19/01/2013 Tarihli RG 6385 sayılı Kanun ile SS ve GSSK bazı maddelerde değişikliğe gidilmiştir.
“Fiili hizmet süresi zammı uygulanması sonucu verilmesi gereken ek aylık prim ve hizmet belgesi ile yatırılacak primler
GEÇİCİ MADDE 48 – 2008 yılı Ekim ayı başı ile bu maddenin yürürlük tarihini takip eden ay başına kadar geçen süre içinde bu Kanunun bu maddeyi ihdas eden Kanunla değişik 40 ıncı maddesi gereğince fiili hizmet süresi zammı süresine tabi işyerleri ve işlerde çalışanlar için 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine göre verilmesi gereken ek prim belgelerinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde verilmesi halinde idari para cezası uygulanmaz.
Bu maddenin yayımı tarihini takip eden ay başından itibaren sigortalılarca; üç aylık süre içinde Kurumca istenecek belgelerle başvurulması ve altı aylık süre içerisinde hesaplanacak fiili hizmet süresi zammına ilişkin prim tutarının ödenmesi halinde gecikme zammı ve gecikme cezası alınmaz.”
Kanun maddesi olarak GM 48’e göre yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay 01/02/2013+3AY=01 /05/2013 son gündür.
Bu süre geçtikten sonra 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine göre verilmesi gereken ek prim belgeleri verilirse İPC ödenecektir.
Ödeme süresi de 6 aydır.01/02/2013+6AY= 01/08/2013 günüdür.
GENELGE DE KONU NASIL ANLATILMIŞTIR?
19/1/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6385 sayılı Kanunla eklenen geçici 48. madde uyarınca;
Ø 2008 yılı Ekim ayı başı ile 19/1/2013 tarihini takip eden aybaşına kadar geçen sürede,
Ø Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde ,
Ø Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda haber hizmetinde fiilen çalışanlar,
Talepte bulunarak bu dönemde geçen çalışmaları için hesaplanacak fiili hizmet süresi zammı prim/karşılık tutarını kendileri ödemeleri halinde söz konusu süreleri fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilecektir.
Talepleri halinde bu madde kapsamında getirilen haklardan sigortalıların ;
Ø Hak sahipleri ,
Ø Tarafına yaşlılık/emeklilik aylığı bağlananlar da yararlanacaklardır.
Fiili Süreler Dikkate Alınacaktır:
İşverenler, Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda haber hizmetinde ;
1.) Çalışmaya devam eden,
2.) Çalıştığı işinden ayrılan ,
3.) Çalıştıktan sonra aylık bağlanan sigortalılardan;
Aylığını her ayın 1’inde alanlar için 1/10/2008-31/1/2013 fiili hizmet süresi zammı kapsamında fiilen çalıştıkları sürelerle bu kapsamda çalışmadıkları sürelere ait aylık prim ve hizmet belgelerini ayrı ayrı düzenleyerek bağlı bulundukları SGİM yada SGM’ye kağıt ortamında vereceklerdir.
GENELGE DE 01/05/2013 DİYE YAZILSA DA 01/05/2013 GENEL TATİL OLDUĞUNDAN 02/05/2013 GÜNÜ MESAİ BİTİMİNE KADAR İPC ÖDEMEDEN EK BİLDİRGE VERME HAKKINIZ VAR.
Aylığını her ayın 15’inde alanlar için 15/10/2008-14/2/2013 tarihleri arasında geçen süre için fiili hizmet süresi zammı kapsamında fiilen çalıştıkları sürelerle bu kapsamda çalışmadıkları sürelere ait aylık prim ve hizmet belgelerini ayrı ayrı düzenleyerek 15/5/2013 tarihine kadar bağlı bulundukları SGİM yada SGM’ye kağıt ortamında vereceklerdir.
01/10/2008-31/01/2013 Arasında 52 ay karşılığında %1,5 oranında Fiili Hizmet Zammına Esas Fark Prim ödeyeceklerdir.
ÖRNEK:
Özel sektöre ait (H) gazete işyerinde, Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olan Ali Bey 1/10/2008-1/2/2013 tarihleri arasında fiili hizmet süresi zammı kapsamında fiilen ayda 125 saat çalışmış olması halinde ,bu çalışma saatinin günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunan gün sayısı (125 / 7,5 = 16,66) tama iblağ edildikten sonra 17 günlük süresi için (32) no.lu , kalan 13 günlük süre için ise (01) no.lu belge türü ile Kuruma bildirilecektir.
Yazılı Başvuru İle İşleme Alınacaktır:
Fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödemek için Ek 31’de yer alan dilekçe ile en son çalışmalarının geçtiği SGİM yada SGM’ye başvuran sigortalıların ödeyecekleri prim farkları, işverenleri tarafından fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarının bildirildiği aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı prime esas kazanç tutarlarına göre hesaplanacaktır.
Borç hesaplanıp altı ay içinde ödemesi gerektiği hususunda sigortalıya yazılı olarak bilgi verilecektir.
6 ay içinde SGK’nun hesaplarına ödenmesi, 6 altı ay içinde prim farkını ödemeyen veya noksan ödeyen sigortalının prim farkının tamamını veya kalan kısmını ödemek için SGK’na yeniden yazılı olarak başvurması ve ödeyeceği prim tutarının da bu talebine göre gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte yeniden hesaplanması gerekmektedir.
SGK Denetimini de Unutmayınız!
Prim farkını ödemek için yazılı olarak başvurmasına rağmen, fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalarına ait aylık prim ve hizmet belgesinin SGK verilmediği anlaşılan sigortalının, talebi doğrultusunda söz konusu prim belgesi işverenden yazılı olarak talep edilecektir.
Aylık prim ve hizmet belgesinin, fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışılmaması ya da işyerinin faal olmaması gibi nedenlerle verilmemesi durumunda zaman aşımı süresi de dikkate alınarak sigortalının 2008 yılı Ekim ayı başı ile 2013 yılı Şubat ayı başına kadar geçen sürede Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda haber hizmetinde çalışıp çalışmadığı SGK denetim ve kontrolle görevli memurlarına incelettirildikten sonra gerekli işlemler yapılacaktır.
Fiili hizmet süresi zammı prim farkını ödeyen ancak, ihbar ve şikayette bulunulması veya şüphe duyulması nedeniyle yapılan inceleme sonucunda prim tutarı hesaplanan sürelerin tamamında ya da bir bölümünde fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışmadığı tespit edilen sigortalı hakkında yapılan işlemler iptal edilerek ödemiş olduğu prim tutarı iade edilecektir.
Konuyla İlgili Detay Örnekler 2013/11 sayılı Genelge de Düzenlenmiştir.
(Kaynak: Alitezel.com | 29.04.2013)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.