. KEP sistemine ulaşmış olan tebligatlar okunmasa dahi 5 gün sonra geçerli sayılacaktır.
KEP Hesabı Edinemeyen Kullanıcılar
Yönetmelikte; kendisine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken ancak elektronik tebligat adresi edinmeyen muhatapların MERSİSte kayıtlı olan tebligat adreslerine, elektronik tebligat adresi edinmeleri için başvuruda bulunmaları konusunda MERSİSten sorumlu kurum olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının taşra teşkilatı Ticaret Sicil Memurluklarınca bildirim yapılacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak özellikle sermaye şirketlerinin gelişmeleri yakından takip etmeleri ve BTK nun internet sitesinde belirtilen hizmet sağlayıcılarından, kayıtlı elektronik posta hesabı için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Hemen hatırlatmak gerekir ki bu sistem sadece kamu kurumlarının elektronik tebligatları ile de sınırlı değil. Örneğin; tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile de yapılabilecektir. (TTK Md. 18)
(Kaynak: Eko Haber | 30.04.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.